Mne to tak beží v 20 MHz kanále.
40 som skúšal vonku len raz 411AH v stationboxoch ešte tie staré jednopolarizačné na 900 m btest ukazoval niečo cez 110 Mbit , realne sa tadial dalo pretiahnut 80-90 Mbit.
40 Mbit dual som skúšal len na stole na alixoch 190 Mbit . Vonku som to ale neskúšal a ani nieje dôvod , ak potrebujem do nejakej lokality 50 alebo viac Mbit , to už tam ide radio , bud 17 GHz alebo ak je to ďalej tak licenc.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
NV2 - nasazeni, zkusenosti
net.work píše:no jooo. 40Mhz kanala ja se uz bal ze delam neco spatne
Jaj, teraz som si uvedomil ze to 40MHz bolo len na skusku, (a zabudol som na to) ked som dal TDMA period size na 1 kvoli mensej odozve. No potom to davalo pri teste aj tak len do 70-80Mbps a pri realnom trafficu 60-70Mbps sli pingy rapidne hore. Takze TDMA slo zas spet na 2 a 40MHz mi bolo na dve veci.. tak davam spet na 20Mhz.
0 x
Rad bych se te zeptal na jednu vec ohledne nv2, zjistil jsem pro me dost zasadni problem, prisel jsem na to tak ze jednomu klientovi kdyz tahal z treba download.com mu to nedalo vic jak 6 Mbit a mene pritom ma linku 9 Mbit, problem je ten ze pokud na apcku klasicke A jednopolarizace vertikalni mam zapnute nv2 a delam s tim co chci ccq je ok tedy kolem 100% nedam pres to na 1tcp spojeni vic jak 6 Mbit, kdyz to prepnu na nstreme tak ehjle to jede co to ma jet nevite kde bych mohl mit problem? vse je na verzi 5.21 nemuze to byt problem v teto verzi? rate je na apcku nastaveno do 24 Mbit
Zvlastni je ze na spojich PtP mi to nedela a to tam mam vsude nv2 na verzi 5.21. Nicmene to AP je na rb600 s cm9 a klient mikrotik sxt. Signal i ccq ok.
Diky za kazdou radu Martin
Zvlastni je ze na spojich PtP mi to nedela a to tam mam vsude nv2 na verzi 5.21. Nicmene to AP je na rb600 s cm9 a klient mikrotik sxt. Signal i ccq ok.
0 x
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
Martin_H píše:Rad bych se te zeptal na jednu vec ohledne nv2, zjistil jsem pro me dost zasadni problem, prisel jsem na to tak ze jednomu klientovi kdyz tahal z treba download.com mu to nedalo vic jak 6 Mbit a mene pritom ma linku 9 Mbit, problem je ten ze pokud na apcku klasicke A jednopolarizace vertikalni mam zapnute nv2 a delam s tim co chci ccq je ok tedy kolem 100% nedam pres to na 1tcp spojeni vic jak 6 Mbit, kdyz to prepnu na nstreme tak ehjle to jede co to ma jet nevite kde bych mohl mit problem? vse je na verzi 5.21 nemuze to byt problem v teto verzi? rate je na apcku nastaveno do 24 Mbit
Toto zacina byt velky problem mikrotiku, ktory sa pomaly dostava napovrch, otazne je ci to je problem nv, lebo to bolo pozorovane aj po kabli bez pouzitia wireless....
0 x
len jedno podpichnutie... momentalne je tento spoj sice uz mimo prevadzky, ale rok a nieco som mal v prevadzke 11n 2x2 v 40mhz kanali na nv2, bola tam 4.17, rb boli 435G ku koncu v spickach slo cca 160/20mbit ano, asi 180mbit suhrn, spoj pri tejto kapacite zacinal velmi jemne stratovat (<1%) odozva bola stabilne medzi 3-5ms ked sa flakal aj ked siel na max. Pri udp teste bez dlasieho trafficu som dostaval okolo 200mbit jednym smerom. Karty boli pouzite ubnt sr15 s r52n-m siel ten spoj o cca 20mbit horsie, podotykam ze grilovane to nebolo, anteny boli jirous 29 duplex, dlzka 4km.. momentalne sa tam uz ohrieva alcoma, bola to pomerne malo zarusena lokalita. Priepustnost mikrotikoveho N-ka konci ked zacina silnejsie rusenie ale tam rovnako pada na hubu aj UBNT (overene v praxi)
Rovnako som mal postaveny iny spoj na jirous 24db duplex, tento siel na r52n-m a padol na hubu uz okolo 150mbit suhrnneho traficu. Co bolo zvlastne bol na podstatne mensiu vzdialenost (cca 400m), txpower bol stiahnuty na min, rb boli rovnake, priepustnost a odozva boli vsak podstatne horsie (radovo az do 10-15ms a priepustnost ako pisem cca do 150mbit celkovo)
Rovnako som mal postaveny iny spoj na jirous 24db duplex, tento siel na r52n-m a padol na hubu uz okolo 150mbit suhrnneho traficu. Co bolo zvlastne bol na podstatne mensiu vzdialenost (cca 400m), txpower bol stiahnuty na min, rb boli rovnake, priepustnost a odozva boli vsak podstatne horsie (radovo az do 10-15ms a priepustnost ako pisem cca do 150mbit celkovo)
0 x
Prosim, cemu davate prednost na AP bodech (sektorech) pro klienty? Kdyz srovnam fungovani pripojeni ze strany klienta hlavne dle odezvy, tak nv2 vychazi vzdy hur (odezvy v prumeru kolem 10 ms pri vetsim trafiku,). Nstreme jede pri stejnem datovem toku vzdy kolem 2-3 ms a je mu jedno, jestli je tam nulovy trafik a nebo napr. 10 Mbit. Dekuju za nazory.
0 x
pepulis píše:Prosim, cemu davate prednost na AP bodech (sektorech) pro klienty? Kdyz srovnam fungovani pripojeni ze strany klienta hlavne dle odezvy, tak nv2 vychazi vzdy hur (odezvy v prumeru kolem 10 ms pri vetsim trafiku,). Nstreme jede pri stejnem datovem toku vzdy kolem 2-3 ms a je mu jedno, jestli je tam nulovy trafik a nebo napr. 10 Mbit. Dekuju za nazory.
Ked si precitas diskusie predtym, zistis ze je to individualne aj co sa ISPikov tyka a aj jednotlivych sajtov. Niekomu NV2 bezi ok vsade , niekomu (ako mne) je to saj od sajtu. Je teda na tebe aby si si vybral co ti kde vyhovuje. Tyka sa to tak PtM ako aj PtP.
0 x
Na sektory urcite doporucim Nv2 - v zatezi je ta latence prave velmi stabilni +- 5ms - jediny neduh co to ma, tak je latence bez zateze, kde to stoupa nekdy i k 20ms... Co se tyce propustnosti, tak mozna nedosahuje tolik co nstreme, nicmene mas jistotu, ze na kazdeho klienta na sektoru se dostane a vicemene klient nepozna rozdil mezi spickou a iddle diky TDMA
0 x
Jan Ptáček
Na PtP spojoch je to dosť individuálne či je rýchlejší NS alebo NV2. Niekde nám chodí lepšie (rýchlejšie) NS inde zas NV2 .
0 x
tak na P2P nv2 nedavam, pac tam potrebuju co nejmensi latenci, takze tam jedine nstreme... ale tazatel se ptal na P2M
0 x
Jan Ptáček
net.work píše:tak na P2P nv2 nedavam, pac tam potrebuju co nejmensi latenci, takze tam jedine nstreme... ale tazatel se ptal na P2M
Ano ptal jsem se na P2M. Ja samozrejme mam vsechno vyzkousene, spis mi jde o zkusenosti. Co takovy klient, ktery sedne doma k pc a zmeri si odezvu. Pri nezatizenem sektoru je ta odezva vetsi treba i o 10-15 ms, nez kdyz se zatizi. Po teto strance nemate zadne zkusenosti?
0 x
ano, tak nameri bohuzel spatnou odezvu - s tim se ale neda nic delat - neni to chyba, je to vlastnost... Za me muzu rict, ze sem se toho taky obaval, ale tech klientu, co meri latenci je asi tak 1% ze vsech.. A kdyz nekdo meri latenci, tak si asi necha vysvetlit fungovani TDMA... Mam v siti jednoho gamera, ktery to taky furt meri - tak sem mu doporucil, ze vzdycky jak jde hrat, at si pusti torrent
od te doby je klid a spokojene si hraje 

0 x
Jan Ptáček
net.work píše:tak na P2P nv2 nedavam, pac tam potrebuju co nejmensi latenci, takze tam jedine nstreme... ale tazatel se ptal na P2M
Ale zas NS je dobrý do trafficu tak na rýchlosti 802.11a Pri Nku a hlavne mimo2x2 už nestíha .
0 x