❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nové nastavení podle starého

Návody a problémy s konfigurací.
Hallo
Kontaktovat uživatele:

Re: Nové nastavení podle starého

Příspěvekod Hallo » 14 years ago

davidasis píše:No, No-IP potřebuji. Nemám statickou IP adresu, což je problém.
Dál Port range forward a Port Triggering nevím, jak nastavit. Další problém nebo spíš dotaz je ten, že bych potřeboval nastavit ten poslední výstup na Mikrotiku pro wifi. Na wifi jsem si nastavil, aby přiděloval IP adresy v rozmezí 192.168.2.xxx ,ale na počítači připojeném přes wifi nastala situace, že nevidí ostatní zařízení v síti, které jsou připojené kabelem k Mikrotiku, který přiděluje IP v rozmezí 192.168.1.xxx .

Logické,jsou v jiném segmentu,půjde ti to jen přes //IP adresa PC, automaticky ti je v siti nenajde,musel by jsi mýt WINS server aby ti to zařídil.Pro tyhle účely stačí spojit do bridge wlan a lan a tomu bridge přidělit jeden z tech dvou segmentu,ten druhy zrusit a je to.
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Dál Port range forward a Port Triggering nevím, jak nastavit.

Klasický dsnat u obou případů,akorád že Port Range forward je dsnat s nastaveným dst portem třeba 3000-4000 a to samé v To ports na poslední záložce a Port Triggering je že dst port je jiný než To port ,toť vše.

Tady máš příklady:

/ip firewall nat add chain=dstnat dst-port=3000-4000 action=dst-nat protocol=tcp to-address=192.168.1.1 to-port=3000-4000

/ip firewall nat add chain=dstnat dst-port=5000 action=dst-nat protocol=tcp to-address=192.168.1.1 to-port=6000
0 x

davidasis

Příspěvekod davidasis » 14 years ago

uff.Trošku moc na mě...
Můžeš mně pls víc podrobněji popsat ohledně toho nastavení wlan do bridge? Pokud jsem to dobře pochopil, tak wifi stačí dát do modu bridge a co dál? Jenom abych to upřesnil, ten MK nemá wlan, já mám zvlášť wifi router připojený do switche. To jenom pro upřesnění...
0 x

davidasis

Já mám v tom wifi routeru DD-WRT. Na netu je demo. Kdyby mně někdo pomohl s tím ...
0 x

telleke

Příspěvekod telleke » 14 years ago

David Liška píše:Detail - nemá router od O2 masku /8 ? Pokud se to tu již řešilo, tak sorry.

Nemá, i když na obrázku od davida to je. Normálně mají všechny routery od O2 nastaveny defaultně 255.255.255.0. Ostatně s tímhle nastavením to davidovi chodí a nějak mi není jasné, jak to mohlo chodit dřív, když měl nastavenou 255.0.0.0. Hlavní je, že to funguje. Teď už je pouze na davidovi, aby se s mikrotikem naučil, hledal a nečekal, až mu to tady někdo naservíruje přesně krok za krokem a ještě krásně rozepsané. Nic ve zlém ;)

S dalším nastavením neumím poradit, ale dá se toho spousty vygooglovat. Jenom je potřeba tomu věnovat nějaký ten čas a přemýšlet, zase tak těžké to není. :D

Nastavení dyndns a no-ip tady taky někde je rozepsané.
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

davidasis píše:uff.Trošku moc na mě...
Můžeš mně pls víc podrobněji popsat ohledně toho nastavení wlan do bridge? Pokud jsem to dobře pochopil, tak wifi stačí dát do modu bridge a co dál? Jenom abych to upřesnil, ten MK nemá wlan, já mám zvlášť wifi router připojený do switche. To jenom pro upřesnění...

Pokud máš MK jen jako kabelový router,tak spoj lan porty na kterých máš pc a to externí ap do bridge a tomu bridge přiděl ip,nastav dhcp,ap nech v režimu ap,pc na lan portu mk uvidí normálně notas na wifi v místech v síti windows.
0 x

davidasis

Já jsem se snažil ten wifi router dát do modu bridge, ale pak to už vůbec nejelo. Ono to není asi tak jednoduché, jak všichni říkají. Musí se tam asi ještě něco nastavit ...
Co se týče nastavování Mikrotiku. Já se rád přiučím novým věcem a taky si informace najdu sám, ale momentálně na to nemám čas. Před týdnem jsme se stěhovali, ještě musím přestěhovat kancelář a do toho si zařizovat práci, takže jak je vidět, nemám moc času na "blbnutí" s Mikrotikem.
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

davidasis píše:Já jsem se snažil ten wifi router dát do modu bridge, ale pak to už vůbec nejelo. Ono to není asi tak jednoduché, jak všichni říkají. Musí se tam asi ještě něco nastavit ...
Co se týče nastavování Mikrotiku. Já se rád přiučím novým věcem a taky si informace najdu sám, ale momentálně na to nemám čas. Před týdnem jsme se stěhovali, ještě musím přestěhovat kancelář a do toho si zařizovat práci, takže jak je vidět, nemám moc času na "blbnutí" s Mikrotikem.

Ten bridge jsem myslel na MK,protože jsem si myslel že v něm máš i wifi kartu,ne na AP.MK není klikátko jako ovislink a mě plně vyhovuje,ovšem někdo kdo potřebuje nat,dhcp,switch a par prkotin okolo a nema cas studovat,nebo to neumi,tak je spis k nasrani nez k uzitku :-D
0 x

davidasis

Měl bych otázku: u toho Port Forward a Port Triggering, vyplňuje se v záložce General řádek Dst.Address?
0 x

davidasis

Příspěvekod davidasis » 13 years ago

telleke: Mohl bych tě poprosit o nové nastavení podle toho návodu, cos mně na začátku psal, viz.zde:

1)Pojmenování interface
2) Nastavení IP adres pro interface
3) DHCP server
4) rezervace IP adres v DHCP serveru pro jednotlivá PC
5) NAT
6) Nastavení Routes
7)DNS

To je zatím základ abychom uvedli mikrotika do provozu v síti. Pak se dodělá zbytek jako jsou různá přesměrování

1) jak na to najdeš na videu - záložka interfaces, ether1 pojmenuj jako internet, ether2 jako domaci_sit

2) Záložka IP -> Addresses -> klik na znaménko + a vyplníš: address 10.0.0.100/24 ; network 10.0.0.0 ; broadcast 10.0.0.255 ; interface internet .... tím se nastaví IP adresa pro WAN port
Stejně nastavíš adresy i pro domaci_sit, jenom zadáš: address 192.168.1.1/24 ; network 192.168.1.0 ; broadcast 192.168.1.255 ; interface domaci_sit

3) Nastavení najdeš ve videu - Adresy dáš v rozsahu 192.168.1.0/24, Gateway 192.168.1.1 a jako DNS 192.168.1.1 .... tím se ti rozběhne DHCP server do vnitřní sítě

4) Pro rezervaci IP adres v DHCP používám vázání IP adresy na MAC adresu daného PC. Zjisti si MAC adresy počítačů kterým chceš přiřadit pevnou IP adresu a pak pomocí volby
IP -> ARP -> klik na + -> zadáš MAC, IP adresy podle původního routeru a interface domaci_sit

5) Opět je ukázáno na videu - záložka IP -> firewall -> NAT -> klik na + -> Chain srcnat ; Out. interface internet ; action masqarade ... tím schováme veškerý provoz na vnitřní síti za WAN ip adresu

6) IP -> Routes -> klik na + -> Dst. address 0.0.0.0/0 ; Gateway 10.0.0.138, vše ostatní ponechat jak je

7) IP->DNS-> setting .... jako primary DNS dej 10.0.0.138 a secondary DNS 90.183.231.251... potom by se měl rozběhnout internet

Potřeboval bych Mikrotik nastavit na tyto přidělené adresy: ip:
81.19.11.218/29
gw: 81.19.11.217

pri ns: 176.74.128.10
sec ns: 176.74.128.11

Snažil jsem se to nastavit, ale WAN port jsem dal na 3.ethernet port a ten je slave a nejede to. Mám tušení, že je to právě proto, že ten 3.port je slave a na WAN musí být primary. Pokud by to tak je, tak bude vadit, že 2.port, který mám na rozhraní domácí sítě, přesunu na ten 3.port slave?

Předem moc díky
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

ZKus mrknou treba sem ... http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/295712

NAstaveni PPoE neni zadnej extra problem ... Nekde sem mel i screenshot ... ale kde ... :idea: :mrgreen:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

davidasis

Nj, ale to jsme si asi špatně rozumněli. Já už budu mít internet od jiného poskytovatele a pokusil jsem se MK nastavit dle poskytnutých údajů, viz.můj předchozí příspevěk. Zároveň jsem si chtěl nechat nastavení pro net od O2, takže jsem udělal podle toho návodu od telleke druhé nastavení, ale jak jsem se již zmiňoval, WAN port byl na portu slave a mám podezření, že to právě kvůli tomu nejede, že WAN musí být na master portu. Je to tak?
0 x

davidasis

Haloo, to mně nikdo neporadí? Snad se neptám na moc.
Předem díky
0 x