❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

vliv na propustnost z 1Gb na 100Mb

Návody a problémy s konfigurací.
cmgn

Re: vliv na propustnost z 1Gb na 100Mb

Příspěvekod cmgn » 6 years ago

Obecně se tak chová TCP z principu jeho fungování jako potvrzovaný protokol. Muže za to velikost okna ;-) čím vyšší zpoždění na lince, tím samozřejmě horší TCP spojení.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 6 years ago

CrazyApe píše:Dela to pětka a tdd radia je uplne jedno jaka jeslti NV2, Airmax, Nstreme....pokud se daji 3 pětky za sebe tak u me to vypada nejak takto:
A->100Mbit->B 5480 20Mhz AC
B->100Mbit->C 5600 20 Mhz AC
C->100Mbit->D 5680 20 Mhz AC

A->30Mbit->D 1TCP

Je to "normalni" vymen první spoj za FDD a bude to OK.

ne není to jedno například u nv2 už stačí dva skoky a je to zlé a u airmaxu ac to zvládne dobře i 4 skoky, zase je to jen a jen o latenci....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

totální kravina :-D ale hlavně že je na co to svést, že?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 6 years ago

CrazyApe píše:Dela to pětka a tdd radia je uplne jedno jaka jeslti NV2, Airmax, Nstreme....pokud se daji 3 pětky za sebe tak u me to vypada nejak takto:
A->100Mbit->B 5480 20Mhz AC
B->100Mbit->C 5600 20 Mhz AC
C->100Mbit->D 5680 20 Mhz AC

A->30Mbit->D 1TCP

Je to "normalni" vymen první spoj za FDD a bude to OK.

U me 3 petky daji to same co jedna.Spis bych rekl ze na to ma vliv jak jsou ty petky mezi sebou kabelove propojeny.
0 x

hapi

popíšu hopy.

CRS326 (generuje) --- 10G --- CRS317 --- 1G --- AF24 --- 1G --- RB3011 --- 1G --- CRS328poe --- 1G --- ray2 10GHz --- 1G --- CRS328poe --- 100M --- RB711 --- 5GHz --- RB911AC --- 1G --- CRS112POE --- 1G --- LHGG 60GHz --- 1G --- Omnitik AC poe --- 1G --- Disc AC --- 5GHz --- SXT r2 --- 100M --- omnitik --- 100M --- RB911G --- 2GHz --- RB911G --- RB2011 --- 100M --- SXT --- 2GHz --- LHG XL 2 (klient)

test od klienta:
Sy3t.png
Sy3t.png (50.75 KiB) Zobrazeno 2073 x

každej jednotlivej spoj může ject ok, resp. naměříš že je ok ale sleduj jakou má chybovost v CCQ. Pokud je CCQ špatný, celá lajna trasy bude trpět a čim delší bude, tim víc to bude trpět na TCP. Lepší je vyladit spoje na pomalejší rychlost ale s větší stabilitou. Začal bych testováním jednotlivých spojů jestli jedou opravdu ok. Pak bych zkontroloval flow control. No a pak bych zkontroloval jestli náhodou neruší jeden zatíženej spoj druhej spoj za tím, typicky se tohle nejčastěji stává že lidi zaruší sami sebe a je to častější než by si člověk myslel. Nemyslím to že tam máš stejný kanály ale že to máš na stožáru tak blízko u sebe že se prostě ty jednotky ovlivňujou a pak při zátěži celí trasy na jednou se to projeví.
0 x

okoun

hapi píše:totální kravina :-D ale hlavně že je na co to svést, že?

no vycházím z praxe, od doby co se nv2 zrušila na ptp je pokoj, když tam byla jelo to hodně mizerně, to že si nv2 stále drží rate i při horším ccq mi připadá jako fail mikrotiku, který ubnt má dávno vyřešen, proto airmax ac jede bezkonkurenčně na 5tce....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

a jak dlouhá doba uběhla od doby co si to zkoušel? V mém příkladu jsou dva spoje s NV2. jak sem psal, pokud nemáš vysoký ccq tak to stojí za houby a tuplovaně u NV2.
0 x

okoun

já se ale nehádám věřím ti to, ale jako já nemám sílu řešit takové kraviny, které umí UBNT automaticky, sorry jako...
ubnt si prostě podřadí modulaci a má ccq furt skvělé mikrotik si podřadí kulové a musíš to dělat ručo...
0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 6 years ago

Myslím že každý máte trošku pravdu protože mě zkušenosti jsou stejné.
Více p2p na pětce rapidně snižuje propustnost. To přeci vime.
Víme že jsou přece okolností ze to jde vyladit. Hrát si s flow control na všech iface, ladit ladit ladit.
A hapimu to funguje... Trada.

Ale potom je tu okoun které mu to nechodilo podle jeho predstav, u ubnt mi přijde ze to je fakt více dummy a není ten propad tak hrozny. Auto flow, lepší tdma protokol pro dummy.
A taky to funguje o trochu lepe.

A pak je tu třetí možnost kdy člověk prostě nemá čas jako hapi si s tím hrát tyden, protože má na na práci jiné věci ale to je hold záležitost každého z nas. Okoun volil volbu menšího odporu a došel ke stejnému výsledků s menším časovým dopadem.
A já hold nemám už vůbec čas takže nekaskaduji žádné pětkové spoje za sebe. Pouze v případě že je to retrans pro max 5ppl. Potom už mi propustnost 50M hold přídě malo takže se umisťují fdd spoje kvůli tomu že s tím není žádný srani a když jsem u klienta na servise a na pripojce tak mi speedtest ukáže bez qtree 90M co mě limituje jeho router a spokojené odcházím pric s úsměvem na rtech..
Je to trošku dražší, ale je potřeba si vzít v potaz cenu co musí člověk strávit lazenim a optimalizaci dané trasy. A já si svého času vážím na tolik že to ten spoj zaplatí.
Ne tvrdím že to někdo dělá špatně, vždy je to o úhlu pohledu peněz vs čas. Každý má neco, a ti méně šikovní nemají nic. :-)
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

hapi

a já myslel že správně fungující spoj v 5GHz je základ všeho :-D ale tak jasně, pokud máš 100k na 10GHz pojítko pro 10 lidí tak směle do toho. My na tolik pojítek nemáme takže mě asi tak jeden tisíc peněz stojí vylazení jednoho 5GHz spoje hmm každej jak umí a chce, já chci tak umím. Předpokládám že ne každej dává FDX pojítka do každý díry. O to víc mě zajímá jakto, že CrazyApe má problém totálně u všechno protokolů u všech výrobců.

No ale tazatel napsal hodně málo informací a usuzuju že btest běžel na udp testu.
0 x