❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Zamyšlení - Více hopů na 5GHz
Re: Zamyšlení - Více hopů na 5GHz
hapi: budes muset na ty ptp zrusit nv2, pak to bude mrskat pekne. Je to smutny, ale je to tak. Zkousel jsem tam davat i ten opravenej balicek co resi odpojovani NV2 ale nema to zadnej vliv.
0 x
no jo ale to znamená že to musim nechat na obyč 802.11.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
proc? me nstream 2x2 300Mb facha, jen mu o trochu dele trva nez na tech 300 linkovejch vyfuni 

0 x
no ještě to zkusim ale co vim tak to moc nechodilo.
0 x
Ja to testoval u 5.20 u starsich verzich nevim. To vis, ze to neni tak slavny jako NV2, v udp z toho dostanu tak 130Mb, (framer policy none)
ale ja na ty trase potrebuju 100Mb takze mi to zatim staci.
Dobre se to testuje btestem na jedno spojeni, tam uvidis rozdil a nemusis sedet u klienta.
ale ja na ty trase potrebuju 100Mb takze mi to zatim staci.
Dobre se to testuje btestem na jedno spojeni, tam uvidis rozdil a nemusis sedet u klienta.
0 x
teď právě ladim ten první ptp spoj a zatim nejlepších výsledků dosahuje na btest při 1tcp NV2 na 1ms. Ale i tak je to ubohých 25-30Mbit na btestu ale latence jsou extrémně stabilní 2-3ms což je lepší než nstreme kterej lítal nad 10ms. Ale stejně to je slabota.
0 x
tak, dokončil jsem pár testů a je jedno jestli tam je nv2, nstreme nebo nic. Skrz ty dva spoje to dá pokaždé to samé. NV2 se jeví jako nejstabilnější. Každý z těch spojů dá v tcp přes 30Mbit (omezení cpu) ale dohromady daji sotva polovinu. Taky jsem si všimnul že když provádim test z x86 a mipsbe tak x86 nějak btest netahne a vykazuje poloviční propustnost v generování btestu... ano divný. Asi pro jistotu zkusim ještě popřepínat trasu do bridgů a rozject testy znova ale pochybuju že se vůbec něco změní.
0 x
Zajimavy, u me je videt rapidni rozdil v propustnosti na jedno spojeni pres vic skoku mezi NV2 a nstream. Jaky tam davas framer policy?
0 x
no to je záhada asi tak jako že když testuji tcp na alix tak je to ok, ale když na hlavní bránku ,terá je propojena s alixem kabelem, tak už je to mizérie a nevím také proč, přitom je tam stínený kabel atd...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
gw - 10GHz - ptp 802.11a nstreme - pmtp 802.11a nstreme - domácí wifi na RB133 - notebook = down 20Mbit, up 20Mbit limitovanej lokální wifi.
latence avg. 9ms.
Speedtest umístěnej u GW okamžitě vylítnul na 20Mbit a držel celou dobu testování.
gw - ptp 802.11n 2x2 nv2 2ms - ptmp 802.11n 2x2 nv2 2ms - domácí wifi ovislink 5460 v2 - ten samej notebook = down 5-10Mbit, up 20Mbit limitovanej lokální wifi.
latence avg. 12ms.
Speedtest umístěnej u GW se postupně soukal z 5 na 10Mbit při downloadu.
WTF? proč jenom jedna strana dělá problem a druhá ne. Je to na hlavu. Něco se někde musí srát a nevim kde.
latence avg. 9ms.
Speedtest umístěnej u GW okamžitě vylítnul na 20Mbit a držel celou dobu testování.
gw - ptp 802.11n 2x2 nv2 2ms - ptmp 802.11n 2x2 nv2 2ms - domácí wifi ovislink 5460 v2 - ten samej notebook = down 5-10Mbit, up 20Mbit limitovanej lokální wifi.
latence avg. 12ms.
Speedtest umístěnej u GW se postupně soukal z 5 na 10Mbit při downloadu.
WTF? proč jenom jedna strana dělá problem a druhá ne. Je to na hlavu. Něco se někde musí srát a nevim kde.
0 x
mvh píše:Zajimavy, u me je videt rapidni rozdil v propustnosti na jedno spojeni pres vic skoku mezi NV2 a nstream. Jaky tam davas framer policy?
pokud jde o Ačkový spoje nebo signle Nkový tak best-fit 3200 nebo 3999
pokud jde o Nkový v dualu tak je to jedno protože každých 10 minut se rozpojí.
0 x
Tak som testol 1 tcp spojenim ubnt spoj .
TX ~ 30 Mbit RXr ~40 Mbit.
Pri 20 tcp spojeniach TX aj TX max 80 Mbit.
TX ~ 30 Mbit RXr ~40 Mbit.
Pri 20 tcp spojeniach TX aj TX max 80 Mbit.
0 x
me se to nerozpojuje, ale nemam tu zadny ruseni. Kazdopadne bych se snazil mit prvni ptp skok na nstreamu a posledni ptmp bych nechal NV2.
Jinak me teda jdou blbe oba smery pokud pouziju dva preskoky na NV2 tak na 2ms se to pohybuje cca 13-15Mb a kdyz dam 1ms tak cca 19 Mb, ale kdyz je do toho dalsi provoz tak to na jednom vlakne pada i na min. Tobe tam pri mereni na tech spojich nic jinyho netece?
Jinak me teda jdou blbe oba smery pokud pouziju dva preskoky na NV2 tak na 2ms se to pohybuje cca 13-15Mb a kdyz dam 1ms tak cca 19 Mb, ale kdyz je do toho dalsi provoz tak to na jednom vlakne pada i na min. Tobe tam pri mereni na tech spojich nic jinyho netece?
0 x
teče, ale to je řádově max 10Mbit.
teď jsem všechno popřepínal do 802.11n, latence v klidu byla 0-1ms ale přenos tcp byl ještě horší. Teď to samozřejmě testuju pouze btestem na klienta takže to možná mrvý nastavení tcp_stacku na rbčku. Budu se muset někam vidat a nebo se připojit k někomu na pc a testovat od něj.
Teď jsem si hrál s tcp_stackem na linuxu a když jsem fetchem na rbčka nechal stahovat soubor z toho linuxu tak to začalo brzdit až když bylo nastavení tcp window pod cca 8kB. Jestli tedy RBčko vyřizuje všechno 8kB window size tak btest nemůže bejt nikdy v tcp korektní.
teď jsem všechno popřepínal do 802.11n, latence v klidu byla 0-1ms ale přenos tcp byl ještě horší. Teď to samozřejmě testuju pouze btestem na klienta takže to možná mrvý nastavení tcp_stacku na rbčku. Budu se muset někam vidat a nebo se připojit k někomu na pc a testovat od něj.
Teď jsem si hrál s tcp_stackem na linuxu a když jsem fetchem na rbčka nechal stahovat soubor z toho linuxu tak to začalo brzdit až když bylo nastavení tcp window pod cca 8kB. Jestli tedy RBčko vyřizuje všechno 8kB window size tak btest nemůže bejt nikdy v tcp korektní.
0 x
hmm, tak já nevim, asi budu buzerovat mikrotiky. Pokud je ptmp v NV2, těšte se na brutální snížení tcp provozu (10Mbit).
testovací spoj = speedtest - ptp - ptmp - notebook
legenda: (ptp --- ptmp --- rychlost na 1 tcp)
NV2 2ms --- NV2 2ms --- pod 10Mbit
NV2 2ms --- NV2 1ms --- cca 10Mbit
NV2 1ms --- NV2 1ms --- cca 10Mbit
nstreme --- NV2 1ms --- cca 10Mbit
nstreme --- NV2 2ms --- cca 10Mbit
NV2 1ms --- nstreme --- nad 10Mbit
NV2 2ms --- nstreme --- nad 10Mbit
802.11 --- 802.11 --- cca 18Mbit
NV2 1ms --- 802.11 --- nad 20Mbit
UDP btest vždy nad cca 60Mbit při jakymkoliv wireless protokolu.
takže technologie určená pro ptmp totálně zklamala.
I tak to není žádná super sláva, optimální by bylo kdyby to tcp tahalo třeba 40Mbit. Technologie na to je tak kde je ku*va problem.
budu rád když někdo provede také testy.
testovací spoj = speedtest - ptp - ptmp - notebook
legenda: (ptp --- ptmp --- rychlost na 1 tcp)
NV2 2ms --- NV2 2ms --- pod 10Mbit
NV2 2ms --- NV2 1ms --- cca 10Mbit
NV2 1ms --- NV2 1ms --- cca 10Mbit
nstreme --- NV2 1ms --- cca 10Mbit
nstreme --- NV2 2ms --- cca 10Mbit
NV2 1ms --- nstreme --- nad 10Mbit
NV2 2ms --- nstreme --- nad 10Mbit
802.11 --- 802.11 --- cca 18Mbit
NV2 1ms --- 802.11 --- nad 20Mbit
UDP btest vždy nad cca 60Mbit při jakymkoliv wireless protokolu.
takže technologie určená pro ptmp totálně zklamala.
I tak to není žádná super sláva, optimální by bylo kdyby to tcp tahalo třeba 40Mbit. Technologie na to je tak kde je ku*va problem.
budu rád když někdo provede také testy.
0 x