❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

OSPF zaroven so statikou

Návody a problémy s konfigurací.
ludvik

Re: OSPF zaroven so statikou

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

"normální" area má všechny routy (mám takový pocit že bez externích, tedy třeba bez těch co nějaký router redistribuuje z BGP). Ušetření spočívá spíš v tom, že se zbytkem sítě komunikuje jen ten hraniční směrovač. Prostě mají routery méně práce s výpočty OSPF. A je možnost tam sumarizovat. Když máš jen area0, tak ve své podstatě komunikuje každý s každým.
Pro ušetření počtu rout je Stub Area. Ta má jen svoje routy a defaultu.

hapi píše:
losos píše:viem sa vyhnut situacii, ze mam na routri na jednom konci siete routy z routra na druhom konci siete?

ano, změníš typ area. Původně default. Radim opatrnost. Nevim jak se chovají v tomhle směru různá area, jestli propagují do sebe i routy z ostatních area nebo ne... to nevim ale předpokládám že ne protože pak by dávalo smysl to že nemůžeš řadit area za sebe jak se ti zlíbí bez použití virtual linků.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 13 years ago

No když bude vše backbone tak se tomu nevyhnes. To by pak postradalo smysl distribuce po cele backbone. Ale ted jsem se konektnul na hlavni masinu a mam tam kolem 700 rout a neprijde mi to nejak divne a neprehledne.

losos píše:viem sa vyhnut situacii, ze mam na routri na jednom konci siete routy z routra na druhom konci siete?
0 x

hocimin1

hapi píše:

ano, změníš typ area. Původně default. Radim opatrnost. Nevim jak se chovají v tomhle směru různá area, jestli propagují do sebe i routy z ostatních area nebo ne... to nevim ale předpokládám že ne protože pak by dávalo smysl to že nemůžeš řadit area za sebe jak se ti zlíbí bez použití virtual linků.

area nepropaguje z okolich ABR nic. JEdine co je mozne "dovnitr napropagovat" je default route.
0 x

hocimin1

Jenomže bacha STUB musí mít pouze jednu cestu ven.
0 x