❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
honzam

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod honzam » 13 years ago

dagus píše:Abowe nebo below to říká že je kanál pod nebo nad použit. 20mhz je v kanálu nastaveném a druhých 20 je pod nebo nad. Jinak jsem zkoušel nv2 s nkem na 1x1 anténě a dávalo to 50Mb/s HD.

Zeptám se. To jsi měřil na TCP? Já se v NV2 1x1 20Mhz kanál nemůžu dostat přes 40Mbit. Nevím jestli je to už maximum CPU
Přílohy
nko.jpg
nko.jpg (166.41 KiB) Zobrazeno 2574 x
0 x

RaMa

Příspěvekod RaMa » 13 years ago

honzam píše:
dagus píše:Abowe nebo below to říká že je kanál pod nebo nad použit. 20mhz je v kanálu nastaveném a druhých 20 je pod nebo nad. Jinak jsem zkoušel nv2 s nkem na 1x1 anténě a dávalo to 50Mb/s HD.

Zeptám se. To jsi měřil na TCP? Já se v NV2 1x1 20Mhz kanál nemůžu dostat přes 40Mbit. Nevím jestli je to už maximum CPU

Jakou mas period size? Protahl jsem nejvic 56Mbps pri 1x1 NV2.
Tahal jsem z PC do PC pres FTP a dve nebo tri spojeni.
Period size bylo tusim 7 a ping sel do desitek ms.
Test na stole.
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 13 years ago

NN měřil jsme to v udp (tcp bych testoval jedině o silnější stroj přes něj a to tam nemám). Řekl bych že to víc nedá, přeci jen to není ahčko.
Period size dát na 7, tak max koncákovi... Latence jdou dokopru, měl jsme tam standart 2ms, 30Km.
0 x

RaMa

Příspěvekod RaMa » 13 years ago

dagus píše:NN měřil jsme to v udp (tcp bych testoval jedině o silnější stroj přes něj a to tam nemám). Řekl bych že to víc nedá, přeci jen to není ahčko.
Period size dát na 7, tak max koncákovi... Latence jdou dokopru, měl jsme tam standart 2ms, 30Km.

To jsem psal jen pro predstavu.
Period size v realu bych nastavil na 1 - 2ms.
Ale i tak, vytahnout z 65Mb linkove rychlosti 56Mbps je slusny.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

reálných je 45-50Mbit na TDMA 2ms. na 1ms to jde na rychlosti nstreme tedy 35-40Mbit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

hapi píše:reálných je 45-50Mbit na TDMA 2ms. na 1ms to jde na rychlosti nstreme tedy 35-40Mbit.

Ukážeš mě reálný screen v TCP? Díky
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

v noci, nemám nikde simplex Nko tak bych musel přenastavovat a to se mi teď nece. Jo a mluvim o ptp spoji.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 13 years ago

honzam píše:
hapi píše:reálných je 45-50Mbit na TDMA 2ms. na 1ms to jde na rychlosti nstreme tedy 35-40Mbit.

Ukážeš mě reálný screen v TCP? Díky

Za Hapiho > 1x1 20Mhz nv2 size=3ms :-)
Obrazok klient je od klienta cez ap rb800 na x86 merane jednym smerom v tcp.
Obrazok ap je ap, cez ktore ide klient. A realny pocet klientov na sektore.
ap.jpg
low res, limit na pic
ap.jpg (123.52 KiB) Zobrazeno 2547 x

klient.png
(235.76 KiB) Staženo 266 x

Jo a v ptp je jasne, ze 45-50 to da v poho v tejto konfiguracii.
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 13 years ago

Mluvil jsem o PtP spoji, to je jasné. Dělal jsem spoj set-set a tam jsem to měřil.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 13 years ago

Nasadili jsme na jeden bod RB435G a osadili karty R52n-M verze RouterOS je 5.6
Po asi dvou hodinách provozu, najednou karta na přívodu 5GHz ztratila spojení a při pokusu o skenování okolí neslyšela vůbec nic! Ale reagovala na nastavování. Pouze totálně hluchá. Až se rebootoval tRB435G tak zase naběhla.
Tak jsem pro jistotu osadil místo ní klasiku kartu CM9 a radši i verzi 4.17 To zatím vypadá OK. Drží to.
Asi za hodinku ale koukám že karta R52n-M, která je jako APčko 2,4GHz (B-only) má normálně asociované klienty(ZCOMAXy), ale ani jeden nemohl komunikovat. Nešel pingnout, nic. Opět karta při pokusu o skenování neslyší z 2,4GHz lautr nic. Opět pomohl reboot.
Setkal jste se s tím někdo?

Ještě by mě zajímalo, jestli můžu aktivovat balíček wireless a disablovat balíček wireless-nv2 když tam mám i kartu R52n-M . Pojede to na ten základní balíček?
Nevíte proč mají v Apspě u karty R52n-M napsáno toto: "Po upgradu na verzi 4 je nutné ve Winboxu provést update licence pro aktivování karty." co to je za nesmysl?
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

ve verzi 4.x tusim, ze N-kove karty jedou bez nv2 balicku v A/N, s dodatecne donahranym balickem nv2 i v tomto modu, u v5.x je toto jiz vkomponovano napevno v zakladu a prepinatelne. Update licence byl nutny pri prechodu ze 3.x na 4.x, jinak nevim...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

okoun

Příspěvekod okoun » 13 years ago

mě se také tak podobně vysraly dvě tyto karty a od té doby kupuji pouze R52Hn a je pokoj, nějak ty karty začali fušařit kluci z Litvy
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 13 years ago

panove vsiml jsem si mensi lec neprijemne veci na 2 spojich ve meste se to tak 2x dene na par sec rozpoji signaly a ccq luxusni,nv2,cm9,limcovy anteny, rb600 ros 5.5. Ma nekdo tuseni o co go, popr. jestli to resi nejnovejsi verze 5.7 ?
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

podobne se mi sem tam rozpoji i link s 2x SXT na cca. 700m, ccq super,kanal cisty. A v nstreme se mi klienti na Apcku rozpadaj i 5x denne. Reseni...neni. Mikrotik doporucuje ruzne kejkle co nepomahaj, nv2 zvedne neumerne ping, hral sem si s nastavenim a moc sem neuspel...na jinem APcku v holem 802.11a drzi kliosi jak prikovani...

5.7 jsem jeste nezkousel nasadit...pockam az se chytne nekdo jiny :D

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 13 years ago

pcwifi píše:
5.7 jsem jeste nezkousel nasadit...pockam az se chytne nekdo jiny :D

PW

ja nasadil a nechytl se :D 433ka hluchá
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..