❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nové nastavení podle starého

Návody a problémy s konfigurací.
telleke

Re: Nové nastavení podle starého

Příspěvekod telleke » 14 years ago

aha :-) A když ho připojíš, tak se to změní na to co jsem psal "muselo by u routy 0.0.0.0./0 být 10.0.0.138 reachable internet s černým písmem"? To je docela nutné vědět.
Když jsi zkoušel to propojení PC-modem s pevnou IP na počítači, tak se ti internet rozběhl s nastavením IP: 10.0.0.100, maska: 255.255.255.0, brána: 10.0.0.138 a DNS 10.0.0.138? Nebo s DNS 90.183.231.251?

Ještě jsem zapomněl na jednu věc :oops: IP->DNS-> setting .... jako primary DNS dej 10.0.0.138 a secondary DNS 90.183.231.251... potom by se měl rozběhnout internet :wink:

až to budeš mít nastavené, tak New Terminal -> ip -> addresses -> print .... je to stejné jako na tom videu co jsem ti posílal. Screen toho terminálu dej sem.
0 x

davidasis

Příspěvekod davidasis » 14 years ago

Posílám screeny routes a DNS, když byl Mikrotik zapojený k modemu. Zkoušel jsem z Mikrotiku ping 8.8.8.8 a jelo to. Mám takový pocit, že MB nepouští internet jen dál do sítě.
Ohledně tvého dotazu, když jsem měl PC zapojené přímo k modemu, tak bylo s tímto nastavením: IP: 10.0.0.100, maska: 255.255.255.0, brána: 10.0.0.138 a DNS 10.0.0.138 .Tu druhou DNS jsem ani nezkoušel, protože ta první jela.

Jinak to DNS mně napadlo už dřív, když jsem Mikrotik poprvé nastavoval a tak jsem to nastavil, viz.screen. Celou dobu to teda bylo nastavené ...
Přílohy
DNS_.jpg
DNS_.jpg (210.17 KiB) Zobrazeno 2822 x
routes_online_.jpg
routes_online_.jpg (214 KiB) Zobrazeno 2822 x
0 x

davidasis

Tak internet už jede. Bylo to tam špatně nastavené, viz.screen
Přílohy
DNS_.jpg
DNS_.jpg (205.32 KiB) Zobrazeno 2821 x
0 x

davidasis

Posílám screen příkazu print ...
Akorát pořád nepřiděluje správně podle MAC IP adresy ...
Přílohy
print_.jpg
print_.jpg (218.93 KiB) Zobrazeno 2819 x
0 x

telleke

super :) Já na to DNSko úplně zapomněl :oops:

Takže teď máme funkční internet....
Budeme pokračovat dále. Teď přiřadíme IP adresy k MAC adresám. IP-> ARP -> A tam zadáš MAC adresy zařízení, jejich IP a rozhraní domaci_sit. Potom ti bude DHCP server přiřazovat pořád stejná IPčka. Možná se to bude prát s tím, že platnost momentálně přidělených IP adres je 3d, tak to možná bude chtít z DHCP serveru vymazat. IP-DHCP server a někde tam je výpis přidělených IP, ten smažeš a mělo by ti to hodit adresu podle ARP.

Jako další máme portforward. Ten se dělá v IP-firewall- NAT.... Pro příklad vezmu IP_Camera01vytvoříš pravidlo DST-NAT, dst. address: 10.0.0.100, protocol: 6 (TCP), dst. port: 4444, pak se přepneš do záložky Action a tam vyplníš action: dst-nat, To addresses: 192.168.1.50, To ports: 80.

Tím dosáhneš přesměrování z portu 4444 na port 80 na IP adrese kamery. Stejně uděláš i další přesměrování. Forwardování rozsahu portů uděláš stejně, akorát místo jednoho zadáš jejich rozsah např. 80-5000.
0 x

davidasis

No, pořád mně to přiděluje jinou IP než má zadanou podle MAC.
Můžeš mně prosím uvést ještě jeden příklad nastavení toho port forward podle toho mého screenu ze starého nastavení? Nějak jsem z toho zmatený ... :shock:
0 x

telleke

Zkoušel jsi vymazat ten seznam v DHCP serveru? Máš správně napsanou MAC adresu?

Příklad pro VNC:
IP->firewall->NAT-> klik na + ... hned v první záložce zvolíš dst-nat (je tam na výběr src nebo dst-nat). Do kolonky dst. address zadáš 10.0.0.100 (zdrojová IP), do protocol vybereš tcp, dst. port zadáš 6900 (zdrojový port přes který přistupuješ z venku), pak se přepneš do záložky Action a tam vybereš v action položku dst-nat, do To addresses zadáš cílovou IP, tedy 192.168.1.185 a do To ports zadáš cílový port, tedy 6900
0 x

davidasis

Tak to bych měl. Co když mám v tom starém routeru protokol Both. Co mám uvést v Mikrotiku?
Jinak, pořád to nepřiděluje správně. Není to tím,že s tím počítačem jsem připojený do administrace Mikrotiku?

Dobře, co dál?
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 14 years ago

To znamená že máš promapovaný jak TCP,tak UDP port,v MK musíš vytvořit dvě dsnat pravidla,jedno pro TCP druhé pro UDP.
0 x

telleke

Když tam máš Both, to znamená "oba", tak musíš nastavit nejdřív TCP a potom znovu to samé, ale pro UDP.
S tou adresou je to možné, případně můžeš nastavit požadovanou IP ručně na PC, potom se přihlásit k mikrotiku a mrknout do ARP a dhcp server, kde by měla být vypsaná ta adresa 192.168.1.254 nebo kolik ti to přidělilo, tu smazat, vypnout winbox a na PC nastavit přidělování z DHCP.
0 x

davidasis

OK. co dál?
0 x

telleke

Co dál? Nic dál :-) Vždyť to je víceméně všechno co potřebuješ. No-ip nepotřebuješ, jelikož máš od O2 veřejnou IP, takže přístup přes net není problém. Forwarding si doděláš na vše potřebné a to je vše. Případně pokud bys potřeboval něco dalšího co by nefungovalo, tak to můžeme dodělat 8) Případně si můžeš hrát a vyřešit to sám... máš mikrotik, tak si hraj :lol:
0 x

davidasis

No, No-IP potřebuji. Nemám statickou IP adresu, což je problém.
Dál Port range forward a Port Triggering nevím, jak nastavit. Další problém nebo spíš dotaz je ten, že bych potřeboval nastavit ten poslední výstup na Mikrotiku pro wifi. Na wifi jsem si nastavil, aby přiděloval IP adresy v rozmezí 192.168.2.xxx ,ale na počítači připojeném přes wifi nastala situace, že nevidí ostatní zařízení v síti, které jsou připojené kabelem k Mikrotiku, který přiděluje IP v rozmezí 192.168.1.xxx .
0 x

David Liška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod David Liška » 14 years ago

Detail - nemá router od O2 masku /8 ? Pokud se to tu již řešilo, tak sorry.
0 x

davidasis

To nevím. Halo telleke ...
0 x