❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
ros 5.4 a velmi velmi zle parametre pri pouziti v 2,4GHZ
Re: ros 5.4 a velmi velmi zle parametre pri pouziti v 2,4GHZ
downgrade na 3.30, upgrade WRTcka, upgrade routerboardu a uvidis.....
0 x
Jan Ptáček
Nevím jestli jde udělat downgrade z 5.5 na 3.30 aniž by se ztratilo nastavení karet? Jinak bych se tam totiž už nedostal.
Problém nakonec vyřešen tak že na WRT jsem přidal výkon o 2dB. Na mikrotiku se klient připojuje se signálem 69-70. Předtím bylo 70-72
Problém nakonec vyřešen tak že na WRT jsem přidal výkon o 2dB. Na mikrotiku se klient připojuje se signálem 69-70. Předtím bylo 70-72
0 x
Proble je vireseny mozna na chvili, nebot me to dela i u klientu s -50dB. Jina jsem delat dovngrade z 5.4 na 3.30 a vpohode to najelo bez jakehokoliv zasahu. je to RB333.
0 x
Já vám povím, čím to je. Opět má MK problém s RTS/CTS. Už jsme na to narazili jednou (99% máme pro 2.4GHz ovislinky u lidí), ale nebyl čas to řešit ... vyřešil to downgrade z 5.4 na 5.2. A chovalo se to tak, jak tu popisujete - signál kvalitní, silný. Ale linková rychlost zůstávala na jednom nebo dvou megabitech (na TX z AP).
Teď na stole zkouším verzi 5.5 (RB433+R52) s ovislinkem 5460 verze 18. A je to pořád stejné ... nepoužitelné. Velké pakety neprochází vůbec ... Vypnutí RTS u klienta to vyřešilo. Jenže - vypnout RTS si na většině míst člověk nemůže dovolit.
Mimochodem také není vhodné mít na ovislinku zapnutý mód B+G, když je APčko jen v B módu a používá se RTS. Ale to je u nás vypnuté standardně, takže problém s verzí 5.4 to nezpůsobilo. Ale stolní test potvrdil, že to vadí - při módu Bonly, i s RTS to jede správně. Podezřele ovšem občas ta linková rychlost spadne, ale to může být způsobeno "testovacím prostředím".
Teď na stole zkouším verzi 5.5 (RB433+R52) s ovislinkem 5460 verze 18. A je to pořád stejné ... nepoužitelné. Velké pakety neprochází vůbec ... Vypnutí RTS u klienta to vyřešilo. Jenže - vypnout RTS si na většině míst člověk nemůže dovolit.
Mimochodem také není vhodné mít na ovislinku zapnutý mód B+G, když je APčko jen v B módu a používá se RTS. Ale to je u nás vypnuté standardně, takže problém s verzí 5.4 to nezpůsobilo. Ale stolní test potvrdil, že to vadí - při módu Bonly, i s RTS to jede správně. Podezřele ovšem občas ta linková rychlost spadne, ale to může být způsobeno "testovacím prostředím".
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Pokud to dělá i u signálu -50 tak to je průser. Budu to sledovat. Zatím moc vysílačů kde je 2,4ghz sektor a verze 5.5 nemáme. Postupně bude přibývat tak by bylo dobré tento problém vyřešit. Z podpory jsem také žádnou kloudnou informaci nedostal. Zkus jim to také popsat a zaslat supout.rif. Třeba ten problém s rts vyřeší
0 x
chytrolíni. Ty ovislinky 5460 tu máme proti v5.5. A problem neni v RTS/CTS protože mikrotik na RTS/CTS nejede. Jede na ACK tak jako 802.11g. Takže si přepněte klienty do B/G kde se ACK aktivuje a APčka taky a je to v klidu. Jak říkám, nemáme tu s tim žádnej, ŽÁDNEJ problem.
Jinak ke konci tušim v3 byla možnost v menu přepnout na RTS/CTS ale to byl testovací wireless balíček a dál nevim jak to dopadlo. Přepínání nebylo ve winboxu ale pouze v terminalu.
Jinak ke konci tušim v3 byla možnost v menu přepnout na RTS/CTS ale to byl testovací wireless balíček a dál nevim jak to dopadlo. Přepínání nebylo ve winboxu ale pouze v terminalu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
AP klidně přepnu do režimu B/G pokud to problém vyřeší. Problém je že kromě ovislinků 5460 a WRT311 které G umí máme v síti taky ovislinky 1120 a ty umí jen režim B.
Tak nevím jak by se to pak popralo s B/G a zdali by to problém vyřešilo. Máš nějaké staré klienty které umí jen B a s verzí 5.5 se neodpojují?
Tak nevím jak by se to pak popralo s B/G a zdali by to problém vyřešilo. Máš nějaké staré klienty které umí jen B a s verzí 5.5 se neodpojují?
0 x
ty jo, já myslim že tam furt u někoho 1120 jsou a všude máme B/G. Jako vim že tyhle ovisáci starý dělaji problém ale neodpojujou se, jenom vykazujou každej 10 ping tak 10x větší ale jedou ok. Fakt nevim o tom že by se klienti odpojovaly.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Budeš se divit ... mikrotik RTS umí. Ale jenom v módu AP - tedy příjem RTS od klienta a vracení CTS. Teprve v5 umí RTS i jako klient. Ono totiž kdyby to AP mód neuměl, tak na naší síti nejede ANI JEDEN 2.4GHz klient, neboť to mají všichni zapnuté (na úrovni 256B, podle starého d-linka). A nejelo by to jednoduše proto, že by se klient nedočkal CTS nikdy, tedy by nikdy nezačal vysílat ...
Mimochodem ani G mód neřeší problém skrytého uzlu ... to řeší jen a pouze RTS/CTS (nedokonale), případně proprietální nstreme, či NV2 (nevím jestli i na 2.4GHz). Nebo airmax od ubiquity.
Co naopak nikdo zatím neví je to, jestli opravili chybu co byla ještě ve v4 - v případě B/G módu vracel na RTS paket špatnou odpověď CTS (kratší). Takže to nefungovalo vůbec ... jelikož klient čekal špatnou dobu a vlezl tomu oprávněnému do signálu.
Mimochodem ani G mód neřeší problém skrytého uzlu ... to řeší jen a pouze RTS/CTS (nedokonale), případně proprietální nstreme, či NV2 (nevím jestli i na 2.4GHz). Nebo airmax od ubiquity.
Co naopak nikdo zatím neví je to, jestli opravili chybu co byla ještě ve v4 - v případě B/G módu vracel na RTS paket špatnou odpověď CTS (kratší). Takže to nefungovalo vůbec ... jelikož klient čekal špatnou dobu a vlezl tomu oprávněnému do signálu.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Ja zkousel B, B/G i G a vsude se odpojovali. Proto navrat k 3.30 a mam klid.
0 x
miract píše:Ja zkousel B, B/G i G a vsude se odpojovali. Proto navrat k 3.30 a mam klid.
Pro ovise 5460 je potřeba:
verze firmware >10 (vynechat 11, poslední 18 je ok). Cokoliv staršího se odpojuje.
wifi mód B only
open Authentication (je-li WEP)
long preamble
RTS na 256.
Na straně MK stačí opět mód B only, long preamble a vypnout adaptive noise immunity. Vhodné je i zvýšit HW retries, dle nějakého RFC by to mělo být na hodnotě myslím 14. Také vypínám Default forward - provoz mezi dvěma klienty na jedné kartě to dokáže zabít také.
A i na 5.2 mikrotiku je to OK. v5.5 ještě naostro venku nemám.
Mixovaný módy nepoužíváme, tak nemohu soudit. Ale platí to s tím RTS co jsem psal ... tomu vadil B/G mód. Bylo to ověřené i na měřáku na zlínské univerzitě.
Zkouška:
mikrotik B only, ovislink B+G. Se zapnutým RTS neprojdou pakety větší, než je práh RTS. Spojí se to jen na základních 2Mbit rychlostech.
mikrotik B+G, ovislink B+G. V podstatě to nejede. CCQ padne na polovinu. Testovací signál -60. Vím, nic moc ... ale o něčem to také svědčí.
mikrotik B+G, ovislink G. Ještě horší, než předchozí případ. Ale velký pakety alespoň prochází. Ovislink se není schopný spojit rychleji než 1Mbit. Ale jeho RX je 36Mbit. Zajímavé je, že windows XP na EEE to mají obráceně.
mikrotik G, ovislink G. To vypadá zatím nejlépe. Spojuje se to většinou na 48/48Mbit. CCQ ovšem stále mizerné. A občas se to odpojí.
vše B only: ccq se vrátí na 70%, linková rychlost na 11Mbit.
Něco prohnilého na tom mikrotiku je. Nebo ovislinku. Nebo obém ...
Verze mikrotik 5.2 (RB433+R52), ovislink 5460 v18. Šlo by to sice otestovat trochu lépe, než jak to mám na stole a pod stolem, ale alespoň to trochu simulovalo nepřátelské vnější prostředí.
No a pak si někam to Gčko strč ... zvlášť třeba ven, kde nenajdeš čistý kilohertz ...
0 x
To ale neni reseni, kvuli novejsi verzi RoS si snizit uz tak mizernou propustnost AP modem only B nemyslis?
0 x
Problém hledej tentokrát v mikrotiku.
Můžu říct, že Bullet2 jako AP, výkon v normě, b+g, WPA, FW 3.6.1 a klienti ovislink 5460 E14 až 18 s b+g a RS 256 jedou bez nějakých problémů.
Můžu říct, že Bullet2 jako AP, výkon v normě, b+g, WPA, FW 3.6.1 a klienti ovislink 5460 E14 až 18 s b+g a RS 256 jedou bez nějakých problémů.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- midnight_man
Ja mám riešenie páni. Vyhodte tie ovislinky do susedov. Rozdajte zadarmo ako wifiny domov chudobným, ale nie klientom ako pripojku.
0 x
To je samozrjme nejcistsi reseni, ovsem asi malokomu se chce do toho investovat a kdyz to s s 3.30 jede a nenarocnym kliosum to staci, tak proc se v tom hrabat a pridelavat si praci a vydaje 

0 x