❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ako zacat - uz funguje DEMO

Návody a problémy s konfigurací.
net.work
Kontaktovat uživatele:

Re: Ako zacat

Příspěvekod net.work » 15 years ago

Maxik píše:urcite na 1 stroj NAT shaping,qos, mam to na alixu a prumerne je do 10% CPU ve spicce 10Mbit jinak min, absolutne bez problemu

nerikam ze to nemuze fungovat, ale az budes mit hafo useru stejne to rozdelis (pokud budes rozumnej) a nebo koupis za hodne penez nejake vykonne PC......
0 x
Jan Ptáček

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

sorry ale vidim u mě skokově 16/2Mbit a vytížení je pod 10%. Jestli jede na 20 nebo 70 procent je mi fuk protože to furt zvládá. Mluvim o počítači ne o routerboardu kde 70 procent je už dost. Asi seš jeden z těch co je 30% a větší zatížení procesoru krytických pro chod. V linuxu se tomu říká paranoidní.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

net.work
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:sorry ale vidim u mě skokově 16/2Mbit a vytížení je pod 10%. Jestli jede na 20 nebo 70 procent je mi fuk protože to furt zvládá. Mluvim o počítači ne o routerboardu kde 70 procent je už dost. Asi seš jeden z těch co je 30% a větší zatížení procesoru krytických pro chod. V linuxu se tomu říká paranoidní.
mozna sem paranoidni, ale vim ze takto vytizeny PC proste pojede porad dokud bude mit na vstupu zdroje 230V, kdezto tvuj PC, ktery by pri 40M dychal na 70% by rozhodne tak dlouho bez zavady nevydrzel, resp. mozna jo mozna ne, ale ta pravdepodobnost je proste nekolikrat vyssi.......... a vubec delejte si to jak chcete mi je to fuk :D :D
0 x
Jan Ptáček

hapi

fajt, počkej si na večer až budou lidi doma a linak pojede na 60Mbit, vytížení bude do 30%.

Hele, myslíš že mi odejde stolní počítač dřív když budu hrát nějaký hry kdy procesor jede na maximum? Co může na dnešních počítačích který se dobře chladí odejít? Kondenzátory jsou o řád vejš, napájecí zdroje taky. Prostě fakt nechápu co tě žere. Koukni se někdy na vytížení webových serverů nějakýho velkýho webu. Třeba seznamu. Pochybuju, že se jim tam počítače flákaji a maji jich o to víc aby se jim flákaly.

Myslel jsem že si jeden z těch soudnějších lidí tady na foru kterej neplácá kraviny. Počítače jsou od toho aby makaly a ne se flákaly.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:fajt, počkej si na večer až budou lidi doma a linak pojede na 60Mbit, vytížení bude do 30%.

Hele, myslíš že mi odejde stolní počítač dřív když budu hrát nějaký hry kdy procesor jede na maximum? Co může na dnešních počítačích který se dobře chladí odejít? Kondenzátory jsou o řád vejš, napájecí zdroje taky. Prostě fakt nechápu co tě žere. Koukni se někdy na vytížení webových serverů nějakýho velkýho webu. Třeba seznamu. Pochybuju, že se jim tam počítače flákaji a maji jich o to víc aby se jim flákaly.

Myslel jsem že si jeden z těch soudnějších lidí tady na foru kterej neplácá kraviny. Počítače jsou od toho aby makaly a ne se flákaly.

hele, jak uz sem psal o prispevek vyse, je mi to celkem jedno... delej jak myslis... Muj nazor je takovy ze PC hodne vytizene, zvedaji se latence (overeno), vice topi = komponenty vice trpi = vice se toci ventilatory = do PC se dostane vice prachu = potencialni hrozba pruseru = vice starosti = vice penez a za to mi to fakt nestoji... Radeji koupim jednou poradne serverove PC, naddimenzuju to a pak se o to 5 roku nestaram. Jinak vse co jsem tady napsal (rozdeleni NATu od shapingu) neni puvodem z me hlavy, ale je to na doporuceni Krystofa Klimy ktery by mi asi neradil nic spatneho, navic jsme spolu davali dohromady i QTree strom, ktery predvadi na svych skolenich jako vzorovy a vsem rika ze se ma decentralizovane shapovat... Fakt nechapu oc ti jde... Ja si tyhle veci nevymyslim, pouze zde prezentuji svuj nazor na vec... Navic si myslim ze Krystof ma urcity nadhled nad temito vecmi, videl xxx stovek siti a proto asi muze objektivne poradit co je nej....
Jo a primarne sem nereagoval na to ze centralizovany shaping je spatny, ale to ze si uvedl ze je to jediny spravny zpusob, coz je samozrejme nesmysl....jen pro upresneni....
0 x
Jan Ptáček

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

Ve spicce to jde ke 20% a je to alix 433 Mhz coz neni kdovijak vykonny stroj, rezerva je tam vice nez 100%, pokud je potreba vetsi tok muzes dat PC a udelas 100vky mbit nevim teda jestli ros dokaze vyuzit 4 jadro, ale linux urcite. Me jde o male rozmery a spotrebu proto tam mam alika :)
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 15 years ago

net.work píše:
hapi píše:fajt, počkej si na večer až budou lidi doma a linak pojede na 60Mbit, vytížení bude do 30%.

hele, jak uz sem psal o prispevek vyse, je mi to celkem jedno... delej jak myslis... Muj nazor je takovy ze PC hodne vytizene, zvedaji se latence (overeno), vice topi = komponenty vice trpi = vice se toci ventilatory = do PC se dostane vice prachu = potencialni hrozba pruseru = vice starosti = vice penez a za to mi to fakt nestoji... Radeji koupim jednou poradne serverove PC, naddimenzuju to a pak se o to 5 roku nestaram. Jinak vse co jsem tady napsal (rozdeleni NATu od shapingu) neni puvodem z me hlavy, ale je to na doporuceni Krystofa Klimy ktery by mi asi neradil nic spatneho, navic jsme spolu davali dohromady i QTree strom, ktery predvadi na svych skolenich jako vzorovy a vsem rika ze se ma decentralizovane shapovat... Fakt nechapu oc ti jde... Ja si tyhle veci nevymyslim, pouze zde prezentuji svuj nazor na vec... Navic si myslim ze Krystof ma urcity nadhled nad temito vecmi, videl xxx stovek siti a proto asi muze objektivne poradit co je nej....
Jo a primarne sem nereagoval na to ze centralizovany shaping je spatny, ale to ze si uvedl ze je to jediny spravny zpusob, coz je samozrejme nesmysl....jen pro upresneni....

No nejsem si moc jistej co je lepsi. 2 servery:
1. shaper+qos 2. jen NAT
1. shaper 2. QOS+NAT

rekl bych, ze 2 je lepsi z duvodu rozlozeni zateze. A kdyz uz tu zminujes Krystofa, ber fakt, ze je to skolitel ciste mikrotiku a ten ma jaksi jadro udelane jinak nez klasickej linux. Dost pouziva IMQ, coz je obecne problem, protoze bejva path jen na starsi jadra linuxu. Proto jsem radsi od IMQ opustil. Tez mi to nechodilo vhodne. IFB my teky nevyhovovalo, proto jsem tohle plne vypustil ze serveru.

A jeste jedna perlicka. Krystof chtel po me, abych na jeho skoleni odprezentoval svuj system. Dost se divil prutoku a zatizeni serveru a co vse tam je (plny shaper na kazdeho usera vlastni trida, L7 atd. ...).

Ja jedu plne QOS, vcetne L7 filteru a servery se maji ted cca:

shaper: Cpu(s): 0.1%us, 0.1%sy, 0.0%ni, 95.0%id, 0.0%wa, 1.2%hi, 3.6%si, 0.0%st
NAT+QOS+L7: Cpu(s): 0.0%us, 0.0%sy, 0.0%ni, 93.1%id, 0.0%wa, 2.2%hi, 4.7%si, 0.0%st

pri prutoku:
rx/tx
bytes 911.94 MB/154.65 MB
max 16.80 MB/s/2.76 MB/s
average 14.95 MB/s/2.54 MB/s
min 13.45 MB/s/2.43 MB/s

packets 816912/612515
max 14990 p/s/11301 p/s
average 13392 p/s/10041 p/s
min 12408 p/s/9462 p/s
time 1.02 minutes

Tomuhle rikam flakani. Cena obou serveru dohromady cca 45k s DPH (1U rack). Kdyz vemu ze bych na kazdy POP mel strkat jeste "serverik" za 2k, tak to vyjde daleko draz.

ad latence. Pres oba dva servery 0.9ms (testovano z APcka co je za tim kabelem 240MHz CPU). Zda se mi to v pohode, kdyz si vemu, kolik clovek nabere na obyc mikrotiku cestou a skokama.
0 x

janrad

Příspěvekod janrad » 15 years ago

mashinepistole2 píše:
yeager píše:ale este stale nevidim v com je pointa qtree, mne sa viac paci sq. v qtree zatial neviem riesit ked zakaznik ma viac ip.

Viac IP u zakaznika mozes riesit addreslistom , do adresslistu pridas jeho IPcky, pod nejakym menom a potom vytvoris mangle nie podla IP, ale podla nazvu addreslistu (v advanced) ...

uplne najjednoduchsie je spravit pre zakaznika s viac IP parenta a tam pridavat jeho queues
0 x

yeager
antispam: Ano

Příspěvekod yeager » 15 years ago

janrad píše:
mashinepistole2 píše:
yeager píše:ale este stale nevidim v com je pointa qtree, mne sa viac paci sq. v qtree zatial neviem riesit ked zakaznik ma viac ip.

Viac IP u zakaznika mozes riesit addreslistom , do adresslistu pridas jeho IPcky, pod nejakym menom a potom vytvoris mangle nie podla IP, ale podla nazvu addreslistu (v advanced) ...

uplne najjednoduchsie je spravit pre zakaznika s viac IP parenta a tam pridavat jeho queues

ked pridam parenta + ma 2 ip tak potrebujem 2x na up a 2x na down tj dokopy 5 pravidiel a tympadom staca zmysel qtree, lebo cez SQ to viem vyriesit s jednym pravidlom. Da sa kombinovat SQ s PCQ?
0 x

hapi

když má víc ip adres tak je označkuj stejnym markem a budou se scházet v jedný queue. SQ vidíš jenom v rozhraní jedno pravidlo, pod systémem jich bude víc kam nevidíme.
0 x

yeager

Mozes mi to uviest na konkretnom priklade? napriklads uzivatel ZDENEK ma ip 192.168.1.2, 192.168.1.3, 192.168.1.4
0 x

hapi

uděláš prvního usera a pak vytvoříš další mangle uplně stejný ale přepíšeš ip adresu. Nebo to chceš v obrázcích?
0 x

yeager

radsej v obrazkoch. ja neviem urobit ani prveho usera...
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

nemas lepsi se podivat nekam do dema ? Treba k nam abys mel predstavu jak se to da udelat, je to ted zas pusteny.
0 x

yeager

vcera som to skusal, ale nevedel som sa prihlasit, idem kuknut. btw. pisete tu okolo mangel romany, ze ake je to jednoduche namiest toho aby ste napisali jeden jednoriadkovy prikaz :)
0 x