net.work píše:hapi píše:fajt, počkej si na večer až budou lidi doma a linak pojede na 60Mbit, vytížení bude do 30%.
Hele, myslíš že mi odejde stolní počítač dřív když budu hrát nějaký hry kdy procesor jede na maximum? Co může na dnešních počítačích který se dobře chladí odejít? Kondenzátory jsou o řád vejš, napájecí zdroje taky. Prostě fakt nechápu co tě žere. Koukni se někdy na vytížení webových serverů nějakýho velkýho webu. Třeba seznamu. Pochybuju, že se jim tam počítače flákaji a maji jich o to víc aby se jim flákaly.
Myslel jsem že si jeden z těch soudnějších lidí tady na foru kterej neplácá kraviny. Počítače jsou od toho aby makaly a ne se flákaly.
hele, jak uz sem psal o prispevek vyse, je mi to celkem jedno... delej jak myslis... Muj nazor je takovy ze PC hodne vytizene, zvedaji se latence (overeno), vice topi = komponenty vice trpi = vice se toci ventilatory = do PC se dostane vice prachu = potencialni hrozba pruseru = vice starosti = vice penez a za to mi to fakt nestoji... Radeji koupim jednou poradne serverove PC, naddimenzuju to a pak se o to 5 roku nestaram. Jinak vse co jsem tady napsal (rozdeleni NATu od shapingu) neni puvodem z me hlavy, ale je to na doporuceni Krystofa Klimy ktery by mi asi neradil nic spatneho, navic jsme spolu davali dohromady i QTree strom, ktery predvadi na svych skolenich jako vzorovy a vsem rika ze se ma decentralizovane shapovat... Fakt nechapu oc ti jde... Ja si tyhle veci nevymyslim, pouze zde prezentuji svuj nazor na vec... Navic si myslim ze Krystof ma urcity nadhled nad temito vecmi, videl xxx stovek siti a proto asi muze objektivne poradit co je nej....
Jo a primarne sem nereagoval na to ze centralizovany shaping je spatny, ale to ze si uvedl ze je to jediny spravny zpusob, coz je samozrejme nesmysl....jen pro upresneni....
No nejsem si moc jistej co je lepsi. 2 servery:
1. shaper+qos 2. jen NAT
1. shaper 2. QOS+NAT
rekl bych, ze 2 je lepsi z duvodu rozlozeni zateze. A kdyz uz tu zminujes Krystofa, ber fakt, ze je to skolitel ciste mikrotiku a ten ma jaksi jadro udelane jinak nez klasickej linux. Dost pouziva IMQ, coz je obecne problem, protoze bejva path jen na starsi jadra linuxu. Proto jsem radsi od IMQ opustil. Tez mi to nechodilo vhodne. IFB my teky nevyhovovalo, proto jsem tohle plne vypustil ze serveru.
A jeste jedna perlicka. Krystof chtel po me, abych na jeho skoleni odprezentoval svuj system. Dost se divil prutoku a zatizeni serveru a co vse tam je (plny shaper na kazdeho usera vlastni trida, L7 atd. ...).
Ja jedu plne QOS, vcetne L7 filteru a servery se maji ted cca:
shaper: Cpu(s): 0.1%us, 0.1%sy, 0.0%ni, 95.0%id, 0.0%wa, 1.2%hi, 3.6%si, 0.0%st
NAT+QOS+L7: Cpu(s): 0.0%us, 0.0%sy, 0.0%ni, 93.1%id, 0.0%wa, 2.2%hi, 4.7%si, 0.0%st
pri prutoku:
rx/tx
bytes 911.94 MB/154.65 MB
max 16.80 MB/s/2.76 MB/s
average 14.95 MB/s/2.54 MB/s
min 13.45 MB/s/2.43 MB/s
packets 816912/612515
max 14990 p/s/11301 p/s
average 13392 p/s/10041 p/s
min 12408 p/s/9462 p/s
time 1.02 minutes
Tomuhle rikam flakani. Cena obou serveru dohromady cca 45k s DPH (1U rack). Kdyz vemu ze bych na kazdy POP mel strkat jeste "serverik" za 2k, tak to vyjde daleko draz.
ad latence. Pres oba dva servery 0.9ms (testovano z APcka co je za tim kabelem 240MHz CPU). Zda se mi to v pohode, kdyz si vemu, kolik clovek nabere na obyc mikrotiku cestou a skokama.