❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Open VPN
No ono to tam je, akorát se to nejmenuje TUN/TAP, ale IP/ETHERNET. Obecně je TUN je pro vytvoření tunelu na L3 a TAP je pro L2. Doporučuji se podívat na http://devitka.sh.cvut.cz/~oskar/stah/OpenVPN.pdf kde je to srozumitelně popsáno.
Naposledy upravil(a) ok2slc dne 13 Oct 2008 22:27, celkem upraveno 2 x.
0 x
J4kub píše:ja som si vytvoril certifikaty na linuxe,
len teraz neviem co mam s nimi spravit
mam 4 subory:
cert.pem
key.pem
openssl
request.pem
poradi mi prosim niekto?
S linuxem ti moc neporadím, já generuji certifikáty v distribuci pro windows kde jsou v ..\OpenVPN\easy-rsa\ dávkové soubory a návod s přesným postupem jak na to.
0 x
Zdravim vas
tak se snazim vytvorit si vlastni certfikaty pro mk, ale nejak se mi nedari postupuji podle navodu v openvpn,ale nefunguji mi, asi delam neco spatne. Muze te popsat jak jste postupoval k vytvoreni certfikatu.
Ja podle navodu:
init-config.bat
1. vars
2. clean-all
Build a CA key (once only)
1. vars
2. build-ca
Build a DH file (for server side, once only)
1. vars
2. build-dh
Build a private key/certficate for the openvpn server
1. vars
2. build-key-server <machine-name>
Build key files in PEM format (for each client machine)
1. vars
2. build-key <machine-name>
(use <machine name> for specific name within script)
Pokud pouziji certifikaty ktere jste vygeneroval vy tak mi to vse funguje ... mozna by to zajimalo vice lidi.. diky za napovedu
tak se snazim vytvorit si vlastni certfikaty pro mk, ale nejak se mi nedari postupuji podle navodu v openvpn,ale nefunguji mi, asi delam neco spatne. Muze te popsat jak jste postupoval k vytvoreni certfikatu.
Ja podle navodu:
init-config.bat
1. vars
2. clean-all
Build a CA key (once only)
1. vars
2. build-ca
Build a DH file (for server side, once only)
1. vars
2. build-dh
Build a private key/certficate for the openvpn server
1. vars
2. build-key-server <machine-name>
Build key files in PEM format (for each client machine)
1. vars
2. build-key <machine-name>
(use <machine name> for specific name within script)
Pokud pouziji certifikaty ktere jste vygeneroval vy tak mi to vse funguje ... mozna by to zajimalo vice lidi.. diky za napovedu

0 x
Jen se zeptám zda při výměně certifikátů rebootujete MK ? Pokud si dobře vzpomínám, tak to vždy potřebovalo reboot.
Pokud by toto nepomohlo udělám malý video, ale můžu říct, že jinak než je postup v návodu to nedělám
.
Pokud by toto nepomohlo udělám malý video, ale můžu říct, že jinak než je postup v návodu to nedělám

0 x
myslim ze nekde delam chybu pri vyrobe tech certifikatu, vase jsou ve formatu (v souboru) jine nez co mi "leze" z openvpn pod win, kde mam server.crt s nulovou delkou tedy nic v nem neni, pokud jej generuji pomoci openssl http://www.root.cz/clanky/jak-na-openssl-2/ tedy "openssl x509 -in cert.pem -text > certifikat" pod linuxem tak dostanu stejny vypis jako vy, dostanu to i do mk, ale neudelam zase certifikat pro klienta ... snad nemotam jablka s hruskama 
(vypis jsem zkratil - vas -client_test.crt)
Certificate:
Data:
Version: 3 (0x2)
x
x
-----BEGIN CERTIFICATE-----
MIIDfjCCAuegAwIBAgIBAjANBgkqhkiG9w0BAQQFADCBgjELMAkGA1UEBhMCVVMx
-----END CERTIFICATE-----
kazdopadne by mi velice pomohl nejaky postup jak to vytvorit. Treba nekde delam uplne logickou chybu ale uz ji nejak po te dobe nevidim a stale ji opakuji .
EDIT:
Takze uz jsem se dostal dal, musi byt poctive vyplnena pole pri zadavani certifikatu, ale pri delani druheho certifikatu dojde k chybe ...
Jdu se poradit s googlem

(vypis jsem zkratil - vas -client_test.crt)
Certificate:
Data:
Version: 3 (0x2)
x
x
-----BEGIN CERTIFICATE-----
MIIDfjCCAuegAwIBAgIBAjANBgkqhkiG9w0BAQQFADCBgjELMAkGA1UEBhMCVVMx
-----END CERTIFICATE-----
kazdopadne by mi velice pomohl nejaky postup jak to vytvorit. Treba nekde delam uplne logickou chybu ale uz ji nejak po te dobe nevidim a stale ji opakuji .
EDIT:
Takze uz jsem se dostal dal, musi byt poctive vyplnena pole pri zadavani certifikatu, ale pri delani druheho certifikatu dojde k chybe ...
Kód: Vybrat vše
countryName :PRINTABLE:'CZ'
stateOrProvinceName :PRINTABLE:'CA'
localityName :PRINTABLE:'SanFrancisco'
organizationName :PRINTABLE:'FortFunston'
organizationalUnitName:PRINTABLE:'CZ'
commonName :PRINTABLE:'CZ'
emailAddress :IA5STRING:'mail@host.domain'
Certificate is to be certified until Nov 23 21:08:18 2018 GMT (3650 days)
Sign the certificate? [y/n]:y
failed to update database
TXT_DB error number 2
Jdu se poradit s googlem

0 x
Je potřeba si dát pozor na commonName aby se neopakovala. Musí být pro každý certifikát jedinečná.
Naposledy upravil(a) ok2slc dne 27 Nov 2008 08:01, celkem upraveno 1 x.
0 x
Z toho si nic nedělejte, já jsem na této chybě taky strávil den než jsem na to přišel.
Ještě jedna dobrá rada, pokud používáte "require-client-certificate=yes" tak si zkontrolujte zda máte opravdu klientský certifikát vygenerovaný jako klientský a na serveru tak i klientovi nastaven platný čas a ne "zero time after reboot", protože pokud ano, tak platnost klientského certifikátu ještě nezačala...
. A asi zřejmě jen pomocí doby platnosti lze na MK "zneplatňovat" klientské certifikáty.
Ještě jedna dobrá rada, pokud používáte "require-client-certificate=yes" tak si zkontrolujte zda máte opravdu klientský certifikát vygenerovaný jako klientský a na serveru tak i klientovi nastaven platný čas a ne "zero time after reboot", protože pokud ano, tak platnost klientského certifikátu ještě nezačala...

0 x
Mel by jsem prosbu. Uspesne se mi povedlo podle vyse zminenych How-To rozbehat OpenVPN pod Mikrotikem. Ovsem, mam problem, po pripojeni nevidim vsechny PC v siti (nepingnu si na ne).
Client: WinXP
OpenVPN server: Mikrotik
IP VPN: 10.10.20.150
Local Lan: 192.168.1.0/24
Wan: 1.2.3.4
Client: WinXP
OpenVPN server: Mikrotik
IP VPN: 10.10.20.150
Local Lan: 192.168.1.0/24
Wan: 1.2.3.4
0 x
Podle popisu si myslim, ze problem bude v tom, ze ovpn server (mikrotik) predava klientovi (winxp) masku pro dane adresy tunelu, tj. ip 10.10.20.149 client, 10.10.20.150 server. Masku mas v globalnim nastaveni pro ovpn, napr. /24. No a klient ma do routovaci tabulky predan ze serveru ze rozsah ip 10.10.20.0/24 je za gw 10.10.20.150 na rozhrani 10.10.20.149. Takze ji musis doplnit rucne do routovaci tabulky ze 192.168.1.0/24 je za gw 10.10.20.150 nebo ten ovpn tunel udelat v rozsahu local lan a na interface te lan povolit proxy-arp.
0 x
Kdyz jsem dal ovpn-pool do stejne site jako je lokalni sit, tak to jede. Kdyz jsem pridal routu, tak bohuzel.
0 x
A tu routu jsi pridaval kam ? Do mk nebo klienta ? Protoze me to normalne funguje, akorat je vopruz ty routy na klientovi zadavat rucne.
Edit: Ne, nemusi se to zadavat rucne, lze doplnit do parametru u klienta : "route network/IP [netmask] [gateway] [metric]"
Edit: Ne, nemusi se to zadavat rucne, lze doplnit do parametru u klienta : "route network/IP [netmask] [gateway] [metric]"
Naposledy upravil(a) ok2slc dne 22 Jun 2009 08:54, celkem upraveno 5 x.
0 x
Kdyz jsem ji zadal na MK, tak mi to nejede. Kdyz to pridam do konfigurace klientovi, tak to jde, ale bohuzel ne na vsechny ip adresy v siti. Tento prikaz mam v konfiguraci u klienta:
route-up "route add 192.168.1.0 mask 255.255.255.0 10.10.20.149"
route-up "route add 192.168.1.0 mask 255.255.255.0 10.10.20.149"
0 x
V klientovi, tj. v XPckach musis rucne pridat "route add 192.168.1.0 mask 255.255.255.0 10.10.20.150" za předpokladu, že mas ip klienta 10.10.20.149 a ip serveru 10.10.20.150.
Edit: Nebo do davky u XP klienta dopln (bez uvozovek): "route 192.168.1.0 255.255.255.0 10.10.20.150".
Edit: Nebo do davky u XP klienta dopln (bez uvozovek): "route 192.168.1.0 255.255.255.0 10.10.20.150".
0 x