❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

OSPF

Návody a problémy s konfigurací.
danikf

Re: OSPF

Příspěvekod danikf » 17 years ago

Jo jo - od te doby mame mnohem stabilnejsi linky ale uz zase nemame kruhy :-) Nicmene to, ze s nekterymi linux routery si to nerozumelo je fakt :-) Proste to obcas otocilo neco proti sobe a konec :-) A hledej proc se to deje (kdzy nemas pristup na ty routery po ceste) ... Mate nekdo kruhy delsi nez 5 routeru a funguje vam OSPF (s mikrotikama)?

Danik
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 17 years ago

danikf píše:Jo jo - od te doby mame mnohem stabilnejsi linky ale uz zase nemame kruhy :-) Nicmene to, ze s nekterymi linux routery si to nerozumelo je fakt :-) Proste to obcas otocilo neco proti sobe a konec :-) A hledej proc se to deje (kdzy nemas pristup na ty routery po ceste) ... Mate nekdo kruhy delsi nez 5 routeru a funguje vam OSPF (s mikrotikama)?

Danik

6 :)
0 x

Peter

Příspěvekod Peter » 17 years ago

Používám OSPF už asi 3 roky, nejdříve komplet na linuxu (WRAPech), po předělání sítě na MT stále využívám úspěšně OSPF.
220 subnetů, 30 MT routerů. Síť má někoil okruhů, nejdelší asi 8 routerů.
Vše vyladěno k naprosté spokojenosti. Dá se říct, že o sítí téměř nevím.

Pěkný den, P.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

Peter píše:Používám OSPF už asi 3 roky, nejdříve komplet na linuxu (WRAPech), po předělání sítě na MT stále využívám úspěšně OSPF.

Pěkný den, P.

good 8)
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

RAket

Příspěvekod RAket » 17 years ago

Peter píše:Používám OSPF už asi 3 roky, nejdříve komplet na linuxu (WRAPech), po předělání sítě na MT stále využívám úspěšně OSPF.

Pěkný den, P.

drobná otázečka, jaké verze ROS používáte, ve v3 do cca. 3.11 jsou zdá se mi dost chyby a 3.13 a výš nenasazujeme vůbec u v 3.13 nám router zdechal do 3 dnů
Naposledy upravil(a) RAket dne 20 Oct 2008 15:10, celkem upraveno 1 x.
0 x

Peter

Příspěvekod Peter » 17 years ago

Ve většině případů používám 3.4, zkusil jsem i 3.13 a 3.15 a bez problémů
- většina sítě RB333, RB433AH, RB600, RB1000
- např RB1000 uptime 228dnů (na 3.4)

Petr
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 17 years ago

6 ks MK pater v kruhu ver. 3.14, OSPF maka uzasne i sumarizace rout, ale pro to se musi nastavit area range a stejne tak i network.

/routing ospf area
add area-id=0.0.0.0 authentication=none disabled=no name=backbone type=default
add area-id=0.0.0.100 authentication=none disabled=no name=area100 type=default
/routing ospf area range
add advertise=yes area=area100 cost=default disabled=no range=192.168.1.0/24
/routing ospf network
add area=area100 disabled=no network=192.168.1.0/24
add area=backbone disabled=no network=192.168.0.0/16
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 17 years ago

Jenya píše:6 ks MK pater v kruhu ver. 3.14, OSPF maka uzasne i sumarizace rout, ale pro to se musi nastavit area range a stejne tak i network.

/routing ospf area
/routing ospf area range
/routing ospf network

Tohle mi nějak uniká, můžeš mi říct jestli jde nastavit že část provozu můžu poslat jinama (ideálně s cenou spoje xxx pro ten a ten rozsah)? Můžu to samozřejmě udělat staticky ale pak to nějak ztrácí smysl zálohy když ta "jinama" linka spadne.
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 17 years ago

Leeonek píše:
Jenya píše:6 ks MK pater v kruhu ver. 3.14, OSPF maka uzasne i sumarizace rout, ale pro to se musi nastavit area range a stejne tak i network.

/routing ospf area
/routing ospf area range
/routing ospf network

Tohle mi nějak uniká, můžeš mi říct jestli jde nastavit že část provozu můžu poslat jinama (ideálně s cenou spoje xxx pro ten a ten rozsah)? Můžu to samozřejmě udělat staticky ale pak to nějak ztrácí smysl zálohy když ta "jinama" linka spadne.

Ne to nevim, muj prispevek je pouze priklad nastaveni sumarizace (to jest, posilani jen jedne routy, nebo i vice, v routovacich updatech ostatnim routerum, ktera zastupuje mhoho podsiti, ke kterym zna cestu jen ten dany router)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 17 years ago

ale to je jasný, proto se tam dá nastavit který svoje routy má propagovat. Nebo jsem to nepochopil?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 15 years ago

Panove, vcera po dlhom testovani som vypol RIP a nasadil len OSPF. Kompletne to behalo vyborne. Dnes v noci som spravil par testov vratane restartu dvoch routrov a ostali mi v neighbors v stave exchange niektore routre. Kazdopadne ani trasa nesla. Cely routing bol rozsipany. Na PtP spojoch sa DR a BDR spravne inicializoval, ale v sieti, kde ospf mam i na routroch obsluhujucich bytovky uz to bolo na prdel :-( DR nebol ako pise manual
The first OSPF router on a subnet is always elected as Designated Router, when second router is added it becomes Backup Designated Router. When existing DR or BDR fails new DR or BDR is elected taking into account configured router priority . Router with the highest priority becomes the new DR or BDR.
prvy router v subnete, ale niektora bytovka...

V logu sa objavovalo nasledovne:

Kód: Vybrat vše

06:15:04 route,ospf,info OSPF neighbor x.y.z.44: state change from Full to 2-Way
06:15:45 route,ospf,info Database Description packet has different master status flag
06:15:45 route,ospf,info     new master flag=false

Discarding packet: packet is for DRs and BDRs only

Priklad mojho nastavenia ospf (mal som nastavene ako kazdy iface zvlast, tak vsetky jednym pravidlom-i tak som to nedal do chodiveho stavu)

/routing ospf area
/routing ospf
set distribute-default=never metric-bgp=20 metric-connected=20 metric-default=1 metric-rip=20 metric-static=20 mpls-te-area=unspecified mpls-te-router-id=\
    unspecified redistribute-bgp=as-type-1 redistribute-connected=as-type-1 redistribute-rip=as-type-1 redistribute-static=as-type-1 router-id=0.0.0.0
/routing ospf interface
add authentication=md5 authentication-key=[i]heslo[/i] authentication-key-id=1 cost=10 dead-interval=40s disabled=yes hello-interval=10s interface=all \
    network-type=broadcast passive=no priority=1 retransmit-interval=5s transmit-delay=1s
/routing ospf network
add area=backbone disabled=yes network=x.y.z.0/24
add area=backbone disabled=yes network=x2.y2.z2.0/8
add area=backbone disabled=yes network=x3.y3.z3.0/24
add area=backbone disabled=yes network=x4.y4.z4.0/24

Skuste mi dat nejaky napad, cim by to mohlo byt, coho sa vyvarovat apod. V tychto linkoch som nenasiel postacujucu odpoved.
http://cisco.iphelp.ru/faq/5/ch09lev1sec6.html
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:OSPF_Case_Studies
Verzie MK: ptp 3,24 a 3,30; bytovky 3,10
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 15 years ago

Predevsim bych sjednotil vsechny verze routerOS, na nejlepe nejnovejsi verzi (3.30).
Potom, pokud neni treba sumarizace, uprednostnovani nejakych tras, loadballancig a pod. nechal bych to vsechno nastaveni v defaultu.
Pokud nepotrebuji redistribuci statickych rout, (OSPF bezi na vsech routerech) vsude a u vsech moznosti redistribute NO (default). Mimo brany do netu, kde samozrejme musi byt redistribute default route.
Pokud jedina area, kterou tam mas je backbone, nema smysl do ni pridavat dalsi networky, jeden defaultni radek (bacbone a 0.0.0.0) automaticky zahrnuje vsechny connected site na routeru.
Nakonec, nekdy se stane, ze po restatu router proste neobjevi sveho souseda a nenavaze s nim vztah, nevim proc, ale dalsi restart, nebo restart souseda pomuze.
0 x

skrebon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 15 years ago

Jenya píše:Predevsim bych sjednotil vsechny verze routerOS, na nejlepe nejnovejsi verzi (3.30).

Chová sa to blbo i v rámci rovnakých verzií. Totiž jeden nemenej dôležitý bod obsahuje 3xRB411A a 1xRB411AH a všetko 3,24. A na tomto mieste medzi sebou nenadviazali stav "Full". A myslím, že bude nereálne upgradovať desiatky routrov na bytovkách na napr. 4,x ak sa tam opraví nejaký luxusný bug v ospf :-)
Jenya píše:Potom, pokud neni treba sumarizace, uprednostnovani nejakych tras, loadballancig a pod. nechal bych to vsechno nastaveni v defaultu.

Ani sumarizácia, ani loadbalancing. Všetko default.
Jenya píše:Pokud nepotrebuji redistribuci statickych rout, (OSPF bezi na vsech routerech) vsude a u vsech moznosti redistribute NO (default). Mimo brany do netu, kde samozrejme musi byt redistribute default route.

Na najslabších RB133 mi ospf nebeží, takže občas statická routa je potrebná.
Jenya píše:Pokud jedina area, kterou tam mas je backbone, nema smysl do ni pridavat dalsi networky, jeden defaultni radek (bacbone a 0.0.0.0) automaticky zahrnuje vsechny connected site na routeru.

Jo i default 0.0.0.0/0 som mal nastavené, chovalo sa to asi rovnako...
Jenya píše:Nakonec, nekdy se stane, ze po restatu router proste neobjevi sveho souseda a nenavaze s nim vztah, nevim proc, ale dalsi restart, nebo restart souseda pomuze.

No práve! Po reštarte jedného stroja sa to rozhodilo, že som musel dnes ráno o piatej privstať a nahodiť všade pôvodné RIP na pohodový víkend :-D
0 x

pajas

Příspěvekod pajas » 15 years ago

PROSBA:
mám rozsáhlou OSPF sí't, zatím vše bez problémů, teď ale řeším problém s distribucí statické routy
V odlehlejší části sítě v area "0.0.0.12"(není to backbone) typ "stub"(koncová area) mám RB532 odkud mám statickou routu na Ubunta, a tato routa se mi nedeleguje na další routry okolo. Nastavení "Redistribute static routes" mám zapnuto, měl jsem tam v3.30, teď jsem zkusil 4.6 a pořád to samé. Teď to řeším ještě statickou routou z vedlejšího MT, odkud se to deleguje. Tak teď nevím co s tím.

Může za to, že to není backbone?
Může za to, že to není typ default, ale stub?
Nemůže za to RB 532?

předem díky za rady
p.
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 15 years ago

Domnivam se, ze stub.
0 x