❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zamyšlení - Více hopů na 5GHz

Návody a problémy s konfigurací.
okoun
antispam: Ano

Re: Zamyšlení - Více hopů na 5GHz

Příspěvekod okoun » 12 years ago

no používat jen nko čisté, tak to nelze jelikož to sejme první rušení při -80dB, dále stačí přenášet jedním směrem 10Mb a spojení jde s latencí třeba až na 50ms!
už vidím jak se budeme všichni vracet na nstremedual :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

okoun píše:no používat jen nko čisté, tak to nelze jelikož to sejme první rušení při -80dB, dále stačí přenášet jedním směrem 10Mb a spojení jde s latencí třeba až na 50ms!
už vidím jak se budeme všichni vracet na nstremedual :)

Proc veacet , ja kde mam nstreme dual sem na nko neprechazel , to by byl krok zpet (proc mizet z "fdd" spoej nekam jinam ), spis bych rad pokud by slo udelat v dualnim nku nstreme dual spoj coz se mi nejak smysluplne nedari .. to by pak byly spoje :wink:
0 x

okoun

no právě to byl důvod proč to předělávat na MIMO2x2, protože dual nešel s nkovejma kartama.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ppp76
Kontaktovat uživatele:

okoun píše:no právě to byl důvod proč to předělávat na MIMO2x2, protože dual nešel s nkovejma kartama.

Tak tam davaj klasiku r52 nenkovou nebo jest lepe stary dobry cm9 a nebo zlaty ubntcka na dlouhy spoje , kde mam nstreme dual tak prejdu max na desitku nebo sedmnactku vsecko ostatni je krok zpet

mimichodem udelal uz nekdo na nku nstreme dual spoj nebo to porad nejde? pripande ptal xse na to nekdo normise aspol?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

ono to nefunguje?

nsdual je super věc ale moc malá rychlost. Když chci rychlost zaberu 80MHz!!
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ppp76
Kontaktovat uživatele:

No nerikam ze nefunguej ale me se to nejak nepodarilo uspesne postavit :( moej idea byla na kazdy strane dve dualky v nku takze teoreticky prenosovka 100Mb FD ale ani prd ... nebo tys to zkusil a chodi to a zas mam chybu mezi klavesnici a zidli? :lol:
0 x

hapi

no měl sem tu před rokem a něco na stole alixe a v každym dvě karty a testoval jsem to tenkrát na dual nstreme a uplně v klidu. No vlastně to tak v klidu nebylo protože tenkrát tušim v5.2 dávala staticky cca 15ms ping a v4.17 nebo co měla 0ms. Namontoval jsem to do štouraček a na zemi to dávalo super spoj. Mohl bych ho klidně srovnat s Orcavem na 100Mbit FDX. Jenomže vystřízlivění. Dali jsme ho na 8km a nic. Nespojilo se to, nešlo to, nechápu. Přeplo se do 2x2 a vykašlaly jsme se na to, nebyl prostor pro manipulaci, muselo to ject a na 40m vodojem se ti 2x líst nechce. Navíc když sem chtěl spustit dva spoje v jedný anteně tak to nešlo, možná to souviselo i stim ale divný že to doma na zemi šlo a taky že jsem měl doma stažený výkony.

Známej Nkovej duál má, no hele, jedna strana ukazuje Rate 75Mbit a druhá 150Mbit!!! je tam pěknej fail. Ukazuje to 75Mbit a protahne to 90Mbit!! fail fail fail, nedá se tomu věřit.

cca před rokem mě kontaktoval slovák o výpomoc s duplexní antenou a dualem v nku. opět fail fail fail
okoun to taky měl a fail fail fail

prostě to nešlo, jestli to dělaji karty nebo já nevim prostě to bylo totálně v háji. Přitom u mě v alixech dřív běhal Ačkovej dual asi rok bez chybyčky ale v Nku totál fail.

Ale pozor, nevim co to dělá třšba na v5.20, třeba to je opravený a třeba to funguje. Možná by bylo i dobře kdyby to fungovalo protože jinak nemá mkrotik nízkolatenční ptp spoj což ho bude stát zákazníky.
0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 12 years ago

mvh píše:S vama je fakt sranda, od zacatku to tady melduju v cem je problem a ze nelze bezproblemove retezit tdma spoje za sebou, ale furt se tady resi uplne jiny veci, nacez hapi po X prispevkach napise to samy co ja ;) ale mozna pouzivam spatnou barvu pisma a moje prispevky jsou neviditelne ;)

Prosim te, nejsem trubka umim cist, a na posloupnost tdma spoju a relativni neefektivitu jsem uz prisel davno. Takze ne, ani na jednom spoji neni zaply airmax, nv2 apod...
beha to ciste v n ku.... muzes my napsat neco uzitecneho, krom toho ze jsem tam snad nikde nenapsal ze bych takovou vec na p2p spoji zapl/... ?
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Hapi me pokud uz se to podarilo rozbehat tak to nebl nizkolatencni spoj ale super vysoko latecni , kdybych ty palety prenasel na flasce tak sem snad rychlejsi at uz to bylo na stole nebo nasazeny na stozarech :( proste v nku desnej problem, hodil sem tam tam stary cm9 a jede to super 0-1 ms s nkem nebyl problem stabilne 100 a vice :( tak em byl jen zvedavev jestli mam zas problem mezi klasneici a zidli nebo jestli to vazne v dualnim nku chodi tak naprd :( zkusim to nahodit v tejnu na klimovym skoleni jestli nekdo bude mti zkusenost a jestli sem vazne takovy jelito :lol:
0 x

mvh

Příspěvekod mvh » 12 years ago

Cheprer píše: Prosim te, nejsem trubka umim cist, a na posloupnost tdma spoju a relativni neefektivitu jsem uz prisel davno. Takze ne, ani na jednom spoji neni zaply airmax, nv2 apod...
beha to ciste v n ku.... muzes my napsat neco uzitecneho, krom toho ze jsem tam snad nikde nenapsal ze bych takovou vec na p2p spoji zapl/... ?

Ze mas zaply TDMA jsi nepsal, ale ani ze ho mas vyply. Ovsem NV2/Airmax/TDMA uvadel u svych skoku Spreamer, ktery zakladal tohle tema.
S airmaxem ti neporadim, ale u me proste zafungovalo prepnout NV2 na nstream a mam po problemu, bohuzel o neco mensi prenosovku, ale k cemu mi je velka prenosovka na vic spojeni kdyz to pak chodi pomalu klientum na jednom.
0 x

okoun

mám dojem, že hlavní problém je v nkovém rušení, ano všechny karty od nka vydávají rušení skoro po celém pásmu VF, dovolím si říci že kdybych umístil vedle orcava sxt hnedle vedle, tak může mít oraceve problém pokud bude někde špatně zapouzdřen.
škoda že už se někdo neobjevil s profi měřákama a neřekl co to přesně vypouští a jaká součástka to dělá, jelikož pokud třeba tu kartu vypnu tak to dělá furt stejně.. alespoň na jednom, SXT
0 x

Spreamer

Příspěvekod Spreamer » 12 years ago

Nastavil jsem peroid size na 1ms a na další hop dostanu o 5-8 Mb/s více. Je to málo, ale alespoň něco, i tak spoj chodí kolem 80-90 Mb/s, takže dostačující. Když to přepnu do starší nstreme protokolu, tak pingy skáčou k 50 i více ms a to je nepřípustné. Zatím do problémové lokality dostanu těch 50 Mb/s, takže to stačí, do roka tam dáme profi pojítko, jiné řešení asi není, navíc si ten datový tok o to taky pomalu žádá:)
0 x

hapi

tak jsem zrovna přijel od klienta. Server --- ptp 300Mbit v NV2 2ms --- switch --- ptmp 130Mbit v NV2 2ms --- domácí wifi --- počítač. Download skrz to v TCP je cca 8-10Mbit ale upload přes 20Mbit limitovanej domácí wifinou. Nemám k tomu žádný vysvětlení proč to tak je. Změna TDMA na ptmp z 2ms na 1ms nemělo žádný efekt.
0 x

Kaja

Příspěvekod Kaja » 12 years ago

A bez ty WiFi-ny na konci jsi to zkusil? Aby se vyloucil jeji vliv?

A zkusil jsi prepnout NV2 na 802.11 a zmerit jestli to pomohlo?
Pokud pres 2 spoje za sebou v NV2 neproleze ke klientovi vic nez 10Mbps je to pomerne tristni.

K.
0 x

hapi

tolik času abych se připojil na kabel nebylo. Poslední hop jsem měl chvilku přpnutej na nstreme a bez efektu.
0 x