❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
hapi

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod hapi » 14 years ago

HT MCS.

hw retries je počet opakování ztracenýho datový rámce než se sníží rychlost. Původně tam je 4 takže po 4 neuspěšných pokusů se sníží rate o jedno a znova. Pokud seš na nejnižšim rate a stejně se data 4 nepřenesou srpávně, APčko tě vykopne. Timhle tedy zajistíš delší setrvání na většim rate. Frame Lifetime znamená že při nastavení na 10, se po 100ms datovej rámec na wifině zahodí když se ho pokouší stále dokola doručit protože wifi protokol tak nějak nechce ztrátovat a snaží se to doručit vždy. Timhle zajistíš aby prostě nevopruzoval na wifině delší dobu než 100ms. Osobně považuju zpoždění 100ms za ztracený data :-D.

AMPDU asi u NV2 nefunguje, to je vlastnost 802.11n ale co já vim. A jinak ano, všichni by měly mít stejný nastavení. Pak bi ti třeba jedna strana běhala dobře a druhá ne.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr S. » 14 years ago

Hapi: Tak se oba klienti tak nějak ustálili na 30 Mbps. Můžu se ještě zeptat, jak pracuje ta funkce Adaptive Noise Imunity, že to chvíli trvá než se projeví? Ono se to nějak v závislosti na okolních sítích snaží je jakoby ignorovat / odrušit?

Myslíte, že 30 Mbps je pro NV2 ok? Jak se pohybují hodnoty ostatním?
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

reset

Příspěvekod reset » 14 years ago

tech 30Mb je kdyz tahaji oba najednou nebo kazdy extra sam ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

30Mbit na 2x2 40MHz je totální propadák. Testuješ TCP nebo UDP? TCP nestíhá generovat což by odpovídalo cca 30Mbit. Adaptive noise imunnity by mělo zařazovat do RX nějaký variabilní útlum pro defakto snížení citlivosti podle okolního hluku. Pochybuju že to má pásmovou propust takže sníží prostě všechno.
0 x

slibca

Příspěvekod slibca » 14 years ago

A co ping? Kolem 35M jsem dělal při 20MHz 2x2. Ale ping se mi nelíbil, proto pořád váhám, zda to nasadit.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Ta hodnota je v TCP (receive z klienta). V UDP je to kolem 70-80 Mbps v průměru, send je ale malý cca 15-20 Mbps, což nevím, jestli to je normální. Asi by ty hodnoty mohly být ještě i o něco vyšší, testuju to totiž vzdáleně na spoji, který zákazníci používají (když vypnu test, tak je tam přenos kolem 50 kbit/s).

To TCP se nestíhá generovat kvůli tomu, že se nedoručitelné pakety přeposílají znovu?
0 x

hapi

cpučka nestíhaji generovat TCP trafik. UDP stíhaji. Jestli to testuješ z wifiny na wifinu tak je 80Mbit málo pokud tam nemáš rušení. Spoje v prdelích na SXTčkách daji hodně nad 100mbit.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Ping se pohybuje nejčastěji mezi 2 - 30 ms, méně jich je do 50 ms a jen pár jich je vyšších. Průměr z 500 projití je 32 ms. To platí ze strany klienta, kde jsou asi připojeni a občas na něco kliknou. Napadlo mě ještě pustit ping ze strany AP na stejného klienta, tady je ze 200 projití průměr 16 ms.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Zkoušel jsem teď pustit ještě Bandwith Test ze strany AP a tady to chvilkami běhá i na 90-100, ale pak to za chvíli spadne. Zarušené to kapku je, je tu docela dost sítí, i když na tom kanálu, který jsem zvolil jich tu je kolem asi jen jedna. Ten pomocný kanál je zarušený více, tam jsou sítě tři. Na 5200 MHz sítě dvě, ale když jsem to zkoušel přenout na HT Above, byly výsledky podobné.
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 14 years ago

Tak jsem konečně dodělal nv2 spoj na 2km v málo zarušeném prostředí. Musím říct, že pokud je kanál čistej chodí to krásně, respektivě 100mb/s HD při pásmu 20mhz. Železo jsou RB411AHčka proti sobě s R52n na anténách WAVEANT 22 dBi dual. I když by mě někteří určitě nejraději ukamenovali za tu anténu, ale je levná a na testovací řešení s Nkem si nemůžu dovolit koupit antény za nehorázné peníze. Nicméně Nko chodí hezky. V 40Mhz to jelo 200HD nebo 100FD. To ale není třeba tak radši šetřím kanál. TDMA mám nastaveno na 2ms a průměrně to chodí od 2 do 5ms s trafikem 30Mb/s, o moc víc se tam zatím netlačí. Nevím podle čeho kdo usoudil že ty antény jsou totálně nahov.., asi obecná averze k této značce(Osobně ji také mám), ale chodí to. Tím bych to nechtěl vyzvedávat, spíš dát šanci lidem, kteří mají malé sítě, nebo si chtěj udělat jen "rychlej" spoj mezi kamarádem vzduchem.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

dagus: Kolik tam máš v okolí sítí? Na tom kanále kde vysíláš jsi sám?
0 x

reset

Příspěvekod reset » 14 years ago

dagus píše:Tak jsem konečně dodělal nv2 spoj na 2km ....

jak jsi to testoval ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

dagus

Zarušeno není, mám to na bodě kde jsme přidali alkomu a na další skok potřebuju dimenzovat linku. Kanál nad je jen pár sítí se signálem -80 a výš takže skoro čistej. Skoro ideální podmínky to je pravda. Testováno z tiku na tik(ne z tiků na spoji) pomocí UDP. Co jsem vyporozoval tak N-ko je celkem náchylný na zarušení, pokud jsme neměl čistej kanál tak mi rychlosti neúnavně skákaly od 60-200Mb/s na 40Mhz. Nechal jsme to pak jen v 20mhz pač 200Mb HD nepotřebuji, když tam jede 100Mb/s FD alkoma a ještě na tom bodě jsou další spoje na ačku. Signal to noise mam 52db.

edit: Nevíte jestli je prodejná anténa ta od pana Štourače v dualu? A na co to vyjde? jedná se mi o 23Dbi model, dneska jsme mu volal a nebral mi to. Chtěl bych si na tom udělat svůj spoj domů. V zarušeném prostředí tak bych zainvestoval, když tak chválíte a navíc vypadá moc dobře. Za cenu co to prodává Jirouš to ale nechci, to je přehnaný za kus plechu a kovu.
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

23db je k mani dualka co vim. Kdybys mi volal v 8 rano, taky bych se na tebe vysral :lol: normalni je volat tak po 9hodine.
Cena apod. to se musis s p.Stouracem domluvit. Mu napis PM, on se ozve neboj.

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

dagus

Na webovkách má, že funguje od 8:00 :-D volal mi z5 a cena je 2900za anténu + 650za alubox. Konstrukce je to supr podle obrázků, cena adekvátní. Nemá někdo k nahlédnutí někde v libereckém kraji? Přecijen bych si nejraději zboží nejdřív prohlédl(ne že bych nevěřil).
0 x