❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Pokusy o přihlášení na Mikrotiky

Návody a problémy s konfigurací.
basty
Kontaktovat uživatele:

Re: Pokusy o přihlášení na Mikrotiky

Příspěvekod basty » 7 years ago

Vim ze je to bezp. Riziko, ale tolikrát mi mac telnet winbox zachránil výjezd ze bych neměnil. Je to super věc.
1 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

Taky si myslím že to je výborná věc. Na diagnostiku i při zřizovačkách. Je to jedna z věcí, pro které se vždy přikloním k Mikrotiku, pokud ty ostatní věci budou nerozhodně. mpcz, 24.5.2018
1 x

LaCosta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LaCosta » 7 years ago

0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

Zdravím, v posledních dnech se objevují v logu tyto záznamy. Dá se z toho něco podrobnějšího vyčíst? Děkuji. mpcz, 25.5.2018
logg.jpg
logg.jpg (75.24 KiB) Zobrazeno 3636 x
0 x

menicks

Příspěvekod menicks » 7 years ago

Dalibor Toman píše:
pgb píše:s takovouhle restrikcí se můžeš jít zahrabat :) ...
naseverejky,10.0.0.0/8,192.168.0.0/16
... stačí jeden neaktualizovanej, nezafirewallovany mk třeba u klienta na veřejce nebo i ve vnitřní síti s nat 1:1 a průnik je na světě .. .dyť ten vir první co zkoumá je jeho nejbližší okolí
no a ted si na chvilku predstavme, ze se objevi nejaka dira v mac-telnetu/mac-winboxu a muzes
si vymejslet firewally treba s 'drop any any' na prvnim radku

On projde mac telnet přes vlany? Husty :D
0 x

pgb

Příspěvekod pgb » 7 years ago

nerozumím otázce, mac telnet je ve výchozím stavu zapnutý na jakémkoliv rozhraní, které má fyzický přístup do sítě a má mac adresu (je jedno jeslti to je bridge, vlana, tunely, kombinace)
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 7 years ago

menicks píše:
Dalibor Toman píše:
pgb píše:s takovouhle restrikcí se můžeš jít zahrabat :) ... ... stačí jeden neaktualizovanej, nezafirewallovany mk třeba u klienta na veřejce nebo i ve vnitřní síti s nat 1:1 a průnik je na světě .. .dyť ten vir první co zkoumá je jeho nejbližší okolí
no a ted si na chvilku predstavme, ze se objevi nejaka dira v mac-telnetu/mac-winboxu a muzes
si vymejslet firewally treba s 'drop any any' na prvnim radku

Nevim jak se mac-(telnet|winbox) chova ale i kdyby nenaslouchal na vsechn interfacech (mackach zarizeni) tak VLANek je jen 4000
0 x

radik

Příspěvekod radik » 7 years ago

menicks píše:

Pres VLANy ano, ale ne mezi VLANy (z jedne do druhe). To jaksi z principu VLAN neni ani mozny.

A pokud jsou od sebe izolovani klienti navzajem, tak je stejne chyba v mac telnetu/winboxu jedno, protoze se klienti mezi sebou neuvidi. Jedine uvidi router ISP, ale tak to jde resit vypnutim sluzby (a nebo ACL pokud je router ISP zpojeny do switche).
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 7 years ago

no ted mi doslo, ze jsem vlaste napsal ohledne firewallu na MAc telnet nesmysl. Ona ta komunikace je normalni bezne UDP na port 20561, zvlastni je jen tim, ze je odesilana na IP 255.255.255.255.
Takze firewallem to bloknout jde
0 x

i4wifi
antispam: Ano

Příspěvekod i4wifi » 7 years ago

0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 7 years ago

​no ted mi doslo, ze jsem vlaste napsal ohledne firewallu na MAc telnet nesmysl. Ona ta komunikace je normalni bezne UDP na port 20561, zvlastni je jen tim, ze je odesilana na IP 255.255.255.255.
Takze firewallem to bloknout jde

Samozřejmě, že to firewall zablokuje. Je to vyzkoušeno na defaultním firewallu na SXT jednotkách - pokud si to člověk nepovolí, tak nefunguje ani SSH, Winbox ani MAC telnet.
Taky mi dosud není známo, že by vir napadl SXT s tímto firewallem na veřejné IP adrese - firmwary od 6.28 do nojnovějších.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."