❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nové nastavení podle starého

Návody a problémy s konfigurací.
Hallo
Kontaktovat uživatele:

Re: Nové nastavení podle starého

Příspěvekod Hallo » 14 years ago

Musíš vytvořit na eth kde je kabel co vede do modemu Pppoe client a ten si rozklikni a napiš tam jméno a heslo.Modem bude v bridge a točit to budeš tím MK.
0 x

davidasis

Příspěvekod davidasis » 14 years ago

No, modem od UPC fungoval tak, že nepřiděloval IP adresy a nic. Tohle všechno obstarával můj router. Takhle jsem s technikem nastavil i modem od O2.
0 x

telleke

Příspěvekod telleke » 14 years ago

Ještě doplňující otázka. Na posledním obrázku od tebe vidím, že jsi měl nastavený WAN na pevnou IP adresu 10.0.0.100 a gateway 10.0.0.138. To je stav před úpravou nastavení toho comtrendu, nebo jsi to takhle provozoval i s tou úpravou? Doufám že mě chápeš.
0 x

davidasis

Jo,chápu. To je stav, kdy jsem to provozoval po úpravě toho modemu.
0 x

telleke

Takže to znamená, že ten Comtrend pořád vytáčí a routuje, akorát na něm neběží DHCP server. Pak by ovšem vše mělo fungovat podle nastavení které jsem ti napsal.
Ještě prosím vyzkoušej jednu věc. Zkus na PC nastavit adresu 10.0.0.100, masku 255.0.0.0, bránu 10.0.0.138 a DNS 10.0.0.138 (případně 90.183.231.251). PC připoj přímo k modemu, bez mikrotiku. Jestli ti na tom PC poběží net. Pokud poběží, tak je chyba někde v nastavení mikrotiku.
0 x

davidasis

Tak jsem to zkusil, jaks napsal, ale internet nejel. Ukazovalo to, že připojení k netu není k dispozici.
0 x

telleke

Ještě zkus to samé, akorát masku dej 255.255.255.0....
Jsi schopen popsat jak přesně jste nastavili ten modem od O2? Co to vlastně ve skutečnosti dělá a nedělá?

Tak nějak odhaduji, že jste skutečně nastavili modem do bridge módu a pppoe budeme vytáčet přes mikrotik.
0 x

davidasis

No, tak ten net jede, když se připojím přímo k modemu s posledním nastavením, cos napsal.

V modemu jsme nastavili toto: dostal pevnou IP(10.0.0.138) a masku(255.255.255.0), vypnul jsem DHCP server, nastavil jsem DMZ Host IP Address(10.0.0.100).
Pokud si dobře pamatuji, tak by to mělo být všechno, co se v tom modemu nastavovalo...
0 x

davidasis

Hm.Tak jsem zkoušel ten ping, cos mně taky psal, tak to fungovalo. Zjistil jsem ale, že mně nepřiděluje správnou IP adresu, kterou mám podle MAC nastavenou, viz.příloha.
Správná IP podle MAC by měla být 192.168.1.7 .Nastavoval jsem to podle toho videa, když tak, mohl bys mně napsat postup? Třeba jsem něco neaktivoval ... Ale podle mně, bych všechno měl mít správně nastavené.
Přílohy
ip.jpg
ip.jpg (219.97 KiB) Zobrazeno 2687 x
0 x

telleke

Super...
Takže teď víme, že se k modemu musíme připojit přes parametry které máme nastavené v mikrotiku. Když se připojíš k modemu na přímo, tak jde internet, ale když mezi to šoupneš RBčko, tak net nejede. Je to tak?
Přidělování adresy si zatím nevšímej, to doladíme, až zprovozníme to nejdůležitější.

Nastavil jsi všechny body? NAT, routes, IP adresy?
0 x

davidasis

jj. Přesně jak píšeš. Všechno mám nastaveno, jak si napsal.
0 x

telleke

Hoď sem screen položky "routes" a firewall-NAT.... myslím že bude problém tam.
0 x

davidasis

Tak přikládám screeny ...
Přílohy
nat.jpg
nat.jpg (212.5 KiB) Zobrazeno 2642 x
routes_.jpg
routes_.jpg (214.76 KiB) Zobrazeno 2642 x
0 x

telleke

Nějak nám to nebere routu na 10.0.0.138. Aby to fungovalo, muselo by u routy 0.0.0.0./0 být 10.0.0.138 reachable internet s černým písmem. Jenom dotaz. Když jsi dělal screen, tak byl mikrotik a modem propojený nebo ne? NAT máš nastavený správně, jenom ta routa se mi nějak nelíbí.

Hoši odborníci, poraďte co by mohlo být špatně :wink: Na co jsme zapomněli?
0 x

davidasis

No, nebyl Mikrotik připojený.
0 x