❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Rušení spoje v režimu N - celkem zvláštní
Re: Rušení spoje v režimu N - celkem zvláštní
ano dve dvojpolarizacne anteny oproti sebe a na kazdom konci x86 s 2xr52n (pouzity len jeden chain) chodi to uplne zle... predtym tam boli 2xr52 a chodilo to lepsie ako v s r52n ci uz v mode a ci uz v mode n alebo len ako ap-klient s nv2 ci bez proste katastrofa, nechapem to... niekde som videl priepustnosti az 200mbit no mne to nejde ani 20mbit stabilne a lieta kade tade skor okolo 8.7-10mbit max 17 a to len niekedy...
0 x
Pánové vy mě děsíte. Spoj s duálníma anténama je to poslední, co nám zbývá a v příštím týdnu chceme nasadit.
Jinak ostatní poznatky jsou takové, že NV2 a x86 chodí perfekt na jednom chainu, ale už u verze 5.5. nebo 5.6. U 5.4. to bylo nepoužitelný. Bohužel na opltáku zjišťujeme to co píše nesměle Hapi, tj. že nejde nstreme, ale bohužel ani v režimu A. Takže tím, že jsme upgradovali pecko na 5.6 máme sice pěknej nkovej spoj, ale ostatní spoje nám jaksi nejely (strašně pomalu a padalo ccq, vpodstatě to co popisuju na začátku tohoto příspěvku v případě N). Tím jsme museli upgradovat i další body na 5.6, aby bylo NV2 a problém se posouvá
. Výhoda je, že teď máme několik vytuněných nkových spojů s NV2, neb nás to donutilo k rychlému upgrade.
Mimochodem jeden ze spojů máme na UBNT a jirous 2polarizačních anténách. Rocket je fakt hračka, radši jsme to zavřeli do aluboxu, aby nám to nerozklovaly sýkorky, ale po stránce fungování to jede super, dost nás to překvapilo. Takže je to zároveň řešení, pokud se ukáže, že dual spoj (neboli oba chainy a duální anténa) na MK nebude to pravé, tak holt tam dáme rockety. Nevidím už velký rozdíl mezi RB411AH (kvůli rušení karet jediným použitelným RB). Je to podobný bastl spojený beldenama a haldou zdrojů, od kterýho jsme před lety právě díky integračním možnostem MK a x86 s radostí odcházeli. Ale potřebujeme, aby to jelo, ne furt experimetovat, uživatelé jsou zvyklí na dobrou dostupnost a naše experimenty je štvou. Stejně tohle celý děláme jen proto, aby si mohli změřit, že jim to jede 8 nebo 16Mb, jinak se linky flákají a klasický A s nstreme by stačilo.
Dám pak ještě vědět, jak jsme dopadli s tím naším spojem o kterém tohle celé je, až to bude v NV2 na duálních anténách.
Jinak ostatní poznatky jsou takové, že NV2 a x86 chodí perfekt na jednom chainu, ale už u verze 5.5. nebo 5.6. U 5.4. to bylo nepoužitelný. Bohužel na opltáku zjišťujeme to co píše nesměle Hapi, tj. že nejde nstreme, ale bohužel ani v režimu A. Takže tím, že jsme upgradovali pecko na 5.6 máme sice pěknej nkovej spoj, ale ostatní spoje nám jaksi nejely (strašně pomalu a padalo ccq, vpodstatě to co popisuju na začátku tohoto příspěvku v případě N). Tím jsme museli upgradovat i další body na 5.6, aby bylo NV2 a problém se posouvá

Mimochodem jeden ze spojů máme na UBNT a jirous 2polarizačních anténách. Rocket je fakt hračka, radši jsme to zavřeli do aluboxu, aby nám to nerozklovaly sýkorky, ale po stránce fungování to jede super, dost nás to překvapilo. Takže je to zároveň řešení, pokud se ukáže, že dual spoj (neboli oba chainy a duální anténa) na MK nebude to pravé, tak holt tam dáme rockety. Nevidím už velký rozdíl mezi RB411AH (kvůli rušení karet jediným použitelným RB). Je to podobný bastl spojený beldenama a haldou zdrojů, od kterýho jsme před lety právě díky integračním možnostem MK a x86 s radostí odcházeli. Ale potřebujeme, aby to jelo, ne furt experimetovat, uživatelé jsou zvyklí na dobrou dostupnost a naše experimenty je štvou. Stejně tohle celý děláme jen proto, aby si mohli změřit, že jim to jede 8 nebo 16Mb, jinak se linky flákají a klasický A s nstreme by stačilo.
Dám pak ještě vědět, jak jsme dopadli s tím naším spojem o kterém tohle celé je, až to bude v NV2 na duálních anténách.
0 x
chalan píše:ano dve dvojpolarizacne anteny oproti sebe a na kazdom konci x86 s 2xr52n (pouzity len jeden chain) chodi to uplne zle... predtym tam boli 2xr52 a chodilo to lepsie ako v s r52n ci uz v mode a ci uz v mode n alebo len ako ap-klient s nv2 ci bez proste katastrofa, nechapem to... niekde som videl priepustnosti az 200mbit no mne to nejde ani 20mbit stabilne a lieta kade tade skor okolo 8.7-10mbit max 17 a to len niekedy...
Pozor na dvoupolarizační anténu použij jednu r52n zapoj oba vývody, zapni oba chainy a šlape to jak hodinky!
0 x
hol píše:Mimochodem jeden ze spojů máme na UBNT a jirous 2polarizačních anténách. Rocket je fakt hračka, radši jsme to zavřeli do aluboxu, aby nám to nerozklovaly sýkorky, ale po stránce fungování to jede super, dost nás to překvapilo. Takže je to zároveň řešení, pokud se ukáže, že dual spoj (neboli oba chainy a duální anténa) na MK nebude to pravé, tak holt tam dáme rockety.
Tohle je myslim jadro vsech flejmu ubnt vs. ROS. UBNT proste funguje bez problemu (alespon mne), u ROSu se to meni s verzema a s provozovanym rezimem a nektere z nas to uz proste prestalo bavit, protoze mame jine veci na praci, nez porad fixovat rozpadle spoje. Krome toho, muzes srovnat jak je to s odolnosti proti ruseni? Ja mam takovou zkusenost, ze kde mi drive ROS padal na hubu, tam jsem dal nanobrigde MIMO 2x2 a od te doby o tech spojich jednoduse nevim. samozrejme to jede v limitech.
0 x
Walkeer píše:hol píše: ... nanobrigde MIMO 2x2 ... samozrejme to jede v limitech.
haha vtipálku

0 x
Jan Ptáček
a jakou hardwarovou konfiguraci jsi tam měl před nanobridgema?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
hapi píše:a jakou hardwarovou konfiguraci jsi tam měl před nanobridgema?
CM9 + x86 resp. RB4xx + VAWEANT 26dB. Ta antena je mizerna, uznavam, ale signal mela +- stejny jako ma ten NB. Krome toho antena na tom NB taky nebude zadna slava. Presto je to ale +- cenove srovnatelne reseni (neni, ubnt je mnohem levnejsi, ale dejme tomu). zkousel jsem tam R52n, ale ta je na ruseni mnohem vice citliva, takze tam kde cm9 nejak jela, byla R52n v Nku zcela nepouzitelna, v Acku to byla zoufalost.
0 x
Tak přátelé, závěr mám. Jede to
Duální antény JJ, na jedné straně alix na druhé x86 PIII s redukcí na 4 karty miniPCI, R52n, režim nv2, MK 5.6., signál kolem 60ti. Spectrum relativně čisté. Send TCP 75Mb UDP cca 90Mb, opačně TCP nižší, vinou slabšího výkonu alixu, kolem 50Mb. Při 40MHz kanálu TCP 115Mb, UDP 185Mb, skoro neuvěřitelné. Trochu to skáče, CCQ je 95-100 při plné zátěži občas spadne někam k 70ti a tím i rychlost. Při omezení rychlosti při testu to jede pěkně, stabilně, ccq nahoře, ping do 5ms. Na straně alixu i PC je patrné mírné rušení mezi kartami navzájem, projeví se ale až při plném výkonu mírným kolísáním rychlosti.
Jiné režimy jsem nezkoušel a asi ani nebudu. Pokud to takhle pojede stabilně, tak asi spokojenost.

Jiné režimy jsem nezkoušel a asi ani nebudu. Pokud to takhle pojede stabilně, tak asi spokojenost.
0 x
Zdravim,
tak pridam aj ja nieco: spoj 1,2km, 2x Alix 2D2, karty r52Hn, anteny JJ-29DuplEx Prec. kable Dcom 7m, bleskoistky, vykon 4dB (
). Pustene mimo 2x2
spoj bezi uz skoro 2 roky, bolo tam pustene nv2, signaly okolo -56dB plusminus 2dB oba chainy a oba smery, rate drzal 300-240Mbps. CCQ viac ako 94. V okoli ziadne namerane rusenie (v tej lokalite nikto iny nie je)
Skusali sme na tom aj 40Mhz. Kapacita cca 85Mbps HD. Asi pred 2 mesiacmi sme to prehodili na nstreme.
3 dni dozadu zacal padat rate az na 39Mbps, a CCQ na 15. Najlepsie je ze ked padne rate a CCQ stale dam v TCP teste 60Mbps HD a 45/45 FD. Skontroloval som rusenie, skusal menit frekvencie, skontroloval anteny, kable a konektory (voda je svina) a nikde nic. ked dam vykon na 2dB signal je cca -73, ked vykon pridam dostanem sa aj cez -50 ale rate a ccq skace stale.
Asi ma z toho trafi, ma niekto nejaku radu?
tak pridam aj ja nieco: spoj 1,2km, 2x Alix 2D2, karty r52Hn, anteny JJ-29DuplEx Prec. kable Dcom 7m, bleskoistky, vykon 4dB (

spoj bezi uz skoro 2 roky, bolo tam pustene nv2, signaly okolo -56dB plusminus 2dB oba chainy a oba smery, rate drzal 300-240Mbps. CCQ viac ako 94. V okoli ziadne namerane rusenie (v tej lokalite nikto iny nie je)
Skusali sme na tom aj 40Mhz. Kapacita cca 85Mbps HD. Asi pred 2 mesiacmi sme to prehodili na nstreme.
3 dni dozadu zacal padat rate az na 39Mbps, a CCQ na 15. Najlepsie je ze ked padne rate a CCQ stale dam v TCP teste 60Mbps HD a 45/45 FD. Skontroloval som rusenie, skusal menit frekvencie, skontroloval anteny, kable a konektory (voda je svina) a nikde nic. ked dam vykon na 2dB signal je cca -73, ked vykon pridam dostanem sa aj cez -50 ale rate a ccq skace stale.
0 x
Robert Haľák, Librenet s.r.o
Internet, IPTV, USSD
Internet, IPTV, USSD
Shakal píše:Zdravim,
tak pridam aj ja nieco: spoj 1,2km, 2x Alix 2D2, karty r52Hn, anteny JJ-29DuplEx Prec. kable Dcom 7m, bleskoistky, vykon 4dB (). Pustene mimo 2x2
A co ti brani to dat spet na NV2 ? Ja mam rok taky isty spoj na 3km. Ide to len na NV2, nstreme je na tom nepouzitelne, bez debaty. Od spustenie neviem ze ten spoj mam. Ja ficim na 40MHz aby som mohol dat u NV2 1ms, potom to dava 2-3ms na spoji,lezie tade prevadzkovy tok 60-70Mbps /10Mbps
0 x
Kurva tady se zas sešla sebranka... eště že s váma nemusím sdílet éter
0 x
T-T
tom-tom píše:Kurva tady se zas sešla sebranka... eště že s váma nemusím sdílet éter
.. a je nam dobre..

0 x
tom-tom: toto je jediny spoj, ktorý mám s n-kom a skúšany 40MHz kanal, a o cca 1dB prepáleny vykon (prižmúrim oko nad exponenciálnym rastom výkonu) a použitými 29dB anténami aj na vysielanie. Všetky spoje, ktoré mám sú v a-cku a 20MHz bud normalne, nstreme alebo nstreme dual (áno tu mám 29dB na príjem) a vsetko na CM9. A s výkonom miestami dosť pod 30dB.
Neboj sa, skoro mi vyliezli oči z jamiek ked jeden "ISP" mi po jeho stretnutí s pracovníkmi TU hrdo tvrdil že 40MHz kanál je v outdoor 5GHz povolené, hoci vo všeobecnom povolení je napísané niečo iné. Kolega mal dokonca 2 hodinový rozhovor so šéfom TU na túto tému
keksik: no s nv2 a 1s dostanem z toho cca 75/55Mbps HD a latencia 2-3ms, s nstreme cca 85/65Mbps a latenciu 0-1ms a nemusím uvažovať do budúcnosti o zreťazení viacerých spojov v 5GHz napr. aj s nv2 za sebou a tým aj rapídny pokles priepustnosti. Aj ked sa sa snažim riešit topológiu backbone do kruhu a distribuovanú hviezdu.
Neboj sa, skoro mi vyliezli oči z jamiek ked jeden "ISP" mi po jeho stretnutí s pracovníkmi TU hrdo tvrdil že 40MHz kanál je v outdoor 5GHz povolené, hoci vo všeobecnom povolení je napísané niečo iné. Kolega mal dokonca 2 hodinový rozhovor so šéfom TU na túto tému
keksik: no s nv2 a 1s dostanem z toho cca 75/55Mbps HD a latencia 2-3ms, s nstreme cca 85/65Mbps a latenciu 0-1ms a nemusím uvažovať do budúcnosti o zreťazení viacerých spojov v 5GHz napr. aj s nv2 za sebou a tým aj rapídny pokles priepustnosti. Aj ked sa sa snažim riešit topológiu backbone do kruhu a distribuovanú hviezdu.
0 x
Robert Haľák, Librenet s.r.o
Internet, IPTV, USSD
Internet, IPTV, USSD
Shakal píše:tom-tom: toto je jediny spoj, ktorý mám s n-kom a skúšany 40MHz kanal, a o cca 1dB prepáleny vykon (prižmúrim oko nad exponenciálnym rastom výkonu) a použitými 29dB anténami aj na vysielanie. Všetky spoje, ktoré mám sú v a-cku a 20MHz bud normalne, nstreme alebo nstreme dual (áno tu mám 29dB na príjem) a vsetko na CM9. A s výkonom miestami dosť pod 30dB.
Ja som ti dal len radu z praxe. Ze na mimo 2x2 v N, nstreme bolo u mna nepouzitelne. Tusim aj hapi ma taku skusenost.
0 x
ano boli to duplexne jrc extremky 24, uz su dole... na oboch stranach bol x86 to bol asi problem... nstreme2 som uz neskusal teraz tam bezi mimo s nv2 na rbckach
0 x