❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Blesky-Lan kabel-Swic
Re: Blesky-Lan kabel-Swic
a měl si uzeměnný i desky zařízeních? nebo jenom zdroje?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
to je k ničemu když to neni pospojovaný zemnícím kabelem protože ti to lítá po UTPčku nebo koaxech a tim ti vypálí desku.
0 x
- midnight_man
hapi aky hruby kabel pouzivas? kde zemniš? na skrutkách uchytenia? či de?
0 x
nestíněný kabely a nezemníme 

0 x
hapi píše:nestíněný kabely a nezemníme
ono mi to taky nekdy pripada lepsi

0 x
Jan Ptáček
net.work píše:hapi píše:nestíněný kabely a nezemníme
ono mi to taky nekdy pripada lepsi
ono to aj lepsie je... overene na 100 percent na vlastnej skusenosti a na viac nez stovke odpalenych switchoch. od kedy sa kable pomenili na netienene, od vtedy mozno odide 10 switchov za rok

ale aj tak to isti optika tento rok.
0 x
Mam ta len dotaz, uz sa Vam niekdy stalo ze po burke odisla antena?
Zhruba tyzden dozadu bola burka pocas ktorej sa mi rozpadol jeden P2P spoj. Tak som nabehol k RB dam skenovat siete v okoli a nic. Vymenim kartu a nic, dam druhu antenu a vsetko ok. Povodna karta tak isto v poriadku. (ziadna voda v konektore ani antene)
Zhruba tyzden dozadu bola burka pocas ktorej sa mi rozpadol jeden P2P spoj. Tak som nabehol k RB dam skenovat siete v okoli a nic. Vymenim kartu a nic, dam druhu antenu a vsetko ok. Povodna karta tak isto v poriadku. (ziadna voda v konektore ani antene)

0 x
Niesom ISP, iba clovek co ma zalubu v lamani ludskych moznosti. 

aby to odskákala anténa tak to by musel fakt zasáhnout do ní blesk, zatím se mi žádná anténa nezničila, pouze to odskákaly karty a případně ještě celé RB
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
midnight_man píše:hapi aky hruby kabel pouzivas? kde zemniš? na skrutkách uchytenia? či de?
Ochranné pospojení na stejný potenciál, včetně průřezů vodičů pro hlavní a doplňující pospojení je definováno normami:
ČSN EN 50310, ČSN 33 2000 5-54 ed. 2, ČSN 33 2000 4-41 ed. 2.
Zjednodušeně předpokládám, že nejčastěji máš na půdě pod střechou kovovou bednu, v které je vše nastrkáno a do ní/z ní jde jen už koax k anténám/ethernet/optika/napájení. Půda se dá považovat za prostor LPZ1 (bez možnosti přímého zásahu blesku, částečně tlumený elmag impulz), vnitřek bedny za LPZ3 (vnitřek kovové skříně).
Do bedny na bod pospojení pak vede drát 16 mm^2 natažený k hlavnímu bodu pospojování daného objektu (obvykle v hlavním rozvaděči). Uvnitř bedny již k svorkovnici připojuji vlastní bednu i krabičky routerboardů, switchů, převodníků, ... profilem lanko 6 mm^2. Pro některé prvky je přípustné i menší (4 nebo 2,5 mm^2). Nutno třeba u RBček poznamenat, že jsem neviděl ještě krabičku udělanou tak, aby splňovala představu normy o tom, jak to pospojení má vypadat. Sice jsme měl v ruce pro RH433 a RB600 krabku, která třeba měla zemnící šroub, ale už neměla řešeno spojení dolního a horního krytu tak, aby tam bylo zaručené spojení přes ty krásně lakované díly, musí se tomu hodně pomoc. Stejně platí pro řadu kovových racků, pokud je to skládáno z víc dílů (obvykle minimálně spojení dveří s ezbytkem), tak zaručené pospojování jendotlivých dílů profilem 6 mm^2.
Pokud by ta bedna byla až venku nad střechou, tak drát 16 mm^2 nahradit za 25 mm^2 a lanko 6 mm^2 jde na 10 mm^2 (ale tohle si už nepamatuji, jak je to přesně v otmto případě).
0 x
hapi píše:nestíněný kabely a nezemníme
Občas je to lepší strategie jak udělat to pospojování blbě.

dokud bude k tobě příroda milostívá a maximálně odpálíš něco tvého, tka OK, až odpálíš něco patřící někomu jinému (třeba kompl zákazníka připojený k tobě), tak to může hodně bolet.

0 x
Nejlip zajistis aby se ti cokoli neodpalilo tim, ze to pred bourkou sundas ze strechy dolu, to je nejbezpečnejší 

0 x