❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak adresovat P2P spoje?

Návody a problémy s konfigurací.
soooc

Re: Jak adresovat P2P spoje?

Příspěvekod soooc » 14 years ago

michal.siman píše:
Repkins píše:... Ale nevšiml jsem si, že by mě Alcoma v cestě dělala nějaký problémy..

bylo mysleno k ospf, jako ze na UBNT nebo na Alcoma P2P spojich nemohu pouzit ospf, musim to tam nastavit rucne a dat branu na jednu nebo na druhou stranu a trosku se to tim komplikuje :-(

Doporucuju zjistit si, co je to VRRP a problem je razem odstranen :-)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

soooc píše:Doporucuju zjistit si, co je to VRRP a problem je razem odstranen :-)

Jak se říká: Chytrému napověz, blbého nakopni! Takže díky za nápovědu a nakopnutí :D

P.S. : VRRP... To bude asi ten zvuk, kterej vydávají RB-711 po připojení napájení... :D
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

takže místo toho aby jste udělaly pěkně nativní routování s /30 kde to jen jde budete radši všude tunelovat. Sem v šoku. Jakej to má smysl? Nějak to vůbec nechápu. Když čistě routuju tak jdu nejkratší cestou ale tunelama musim až na konce tunelů a pak se může klidně stát že to poteče zpět. A to vůbec nic neříkám o skracování MTU a podobný věci. Opravdu nechápu proč tunelovat. Pochopim tunel pro dvě pobočky jedný firmy pro vnitřní komunikaci ale tohle teda ne. To je na hlavu postavený.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

ppp76 píše:EOIP ti dela nejakej problem ? Tam kde nemam jeste dynamickej routing mam eoip tunely a chovaj se plne transparentne a dostanu se pres ne kamkoliv ...

nene, eoip jede suprove - jen se po vytvoreni toho tunelu neumim dostat potom na ty RB, ktere maji mezi ssebou ten tunel...
nastaveni je nasledujici: Wlan1: 192.168.250.145/30 ------> Wlan2: 192.168.250.144/30 mno a na obou routerboardech je eth s eoip tunelem v bridgi = vytvori se plne transparentni tunel (vse OK) ale neumim se pak uz dostat na ty RBcka...
0 x
Jan Ptáček

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 14 years ago

klidně si používejte station pseudobridge, nikdy jsem s tím od verze 4 neměl problémy, jak zde někdo píše. určitě je ale lepší dát klasickou station, záleží, jak chcete mít přehlednou síť...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ef

Příspěvekod ef » 14 years ago

Mám několik RB pro průchozí spoj na EOIP a dostanu se na ty RBčka v pohodě. Něco děláš špatně :)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

ef píše:Mám několik RB pro průchozí spoj na EOIP a dostanu se na ty RBčka v pohodě. Něco děláš špatně :)

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/EoIP

delal jsem to presne podle tohodle, tzn. /30 subnet na wlany, vytvorit eoip, vepsat protejsi adresy a dat eoip do bridge s ethernetem...

CO je na tom spatne? ;)
0 x
Jan Ptáček

ef

Příspěvekod ef » 14 years ago

No pokud si nedal žádné IP tomu bridge tak se na to nedostaneš.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

ef píše:No pokud si nedal žádné IP tomu bridge tak se na to nedostaneš.

OK, takze bud pridelim /29 subnet a nebo 2x /30 subnet a jeden hodit na wlany a druhy na bridge... super diky!
0 x
Jan Ptáček

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

moja teoria adresovania zariadeni, kazdy vacsi vysielac ma verejne IP. Tj každe zariadenie na stlpe, či už Mk,UBNT dostane vlastnu verejnu IP.Všetky su v bridge_world, tj svetový most ktorý je tahany celou sietou a vsetky verejne zariadenia donho pridam. Na ap sa samozrejme robi lokalna siet. Osvedčilo sa mi to, hlavne ziadne premapy, dohlad nad sieťou a ludia si dokažu stiahnuť aj z rapidu a podobne.
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 14 years ago

A ked na spoje pouzijem siete o velkosti /24 (len tak z pohodlnosti) tak sa to spomali oproti /30 ci /29 ???
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 14 years ago

zpomaly? ne, rozhodne to nema vliv na rychlost :-) akurat si to zaplacas.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 14 years ago

michal.siman píše:zpomaly? ne, rozhodne to nema vliv na rychlost :-) akurat si to zaplacas.

A co si zaplaca ?
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 14 years ago

Ajfel píše:
michal.siman píše:zpomaly? ne, rozhodne to nema vliv na rychlost :-) akurat si to zaplacas.

A co si zaplaca ?

zaplaca si rozsahy, ale samozrejme pokud ma deset P2P spoju, tak je to jedno ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 14 years ago

michal.siman píše:
Ajfel píše:

A co si zaplaca ?

zaplaca si rozsahy, ale samozrejme pokud ma deset P2P spoju, tak je to jedno ...

Pokud pouziva rozsah 10.x.x.x tak pochybuju, ze to nekdy zaplaca. Jenom kdyz vezmu /24 rozsahy, tak si vyhradim cca 5000 rozsahu na spoje a 60000 jich porad mam pro lidi(kazdemu taky /24 rozsah), by me zajimalo, kdo z vas ma takove pocty ve sve siti.
0 x