Nejsou to přímo screeny z winboxu, ale napoví...
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:System/UPS
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Mikrotik a UPS
Re: Mikrotik a UPS
0 x
Chvalšiny.NET http://www.chvalsiny.net
Stránka zcela věnovaná RouterBOARDům! http://www.routerboard.sk
Osobní stránky http://milanc.chvalsiny.net
Stránka zcela věnovaná RouterBOARDům! http://www.routerboard.sk
Osobní stránky http://milanc.chvalsiny.net
hlavně z každé ups to je něco jiného
např.: APC Back UPS ES-550 ukazuje jak dlouho pojede z baterky, na kolik procent je bat nabitá, na jaký napětí je bat nabitá, napětí v síti a když jede z baterky ukazuje aktuální zatížení v procentech
Back UPS RS a CS neukazujou to napětí v síti, prostě u každý je to jinak
např.: APC Back UPS ES-550 ukazuje jak dlouho pojede z baterky, na kolik procent je bat nabitá, na jaký napětí je bat nabitá, napětí v síti a když jede z baterky ukazuje aktuální zatížení v procentech
Back UPS RS a CS neukazujou to napětí v síti, prostě u každý je to jinak
0 x
může mi prosím někdo poradit, jak nastavit offline time a min run time. v defaltu tam je 5 min. já bych potřeboval aby jel router do vybití baterie.
ve wiki píšou toto ale nějak to nechápu:
ve wiki píšou toto ale nějak to nechápu:
Kód: Vybrat vše
alarm-setting (delayed | immediate | low-battery | none; Default: immediate) UPS sound alarm setting:
delayed - alarm is delayed to the on-battery event
immediate - alarm immediately after the on-battery event
low-battery - alarm only when the battery is low
none - do not alarm
min-runtime (time; Default: 5m) Minimal run time remaining. After a 'utility' failure, the router will monitor the runtime-left value. When the value reaches the min-runtime value, the router will go to hibernate mode.
0 - the router will go to hibernate mode when the "battery low" signal is sent indicating that the battery power is below 10%
offline-time (time; Default: 5m) How long to work on batteries. The router waits that amount of time and then goes into hibernate mode until the UPS reports that the 'utility' power is back
0 - the router will go into hibernate mode according the min-runtime setting and 10% of battery power event. In this case, the router will wait until the UPS reports that the battery power is below 10%
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
offline time jsem dal hodinu, ona stejnak ta baterie dá tak 20 min
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Ahoj, když už jste nakousli a někteří zdárně vyřešili připojení ne SMART APC, mohli byste mi prosím malinko poradit?
Jde mi o spojení RB493G a BK500EI (Back-UPS 500 CS) přes USB. Po připojení do NTB ověřena funkčnost komunikace ze strany UPS.
V RB jsem zkoušel tuto úpravu, protože port je standardně bez napájení. Ještě zkusím napájet 5V.
Nicméně po připojení a upgradu na ROS 5.11 pouze vidím v záložce UPS nastavený Port 0 a není možno nic dál vyčíst. Je nutno ještě něco nastavit z řádku? Nebo je pouze tento typ UPS natolik očesaný, že se vůbec nechytne?
Díky za každé nakopnutí
Jde mi o spojení RB493G a BK500EI (Back-UPS 500 CS) přes USB. Po připojení do NTB ověřena funkčnost komunikace ze strany UPS.
V RB jsem zkoušel tuto úpravu, protože port je standardně bez napájení. Ještě zkusím napájet 5V.
Nicméně po připojení a upgradu na ROS 5.11 pouze vidím v záložce UPS nastavený Port 0 a není možno nic dál vyčíst. Je nutno ještě něco nastavit z řádku? Nebo je pouze tento typ UPS natolik očesaný, že se vůbec nechytne?
Díky za každé nakopnutí
0 x
Tak oříšek vyřešen. Výše popsaná úprava, která do portu USB u RB493G přidá napájení pro USB 3,3V pracuje asi jak s kterým zařízením, což se dalo čekat.Takových RB, které nemají na usb napájení z výroby je více. Pokusně jsem z napájecího napětí pomocí stabiku 5V přidal do usb portu správnou hodnotu napětí. LM78M05 dá max 0,5A, ale pro většinu zařízení na USB by měla stačit. LM by mělo být funkční od cca 8V do 24V. Pro detailisty by podle rozdílu napětí vstupního ku 5V by zasloužil stabik nějaký ten kousek PCB s mědí, nebo hliníku jako chladič.

Po připojení kabelu z UPS už sama naběhla komunikace a UPS APC BK500EI o sobě vyzradila základní info.

Snad výše popsaná úprava někomu pomůže.

Po připojení kabelu z UPS už sama naběhla komunikace a UPS APC BK500EI o sobě vyzradila základní info.

Snad výše popsaná úprava někomu pomůže.
0 x
Tak to výtáhnu opět nahoru z dotazem, zda jste někdo dokázal rozchodit ups komunikaci přes sériový port?
Připojeno přes pc USB kabelem v pohodě, sériovým ani náhodou.
- console mě na serial portu nevisí
- s baud rate jsem si hrál, ostatní chodnoty jsem nechal v defaultu, tam nevím co by mohlo být.
Připojeno přes pc USB kabelem v pohodě, sériovým ani náhodou.
- console mě na serial portu nevisí
- s baud rate jsem si hrál, ostatní chodnoty jsem nechal v defaultu, tam nevím co by mohlo být.
0 x
Ahoj, mám APC Back-UPS 350, data port je origilal připojen přes konektor RJ50 na usb kabel. Použil jsem návod ze stránek http://pinouts.ru/UPS/apc_backpro_cs_pinout.shtml pro výrobu kabelu RJ45<->DB9. Připojeno k RB1200 ROS 5.13 přes serial0, Baud Rate 115200, Console serial0 disable. Vše funguje, jak se zdá, normálně.
0 x
Zdravím zkušenější.
Tak jsem dnes chtěl zkusit připojit UPSku SMT1500I od APC přez seriový port k MK RB433 a RB433AH (kabel byl u UPS original z RJ45 na COM). Když ale doinstaluju balíček UPS, vypnu konzoli na seriovým portu a přidám UPS na serial 0, tak mi to napíše INVALID. Baudrate jsem zkoušel měnit na různé hodnoty ale nic nepomohlo. Verze RoS byla 5.5 a potom i 5.19. Taktéž se to tvářilo s UPS SUA2200I taky s originál kabelem.
Díky za případné rady.
Tak jsem dnes chtěl zkusit připojit UPSku SMT1500I od APC přez seriový port k MK RB433 a RB433AH (kabel byl u UPS original z RJ45 na COM). Když ale doinstaluju balíček UPS, vypnu konzoli na seriovým portu a přidám UPS na serial 0, tak mi to napíše INVALID. Baudrate jsem zkoušel měnit na různé hodnoty ale nic nepomohlo. Verze RoS byla 5.5 a potom i 5.19. Taktéž se to tvářilo s UPS SUA2200I taky s originál kabelem.
Díky za případné rady.
0 x
Nové UPSky od apc (SMT, SMX) - zapomeň na komunikaci s čímkoliv jiným, než s powerchute
A i tam, mám takový pocit, nejsou na sériáku všechny informace. Protokol ještě nikdo nehacknul ... Kup si do toho "legacy" SmartSlot kartu (myslím AP9620), stojí okolo tisícovky. S ní už by to komunikovat mělo.
Neumí to ani apcupsd. Natož zfušovaná primitivnost v mikrotiku.

0 x
Jo a když už to funguje, tak nezapomeň přepnout v system/routerboard Enter setup on delete key. Jinak nenastartuješ 

0 x
ludvik píše:Nové UPSky od apc (SMT, SMX) - zapomeň na komunikaci s čímkoliv jiným, než s powerchuteA i tam, mám takový pocit, nejsou na sériáku všechny informace. Protokol ještě nikdo nehacknul ... Kup si do toho "legacy" SmartSlot kartu (myslím AP9620), stojí okolo tisícovky. S ní už by to komunikovat mělo.
můžu potvrdit. Mě se nepovedlo tyhle UPSky spojit ani přes AP9631 s linuxem. S woknama to funguje výborně, vypne je atd.. ale s linuxem to nechce mít nic společnýho. To apcčko zase něco posralo.
0 x
Někde používám 9630/9631 a jde to (s linuxem, apcupsd - driver PCNET nebo SNMP). 9620 jsem jenom zkoušel a jde to také.
0 x
nejvíc mě na MK rozčilují dvě věci: nejde nastavit zpoždění hlášení o výpadku (nemusím vědět o každé vteřině) a nejde tam nic nastavit. Především citlivost - pak tam člověk musí jak kokot se sériákem osobně, když to nejvíc potřebuje. A ne vždy je to spolehlivé - dost často jedna z událostí chybí, buď onbattery nebo obráceně. Sleduji si to a zaznamenávám výpadky elektřiny po okrese ... a občas mám třeba týdenní výpadek
a ono jen chybí návrat do OK stavu.

0 x