❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ako zacat - uz funguje DEMO

Návody a problémy s konfigurací.
net.work
Kontaktovat uživatele:

Re: Ako zacat

Příspěvekod net.work » 15 years ago

iTomB píše:
net.work píše:
hapi píše:Shaping musí bejt centralizovanej když máš jednu přípojku do netu. Máš s tim nějakej problém? Jak můžeš shapovat dynamicky mezi lokalitami když nemáš centrální shaping?

A proc jako? Co te k tomu vede? Shapuju na kazdem AP zvlast a nemam problem... Ano, kdyz mas 200 lidi je ti to fuk, kdyz mas 2000 lidi uz ti to tak moc fuk neni, pac uz zacinas resit vykon a najednou jejda, C2Q Xeon mi prestava stacit, co ted? A stejne skoncis u decentralizovaneho shapingu.... To ze ty shapujes centralizovane a jak rikas " i nekolik hodin denne ti jede linka na full " asi neni moc koser i kdyz mas provoz klasifikovany do nekolika skupin..........

Trosku te opravim.

Necelych 2000 lidi, linka 200M a jede to pres server, kde je kompletni shaper a na druhem QOS. Kazdej jede cca 5-9% CPU. Nevim kde beres ze to nebude C2Q Xeon nestihat :D

sam pises ze mas uz 2 servery.......
0 x
Jan Ptáček

iTomB

Příspěvekod iTomB » 15 years ago

net.work píše:
iTomB píše:Trosku te opravim.

Necelych 2000 lidi, linka 200M a jede to pres server, kde je kompletni shaper a na druhem QOS. Kazdej jede cca 5-9% CPU. Nevim kde beres ze to nebude C2Q Xeon nestihat :D

Precti si to poradne, jeden dela shaper a druhy QOS. Nejsou vedle sebe, ale za sebou, takze celej shaper dela jen 1 server!!! Takze pres kazdy tece vzdy cela linka. Na jednom je jeste WWW a SMTP server.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

iTomB píše:
net.work píše:
iTomB píše:Trosku te opravim.

Precti si to poradne, jeden dela shaper a druhy QOS. Nejsou vedle sebe, ale za sebou, takze celej shaper dela jen 1 server!!! Takze pres kazdy tece vzdy cela linka. Na jednom je jeste WWW a SMTP server.

No vzdyt ano.. sou za sebou... = mas 2... kdybys je dal na 1 masinu nvm jak by si pochodil.... Ja treba delam QoS i shaping na jednom stroji a nemam s tim problem.... ty na to musis mit 2 asi docela dost vykonne = i drahe stroje... me na to staci na kazdem AP dell gx240 ktery dneska koupis za 2000 a stejne se to tam flaka... tak mi rekni co je lepsi.....
0 x
Jan Ptáček

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

docela chápu že iTomB má za sebou dva počítače. Ono když je dobře nastavíš, tak jeden se stará o hlavní shaping bez rozlišení služeb a druhej rozlišuje služby. Na jednom to nejde pokud na něm natuješ. Teda jde, pomocí IMQ ale nechodilo mi stabilně a iTomB evidentně na MKčkách nejede a proto má tak nízký zatížení. Mikrotik s tou jejich kompilací pouze na 20 let starou i386 se s tim nemůže srovnávat. Měly by udělat verzi pro x64 aby začali používat nový instrukce procesorů nebo aspoň i586.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

net.work
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:docela chápu že iTomB má za sebou dva počítače. Ono když je dobře nastavíš, tak jeden se stará o hlavní shaping bez rozlišení služeb a druhej rozlišuje služby. Na jednom to nejde pokud na něm natuješ. Teda jde, pomocí IMQ ale nechodilo mi stabilně a iTomB evidentně na MKčkách nejede a proto má tak nízký zatížení. Mikrotik s tou jejich kompilací pouze na 20 let starou i386 se s tim nemůže srovnávat. Měly by udělat verzi pro x64 aby začali používat nový instrukce procesorů nebo aspoň i586.

Ano, protoze kdo dela shaping na stroji kde se zaroven dela NAT tak neni normalni to da rozum...
BTW ano, kdyz to delas na linuxu tak to asi jde, ale jsme na foru kde se zabyvame mikrotikem......... :roll:
0 x
Jan Ptáček

hapi

vůbec nesouhlasim. Mám na gateway jak nat tak shaping, nevidim v tom problém. Jo a tohle forum je pro ISP ne forum o mikrotiku.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:vůbec nesouhlasim. Mám na gateway jak nat tak shaping, nevidim v tom problém. Jo a tohle forum je pro ISP ne forum o mikrotiku.

hele, vazne moc nema smysl se moc s tebou o necem bavit.. Kdo si neda rict tomu neni pomoci - pokud neveris me, zavolej napr. Krystofu Klimovi a poloz mu 2 jednoduche otazky: "je dobre mit shaping spolecne s NATem na jednom stroji? Je vhodne pri vyssim poctu useru shapovat centralizovane?" Myslim ze dostanes 2 jednoduche odpovedi: "NE, NE"
Ad2 - nebudeme slovickarit, minim. tato sekce ve ktere si ted piseme je ciste jen o RouterOS..........
0 x
Jan Ptáček

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 15 years ago

yeager píše:ale este stale nevidim v com je pointa qtree, mne sa viac paci sq. v qtree zatial neviem riesit ked zakaznik ma viac ip.

Viac IP u zakaznika mozes riesit addreslistom , do adresslistu pridas jeho IPcky, pod nejakym menom a potom vytvoris mangle nie podla IP, ale podla nazvu addreslistu (v advanced) ...
0 x

Star_Gate

Příspěvekod Star_Gate » 15 years ago

Můžu se zetat proč není vhodné mít nat+shaper na jednom stroji?? Věřím tomu že to tak je ale rád bych znal důvody, proč tomu tak je :) Díky za odpovědi
0 x

hapi

tak mi vysvětli, v čem je to lepší. Neberu odpověď ne za dostatečnou. Nevidim žádnej důvod mít to rozdělený na víc mašin. Při jednoduchym a učinnym shapingu jako mám já je to plně dostatečný. A názory školitele neberu za adekvátní.
Naposledy upravil(a) hapi dne 05 Jan 2010 12:56, celkem upraveno 1 x.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

Ja mam shaping a nat taky na jednom jedinem stroji na linuxu s datovym tokem ve spicce 100Mbit a desetitisice spojeni. A nebejt hromady statistik, grafu, nagiosu, smokepingu, rosinfa, managementu, mysql, http://www... tak se ten server flaka! Je to nejaky 1U IBM server s jednim xeonem, 1GB ram a 2x SAS 73GB v raidu. Jo a mam tam imq a na nem shapuju jak download, tak upload a jede mi to stabilne uz asi 4 roky.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

miract píše:Ja mam shaping a nat taky na jednom jedinem stroji na linuxu s datovym tokem ve spicce 100Mbit a desetitisice spojeni. A nebejt hromady statistik, grafu, nagiosu, smokepingu, rosinfa, managementu, mysql, http://www... tak se ten server flaka! Je to nejaky 1U IBM server s jednim xeonem, 1GB ram a 2x SAS 73GB v raidu.

CCA 1 Přízpěvek zpátky jsem psal že se bavíme o ROS ne o klasické distribuci Linuxu.... Ano na linuxu to možná jde, já nejsem linux odborník, neumím to tam nastavit, proto to dělám na RoS a maximálně mi to vyhovuje, stačí?
hapi píše:tak mi vysvětli, v čem je to lepší. Neberu odpověď ne za dostatečnou. Nevidim žádnej důvod mít to rozdělený na víc mašin. Při jednoduchym a učinnym shapingu jako mám já je to plně dostatečný.
Třeba kvůli tomu že máš potom pomalejší překlad adres? => Packet se daleko více zdrží při průchodu routerem => Má to daleko větší HW nároky? :)
0 x
Jan Ptáček

hapi

to je totální kravina. To co píšeš je daleko náročnější protože to jde přes pomalou zběrnici do ethernetu a pak do dalšího routeru a to je latence jako kráva která je o dost větší než když se déle spracovává v jednom procesoru kterej dneska má pěkně už minimálně dvě jádra.

Mimochodem, podívej se ke mě na router, to je single core a zvládá obojí levou zadní.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

urcite na 1 stroj NAT shaping,qos, mam to na alixu a prumerne je do 10% CPU ve spicce 10Mbit jinak min, absolutne bez problemu
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:to je totální kravina. To co píšeš je daleko náročnější protože to jde přes pomalou zběrnici do ethernetu a pak do dalšího routeru a to je latence jako kráva která je o dost větší než když se déle spracovává v jednom procesoru kterej dneska má pěkně už minimálně dvě jádra.

Mimochodem, podívej se ke mě na router, to je single core a zvládá obojí levou zadní.

Sorry, ale to si asi delas srandu ne? ted ti pres to tece 3,5M-10M a router jde i na 20%.. Tomu moc levou zadni nerikam.... Me tece pres supermicro i 40Mbit (nerikam ze to je moc, jen pro priklad) a mam tam 2Ghz C2D a dela to pouze NAT, nejake pravidla ve FW a je tam 1x CM9 (s nStream) pro backup line a ten cpu jde na max 15%... tomu rikam ze se flaka......
0 x
Jan Ptáček