❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

802.11n jak nastavit

Návody a problémy s konfigurací.
Leeonek

Re: 802.11n jak nastavit

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

hapi: dobře hapi, ale píšeme tu o páteřní lince na kterou nestačí 70Mbit, takže nepředpokládám, že ta linka mu jde nějkam kde má 100 klientů, dokonce mu podle mě nejde ani někam kde má 200-300 klientů.

Mám jednu lokalitu kde je 300 klientů, jede mě tam desítka (32mbit) a z jiného místa ještě paralelně dual nstreme (29mbit) protože desítka už nestíhala, teď to jede v pohodě, nárust klientů minimální, nemusel bych tam hnout ani brvou. Přesto plánuju nákup 100mbit summita, proč? Z té lokality je 100k měsíčně tak ho prostě koupím.

Ajfel: Myslíš si, že jsem začínal rovnou se 700 klientama nebo co?

sub_zero: další default hulič.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

jako chápu to, do netu máme taky 10GHz ale neni naše a je v ceně linky. Ano, někteří tu chtěji vymáčknout z 5GHz horentní přenosi pro pár lidí a konekt maji 15Mbit. Asi si chtěji tahat mezi sebou data což je do měsíce přejde a nebo se hájí tím, že budou brzo posilovat na 100Mbit a chtěji to tam protahnout. Do toho bych už nešel a když už chci 100Mbit tak už to je opravdu pro víc lidí než 400 a to už se počítá v jiných částkách kde 10GHz se zaplatí.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 15 years ago

Leeonek píše:Ajfel: Myslíš si, že jsem začínal rovnou se 700 klientama nebo co?

To jsem nerekl, jenom pochybuji, ze kdyz jsi byl ve stejne situaci jako my ted(pocty klientu, konekt atd.), tak jsi v tu dobu kupoval jeden 10GHz za druhym.
0 x

Leeonek

hapi píše:....a když už chci 100Mbit tak už to je opravdu pro víc lidí než 400 a to už se počítá v jiných částkách kde 10GHz se zaplatí.

Přesně tohle jsem myslel

Ajfel píše:... jenom pochybuji, ze kdyz jsi byl ve stejne situaci jako my ted(pocty klientu, konekt atd.), tak jsi v tu dobu kupoval jeden 10GHz za druhym.

Zřejmě se nechápeme, bavíme se tady celou dobu o vyšších rychlostech jak psal nahoře hapi, přečti si to a pochopíš....

Nepředpokládám že když někdo bere 10-20Mbit, bude to tahat zrovna po desítce když by ji splácel 2 roky, měšíčně třetinou toho co vydělá. To ale není situace o které se tu bavím.
0 x

Ajfel

Bavili jsme se tady celou dobu , nebo aspon ja jsem narazel na HAPI-ho priklad, 60Mbps, 400 useru, konekt za 40, trzby kolem 100
0 x

Leeonek

jenže hapi má právě na hlavní lajně desítku, byť není jeho, jak psal.
0 x

Ajfel

Leeonek píše:jenže hapi má právě na hlavní lajně desítku, byť není jeho, jak psal.

Ano, jenze rec byla o tom, ze na hlavni lajnu desitku ano, ale na patere uvnitr site uz proste nezbyva na desitky.
0 x

Leeonek

No, už mě tahle debata přestává bavit. Tento příspěvek je poslední který do tohoto vlákna přispívám, ale pokusím se ti to polopaticky vysvětlit, abys věděl o čem se tady celou dobu bavím.

případ 1: Poskytovatel má konektivitu 200Mbit kterou odebírá na jednom místě. Dále má jednu lokalitu ve své síti, kam je potřeba pro 300 lidí dostat 70-100Mbit. Předpokládejme, že z této lokality poskytovateli měsíčně sype 100 tácků.
V tomto případě můžou nastat 2 možnosti (doufám že jsem Tě moc nezmátl), označíme si jdnotlivé možnosti jako případ poskytovatele a druhý jako případ škudlila obecného. Poskytovatel má hlavu na svém místě, a proto zainvestuje do desítkového spoje, klienti jsou spokojení, poskytovatel nemusí nic řešit.
Případ škudlila obecného je jasný, koupí karty 600kč/ks, šit antény, nahodí turbo, zapne nstreme a nějak z toho těch 70Mbit dostane. Škudlil je spokojený, ušetřil 100 tácků, koupí plazmu do obýváku, domácí kino, nový kompl, případně zainvestuje do jetého auta. Klienti škudlila už ale tak spokojení nejsou, rušení přibývá, rychlost na spoji klesá. Škudlil má pár telefonátů denně ohledně rychlosti, ale má hoší kůži, tak se s tím dovede srovnat.

případ 2: tento nebudeme větvit, jen ho označíme jako případ Honzy Jelimána. Takový Honza Jelimán má síť, která odebírá konektivitu 10-20Mbit, ale v zájmu toho, aby nemusel mít vyšší konektivitu, protože klioši stahují stejně jen filmy a hry, nutně potřebuje aby páteř běhala s co nejmenší investicí co nejrychlejc (nejlíp 100mbit). Stahování filmů, se dá totiž zprovoznit i mezi jednotlivými uživateli, tím se vlk nažere a koza zůstane celá. Jelimán postaví rychlou páteř, klioši si za týden postahují filmy navzájem, pak u toho zůstane jen pár skalních příznivců využívajících zřídka více jak 10% kapacity, a zbytek si začne tahat filmy zase z netu. Jelimán je spokojený ale okolní poskytovatelé vrčí, že se už nemají kam vrtnout ani v 5Ghz a mají chuť někomu zakroutit krkem.

případ 3: je poskytovatel, znající přesně situaci, ví kolik kde potřebuje rychlosti ale kvůli menším ziskům si nemůže dovolit kupovat desítky jak na běžícím pásu. Staví 5Ghz spoje se standartní propustností a jakmile je někde datový tok vyšší, nesnaží se hrotit 5Ghz na max. Časem si řekne, ano, teď je ta pravá doba, aby se spoj s dual nstreme který dá 38Mbit posílil na 10ghz.

Doufám že jsem Ti nastínil situaci dostatečně jasně, je to můj názor na to, jak se investuje/neinvestuje do spojů v závislosti na potřebě propustnosti. Nechtěl jsem tímto nikderak shodit malé sítě, chápu že někde je potřeba zvážit každou korunu ale první příspěvek v tomto vlákně, mi připadl poněkud zvláštní a silně připomínající jednu z mnou uvedených variant.
0 x

skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 15 years ago

Musím súhlasiť len s Leeonkem. Opravdu kapacita "páteřních" spojov je prvoradá a vzhľadom na to, že pri počte 400 klientov sme mali prvý licenčný spoj, ktorý je v cene 3x 10Ghz rádia, je zrejmé, že robíme veci odlišne. 100k zo 4k kliošov -250CZK na usera je dosť málo a možno i to bude dôvodom, prečo sú niektoré siete ekonomicky na tom horšie ako iné.

Prečo autá lízovať 10L/per ks mesačne, ak sa to dá za polovicu? Prečo neušetriť na výdavkoch za telefón, poštovné klientom a iných veciach? My sme v súvislosti s kúpou spoja museli odľahčiť mesačným výdavkom. Pravdou je, že to vždy nejde. Ale osobne vždy radšej ušetrím na nespočetne iných veciach, ako na spojoch držiacich stabilitu celej siete.

Živnostník pracujúci denno-denne s kladivom si nekúpi pred auparkom (rozumej obchodný dom) od špekulanta zaručenú Hilti, ale siahne po originálke. Prečo? Práve preto, prečo my kupujeme spoje licenčné/resp. 10ghz.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

no, spočítej si to, už jsem ty výpočty napsal. Pokud nejdeš s cenou dolu, lidi k tobě nepudou. Jeden lehkej pohled do letáků a máš vymalováno. Máme tu 3 obrovský firmy kterým hravě konkurujem jak cenou tak kvalitou a zároveň tim trpíme ale to je jasný, jinak by jsme to nedělaly. Ovšem takhle nasazený ceny nám dávaji spoustu zákazníků a tim i víc peněz. Raději budem mít dva klienty po 250,- než jednoho za 400,-. Prostě my na 10GHz nemáme a dost chápu lidi, co se snaží na 5GHz stavět silný spoje ale k tomu taky musí koupit silný antény a tim nemyslim silný ziskově ale kvalitou a k tomu pak pořídit správný kabely, karty a prostě všechno kolem toho. Jako když vemu cenu 10GHz spoje i třeba co má 40Mbit tak furt je to strašná částka na to že to je jenom blbý ptp pojítko a tyhle pomalí ještě ani nebyli outdoor řešení a i za u cenu je prostě pomalí. Prostě a jasně řečeno, nemůžu si koupit spoj do sítě za 150k.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 15 years ago

hapi píše:. Raději budem mít dva klienty po 250,- než jednoho za 400,-.

No a to je mozna taky ten problem ;);) Otazka pak nastava jestli se ti kvuli te stovce oplati mit 2x vice starosti ;) ;) ;)Ja treba (oproti konkurence) mam porad pripojovak 3500,- Kc. Davam ke klientum RB+R52+prowax antenu.... Vlastnim 10Ghz Alcomu a ted (sice to budu outsorcovat) budu porizovat dalsi. V siti mam NECELYCH 300 klientu, nejlevnejsi tarif je za 300,-Kc/mesic.... Je sice pravda ze konektivitu mam o rad levnejsi, nicmene ty mas o 100lidi vic....
Apropo - ohanet se tim ze tu je velka konkurence... kde neni? To je potom na klientovi jestli chce "tuctovy" internet nebo fakt net s latenci 8ms do nixu od nej z domu a vicemene plnotucny konekt bez nejakych omezeni stahovani a vypadku....... A lidi na to stejne casem prijdou ze mam lepsi sluzby nez konkurence....
0 x
Jan Ptáček

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 15 years ago

Pravdou je ze ja o Nku taky premejslim. Ted mam 80klientu a konekt 15. Od prosince to zvedam na 20M ale logicky si 10GHz zatim nemuzu dovolit a normalni 5ka uz by nemusela bejt to pravy orechovy. Tak se rozmejslim mezi Nkem a NStreme Dual.
0 x
Bývalý ISP...

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

Ja bych jen dodal ze lidi co potrebuji 8ms do nixu je minimum, naopak vetsine staci 2M za co nejlepsi cenu a agregaci neresi, pokud to funguje bez vypadku, cena je rozhodujici :)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 15 years ago

no nevim teda jak u tebe, ale pokud mas kvalitni latenci, tak se ti dobre nacitaji stranky+ jede pekne skype i VoIP.... nvm, ale jestli tvi zakaznici neresi agregaci tak je to prinejmensiim zvlastni... pac jestli jim das 2M a agregujes to mezi 10lidi tak ve spicce se jim musi prinejmensim sekat youtube (takovy amatersky ukazatel dobreho internetu) :-D :-D na to sou, aspon moji klienti, hodne haklivi :-D
0 x
Jan Ptáček

skrebon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 15 years ago

Maxik píše:Ja bych jen dodal ze lidi co potrebuji 8ms do nixu je minimum, naopak vetsine staci 2M za co nejlepsi cenu a agregaci neresi, pokud to funguje bez vypadku, cena je rozhodujici :)

Blbosť, dnes už cena nie je vôbec rozhodujúca. Každý blbec ponúka super hyper extra rýchly internet za 10€. Otázkou je, kto ho ponúka kvalitne? Ľudia už vyberajú podľa referencií známych.
0 x