❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MikroTik<-> MikroTik - jak nejlépe?

Návody a problémy s konfigurací.
hapi

Re: MikroTik<-> MikroTik - jak nejlépe?

Příspěvekod hapi » 16 years ago

chtít můžeš ale v tom případě jsis neměl vybrat wifi jako bezdrátovou technologii která tohle nezvládá a ani na tohle nebyla konstruovaná. Jestli chceš bridge tak si zapni WDS jak na APčku tak u klienta. U klienta je to tušim station WDS a máš to hotový a plně transparentní.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

balw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod balw » 16 years ago

Zkusím to ... já myslím, že by to normálně mělo jít, ale pokud by to mělo kvůli tomu vypadávat, tak bych to předělal. Jenže takto mám použitých 8 interfaců, což by mě stálo 8 subnetů a všechno několikrát zapisovat...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

máme na síti něco přez 30 subnetů a neni žádnej problém. Pokud se někdo hledá tak stačí říct v jaký oblasti a už automaticky víš jakej subnet a tak dál. Skuz to WDS jinak nebridguj.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

balw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod balw » 16 years ago

Díky ti za rady, odpoledne zkusím WDS, pokud by to nepomohlo, tak to rozhodím do subnetů, ikdyž se mi vůbec nechce, zvlášť pro těch pár lidí na síti...
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

hapi píše:máme na síti něco přez 30 subnetů a neni žádnej problém. Pokud se někdo hledá tak stačí říct v jaký oblasti a už automaticky víš jakej subnet a tak dál. Skuz to WDS jinak nebridguj.

30? Pcha zabari :-D my mame 42x /24 a 50x /30 subnetu. a jak se tu autor prispevku pohorsoval nad tim ze by musel 8 subnetu rucne zapisovat, tak na to musim snad jen rici, ze pokud pouzijes veci jako OSPF nebo RIP (rip je pro tvuj pocet daleko jednodussi) tak mas vystarano. a jak uz jsem psal drive, ja to pouzivam tak ze mezi MK mam /30 site a na kazdem MK pak jednu /24 sit a vsechny iface spojene do bridge vnitrne. to se mi osvedcilo jako nejlepsi. podle subnetu hned vidis kam kdo patri a kdyz hledas v takove siti chybku, tak ti traceroute jasne rekne kde je problem.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

Uplne nej je mit pro kazdej interfejs vlastni rozsah, vubec zadne bridge. Samozrejme je jeste mozne vice AP na 1 ruteru hodit do bridge ale to uz mi jako ciste reseni moc neprijde a pak muzes take bridgovat vse v 1 segmentu ale z toho se brzy vylecis :) RIP je vyborne reseni pro mensi sit, pokud mas ty routery 2 tak bych to snad napsal rucne tech par radku bys mohl zvladnout :)
0 x

pepop
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepop » 16 years ago

Nepouzivejte bridge ani na AP. Vzdyt konfiguace jednoho bodu, ktery se casto pouziva je AP 2,4 a AP 5. Tak to rozdelte na /26 pro kazdy iface. Alespon vas to nuti nepretezovat wifi velkym mnozstvim klientu na strane wifi :) videl jsem i AP na 2,4 se 60 klienty. Pokud nektery z klinetu ma vira nebo cerva budete mit co delat nez na to prijdete kde je problem. Vsem v bridgi to samozrejme nadeli darecky minimalne v podobe vysokych pingu a nefunkcniho internetu.
0 x
pepop

Maxik
Kontaktovat uživatele:

proc /26 ? normalne /24 pokud teda nutne chces kratsi masky muze byt ale je to jedno.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 16 years ago

ja si myslim, ze je lepsi i vice subnetu na AP nezli jen jeden.
A routovana sit je zaklad, bridge pouzivat minimalne.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Maxik
Kontaktovat uživatele:

myslim ze na AP staci jeden subnet + nejlepe u kliose privatni rozsah a NAT
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

Maxik píše:myslim ze na AP staci jeden subnet + nejlepe u kliose privatni rozsah a NAT

ono zalezi co tady kdo rika AP? ja mam AP jako jedno misto z ktereho se vysila. Tedy napriklad AP32, takze vsechny karty vysilajici z toho mista jsou AP32 a pak je jednotlive rozlisuju jako a,b,c atd. pokud je to 2.4 a nebo z,y,x atd. pokud je to 5ghz. no a jak uz jsem psal, na celem tomto miste je jeden /24 rozsah, a jednotlive iface v bridge. tak to delame a tak nam to funguje super. a pro techniky kteri jdou pripojovat je to velmi jednoduche. proste se nam to tak osvedcilo. zbytek site mame routovany. beru vsechny proti, je to jen pro ostatni, jak to delame u nas. doposud jsme s tim nemeli problem. jinak presne jak pise Maxik, u klientu pouzivame privatni rozsahy a NAT, jeden klient = jedna IP a co si dela doma za NATem je jeho vec. zneuzivani typu jeden klient / cela bytovka jsme prozatim nezaznamenali. kdyz uz nekdo takovy je, tak se ozve, rekne to narovinu, nabidneme mu lepsi rychlost, o trosku vyssi cenu, on kyvne a je to. ale dnes spis chteji vsichni internet svuj a tak kdyz uz neco v bytovce delame, tak dame spolecnyho klienta (mk) a udelame rozvod po celem dome.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

reset

Příspěvekod reset » 16 years ago

NAT je idealni, to jo, ale u nas kvuli lepsi performaci kazdeho pc davame adresu.
Jedno pripojne misto = jedna budova = nod, jedno AP = fyzicky jeden vysilac.
Co klient, to jeden subnet.
Ze sitarskeho hlediska nelitaji mezi klienty broadcasty, ktery hlavne u M$ networku dokazi solidne zaneradit sit.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

pepop
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepop » 16 years ago

Maxik píše:proc /26 ? normalne /24 pokud teda nutne chces kratsi masky muze byt ale je to jedno.

Protoze /26 das pro iface 2,4 a dalsi /26 pro 5G. ale cely bod mas vlastne porad v jednom rozsahu /24 a nemusis delat bridge ani dalsi veci.
0 x
pepop

Maxik
Kontaktovat uživatele:

nejak mi unika vyhoda proti 2 segmentum /24 nebo mensim pro kazde AP zvlast :)?
0 x

jirka123

Příspěvekod jirka123 » 16 years ago

Celá páterní sít routovana v ospf databázi 1198 radku.. Na AP sektory v bridge a adres kolik je potreba /26. Zadny naty, transparentní ve wds station. Musim zaklepat, ke kolizim dochází minimálně. Za poslední 2 mohla bouřka ,která napůl spálila ethernety na userským boardu.. Nějak se to zacyklilo..
0 x