❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

OSPF nenačítá všechny routy

Návody a problémy s konfigurací.
pgb

Re: OSPF nenačítá všechny routy

Příspěvekod pgb » 6 years ago

hapi píše:to se mi samozřejmě už stalo a odhalí se to tak že někde na spolehlivém místě veksluje routovací tabulka se záznamy a nebo že se dotyčné místo odpojí a v routovací tabulce naskočí místo jiný to co je duplicitní. To je samozřejmé a i sem to hledal ale i když je duplicita tak se načítá kompletní tabulka a ne jenom půlka nebo jenom lokální subnety nejbližších sousedů v rámci broadcastu.

Aha, ta půlka se mi stávala také při splitu area0 na dvě části, ospf to nemá rádo .... dejte mi pár minut, zkusím si to nasimulovat. S Okounem jsem mluvil a ten to vyřešil tím, že to obešel, díky tomu že má pouze jeden router na popu s ospf.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 6 years ago

co myslíš tím splitem na dvě části? Vcelku normální stav, pokud padne link do (fyzické) oblasti, kam nemám zálohu. Neví o sobě a až se dozví, tak se to srovná.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

pgb

přesně tak ... mi se to právě někdy nesrovná a musím ty ospf instance restartovat na těch zařízení, co byly chvíli bez konektivity. Nic to ovšen nemění na tom, že jsem nyní provedl test a na stole se mi to nepodařilo nasimuloval :( (všechno fungovalo jak mělo)

Chová se to tak, jako že v té osamocené části vznikla samostaná area0 a tvrdošíjně se odmítá domluvit s tom hlavní.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

pgb píše:
hapi píše:to se mi samozřejmě už stalo a odhalí se to tak že někde na spolehlivém místě veksluje routovací tabulka se záznamy a nebo že se dotyčné místo odpojí a v routovací tabulce naskočí místo jiný to co je duplicitní. To je samozřejmé a i sem to hledal ale i když je duplicita tak se načítá kompletní tabulka a ne jenom půlka nebo jenom lokální subnety nejbližších sousedů v rámci broadcastu.

Aha, ta půlka se mi stávala také při splitu area0 na dvě části, ospf to nemá rádo .... dejte mi pár minut, zkusím si to nasimulovat. S Okounem jsem mluvil a ten to vyřešil tím, že to obešel, díky tomu že má pouze jeden router na popu s ospf.

co myslíš tim splitem? nechápu
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

pgb

Příklad, mám síť 4 routery v řadě, plně routované. Mezi 2 a 3 to rozpojím a když to po 15 minutách spojím, tak si to spolu nepovídá. Na stole se mi to nepodařilo nasimulovat :(
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

to se mi nestává. Je otázka jestli ti to neudělá to samí a to že nenačte jenom něco jako mě. Pak se na to samozřejmě nedá dostat. To co popisuješ se stává známému.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

pgb

Případ 1: Celková oblast, cca 200 rout .... při problému vznikne izolovaná oblast s cca 8ti routami, která po opětovném připojení vytrvale odmítá načíst "hlavní" routovací tabulku. Neighbory vidí, komunikuje s nimi, dle čítačů si vyměňují stavy, ale funkční hraniční router s funkční tabulkou to do té nefunkční prostě nechce poslat (kolize tam není).

Případ 2: restartnu jeden site (upgrade poe switche, všechno bude nabíhat znovu ...), je tam asi 8x RB s ospf a stane se to, že 7 RB se připojí dobře a ten osmý si načte asi 10 záznamů (místo 200) a je tedy téměř nefunkční. Proč, na to jsem nikdy nepřišel :( ... dělal jsem v tu chvíli na něm debug, hodně zkoumal, ale stejně nepochopil. Replikovat to neumím :(
0 x