Shaperu je samozřejmě jedno, co děláš s danou IP někde dál v síti ...
Takže jestli to chápu dobře, tak máš plochou síť a jen jeden IP segment v celé síti pro 500 zákazníků a bůhví kolik počítačů ... No potěš.
Routuj. Routuj, routuj. A to dynamicky, pomocí OSPF. Pak se i bez těch VLAN obejdeš. Ale předem upozorňuji, že tvůj problém považuji za hodný hloubkové analýzy a jako takový nehodící se na diskusní fórum ...
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Demo s VLAN
Re: Demo s VLAN
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
ludvik píše:Shaperu je samozřejmě jedno, co děláš s danou IP někde dál v síti ...
Takže jestli to chápu dobře, tak máš plochou síť a jen jeden IP segment v celé síti pro 500 zákazníků a bůhví kolik počítačů ... No potěš.
Routuj. Routuj, routuj. A to dynamicky, pomocí OSPF. Pak se i bez těch VLAN obejdeš. Ale předem upozorňuji, že tvůj problém považuji za hodný hloubkové analýzy a jako takový nehodící se na diskusní fórum ...
Zřejmě špatně čtete

lepší se ptát a začít správně, než potom opravovat a předělávat větší sít. S OSPF nemám vůbec zkušnosti, ani s dynamickým routováním, ale ze statikou ano, takže bych se jí případně držel. Zkusím si tedy navrhnout variantu kdy bych sít staticky routoval.
Osobně jsem ani nechtěl jít cestou switchované sítě, ale když vidím, že doslova všichni okolní to takto dělají, tak jsem naznal, že to je buď příliš jednoduché, nebo spolehlivé.
0 x