❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
iphone, android, viber a mobily vs. DNS
Re: iphone, android, viber a mobily vs. DNS
Takze unbound nie je vhodny ako autoritativny? uz keby som do toho siel tak by som si prekladal aj domenu...alebo je lepsie pouzit oba? bind ako autoritativny a unbound ako kesovaci?
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
hapi píše:ano, myšlenka virtuálu dobrá, nicméně nebudu strkat prachy do silnější UPSky protože pro virtual budu potřebovat nějakej výkonější hardware ... Každopádně díky za info o unbound.net
Stando nebudeš. Na podobných atomech http://www.supermicro.com/products/syst ... .cfm?typ=h + SSD disk nějaké OpenVZ naprosto v klidu na nějaké to domácí DNS překládání + 5 dalších žvýkacích provozních virtuálů. Ten Unbound je na rekurzivní překlady opravdu dobrý, rychlý a nenáročný. Konfiguraci zvládne každý.
rado3105 píše:Takze unbound nie je vhodny ako autoritativny? uz keby som do toho siel tak by som si prekladal aj domenu...alebo je lepsie pouzit oba? bind ako autoritativny a unbound ako kesovaci?
To neříkám. Jenom máme na autoritativní DNS raději BINDa, protože pro něj existuje Webmin plugin, a práce s takovým systémem je pak adminův sen. Po těch deseti letech editování zónových záznamů v texťáku si Webmin opravdu užívám.
0 x
atom přece nemá instrukce pro virtual.
edit: jo sorry, myslíš OpenVZ, ten mi nechutná. Chápu výhody ale nechutná mi.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
- zdenek.svarc
- Administrator
hapi píše:atom přece nemá instrukce pro virtual.
Přesně jak říkáš, nemá hw podporu virtualizace, ale na OpenVZ jako z praku. Diskuzi o virtualizaci bych v tomto vlákně ukončil. Pokračovat se dá viewforum.php?f=81
0 x
Před pár měsící se tady řešilo srovnání Bind9 x Unbound a Unbound i z meho pohledu je na tom lip. Psal jsem to tu nekde, ze se mi u Bindu obcas stava, ze se stranka jakoby zadrhne, chvili nic a pak se donacte. S unboundem jsem spokojeny a bezi mi soucasne s bindem. Unbound pro uzivatele a bind ciste pro domenu ...
0 x
Chtel bych se jen zeptat, jaky IPcka pouzivate pro rekurzivni DNS? Vnitrni, nebo verejny, a popripade proc? 

0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
Pintero píše:Chtel bych se jen zeptat, jaky IPcka pouzivate pro rekurzivni DNS? Vnitrni, nebo verejny, a popripade proc?
U nás mají služby veřejné IP, stejně jako všichni zákazníci. Služby jsou samozřejmě omezeny na požadavky přicházející z našeho AS. Pak je tam pár dalších fíčurek z hlediska bezpečnosti, ale ty pochopitelně veřejně nemůžu popisovat.
S veřejnými IP nejsou starosti, jako s překládanými, to je největší důvod.
0 x
Pintero píše:Chtel bych se jen zeptat, jaky IPcka pouzivate pro rekurzivni DNS? Vnitrni, nebo verejny, a popripade proc?
to bude asi záležet na tom jestli jsou ty IPčka tvoje nebo ne.
0 x
Hezký večer,
v poslední době jsme zaznamenali množící se problémy s resolvováním DNS u klientů. Vysledovali jsme následující - vždy se jedná o klienta s Apple zařízením. Typicky se mu v prohlížeči ukazuje, že stránku nelze nalézt, případně se stránky načítají nekompletní, dále přestává fungovat AppStore a spousta dalších služeb, spoléhajících na funkční DNS. Bohužel nedisponujeme žádným jablečným produktem abychom mohli důkladně testovat, nicméně se podařilo zjistit několik informací. Mac OS obsahuje tradiční utility dig a nslookup, které bez problémů fungují i když klientovi "nejde internet"; u toho samého klienta na stroji s Win/Linuxem/Androidem není problém; grafické aplikace na Mac OS používají mDNS - pravděpodobný viník, bohužel se mi nepodařilo zjistit v čem přesně je problém. Zkoušel jsem různé DNS servery (vlstní/cizí/google) bez výsledku. Flushování cache bez výsledku. Po chvíli to začne "samo od sebe" fungovat a zase přestane. Apple zákazníci se často sdružují v Apple only domácnostech a je potom velmi složité vysvětlovat, že to není vinou poskytovatele. Máte někdo podobnou zkušenost nebo dokonce řešení?
v poslední době jsme zaznamenali množící se problémy s resolvováním DNS u klientů. Vysledovali jsme následující - vždy se jedná o klienta s Apple zařízením. Typicky se mu v prohlížeči ukazuje, že stránku nelze nalézt, případně se stránky načítají nekompletní, dále přestává fungovat AppStore a spousta dalších služeb, spoléhajících na funkční DNS. Bohužel nedisponujeme žádným jablečným produktem abychom mohli důkladně testovat, nicméně se podařilo zjistit několik informací. Mac OS obsahuje tradiční utility dig a nslookup, které bez problémů fungují i když klientovi "nejde internet"; u toho samého klienta na stroji s Win/Linuxem/Androidem není problém; grafické aplikace na Mac OS používají mDNS - pravděpodobný viník, bohužel se mi nepodařilo zjistit v čem přesně je problém. Zkoušel jsem různé DNS servery (vlstní/cizí/google) bez výsledku. Flushování cache bez výsledku. Po chvíli to začne "samo od sebe" fungovat a zase přestane. Apple zákazníci se často sdružují v Apple only domácnostech a je potom velmi složité vysvětlovat, že to není vinou poskytovatele. Máte někdo podobnou zkušenost nebo dokonce řešení?
0 x
už jsem viděl několik našich zákazníků používat iphone a vždy to bylo bez problému. Mám otázku... většina ispíků nevim proč šíleně řeší blokaci různých portů nebo omezení počtu spojení atd.. nemáš tam něco podobnýho? u nás si vůbec nikdo nestěžuje.
0 x
Apple maju trosku iny dns, riesil som to v inej teme. Tiez router po dome, dal som mu ip mojho resolvera, nesiel appstore a blblo to. Po zmene za priamo ip dns mojho poskytovatela sa problem odstranil(proste zariadenie apple musi mat dns server co najblizsie asi je to citlive na odozvu....), skuste na danych apploch priamo nastavit dns vasho poskytovatela...vlastne pre toto zacinam riesit aj potrebu vytvorenia vlastneho dns servera...lebo maju s tym problem aj android zairadenia ak idu cez nejaky home shit router.....
0 x
takže když se dotazuje na dns nějakýho stolního routeru tak to blbne? to chceš říct?
nějak nechápu tohle
nějak nechápu tohle
Kód: Vybrat vše
dal som mu ip mojho resolvera, nesiel appstore a blblo to. ...vlastne pre toto zacinam riesit aj potrebu vytvorenia vlastneho dns servera...
0 x
U nás není nic blokováno. Klient má od nás veřejnou IP se kterou si dělá co chce a jak jsem psal, je úplně jedno, jestli má nastaveno naše vlastní DNS, DNS upstream providera nebo třeba google. Měli jsme i jiné problémy i ten, co popisoval rado3105, ale vždy se mi podařilo najít příčinu a odstranit jí. Tady zatím tápu, navíc tomu vůbec nepomáhá, to většinu času funguje (navíc si troufnu tvrdit, že alespoň jeden Apple má doma minimálně polovina klientů ale problémy jenom pár)
0 x
apple má doma polovina klientů? to máš ověřeno nebo jsi to jenom tak plácnul? když řeknu že apple jsem viděl u cca 1-2% zákazníků v naší síti tak nebudu daleko od pravdy. No vlastně se stačí porozhédnout po dhcp serverech v síti jestil tam někde bude apple.
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
loopie píše:...v poslední době jsme zaznamenali množící se problémy s resolvováním DNS u klientů. Vysledovali jsme následující - vždy se jedná o klienta s Apple zařízením. Typicky se mu v prohlížeči ukazuje, že stránku nelze nalézt, případně se stránky načítají nekompletní, dále přestává fungovat AppStore a spousta dalších služeb, spoléhajících na funkční DNS...
viewtopic.php?f=5&t=9956
0 x