jistě ale nepovažuju funkční nstreme když protahne polovinu v tcp toho co dá na udp a ještě k tomu na 20 spojení takže ho dost ždímeš aby si to z toho vypotil.
Ftip je v tom že na 802.11a + nstreme si dal jednim spojením skrz dva, tři spoje nějakých 30Mbit levou zadní což je malej pokles od maximálky dejme tomu 40Mbit. Ty tam máš teď 60Mbit maximálku ale 30Mbit vytahneš na jedno spojení což je k pláči. Chápeš o co mi jde? Měl by si běhat tcpkem okolo 40-50Mbit. Navíc jestli dáš 60Mbit v UDP tak máš všude rate cca 130Mbit a dáš tam jenom 40Mbit... chápeš ten fail? To jsme mohly všichni sedět na 802.11a + nstreme a bahnit si na tom.
Každopádně díky za info.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Zamyšlení - Více hopů na 5GHz
Re: Zamyšlení - Více hopů na 5GHz
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi píše:jistě ale nepovažuju funkční nstreme když protahne polovinu v tcp toho co dá na udp a ještě k tomu na 20 spojení takže ho dost ždímeš aby si to z toho vypotil.
Ftip je v tom že na 802.11a + nstreme si dal jednim spojením skrz dva, tři spoje nějakých 30Mbit levou zadní což je malej pokles od maximálky dejme tomu 40Mbit. Ty tam máš teď 60Mbit maximálku ale 30Mbit vytahneš na jedno spojení což je k pláči. Chápeš o co mi jde? Měl by si běhat tcpkem okolo 40-50Mbit. Navíc jestli dáš 60Mbit v UDP tak máš všude rate cca 130Mbit a dáš tam jenom 40Mbit... chápeš ten fail? To jsme mohly všichni sedět na 802.11a + nstreme a bahnit si na tom.
Každopádně díky za info.
Přehodil jsem vše na čisté 802.11 a na udp jsem vytáhl o 12Mb víc se stabilnější latencí
Při 30Mb udp ping 3ms přes 2 skoky.
Nechápu.
A těď babo raď co nasadit.

Nv2 se raději ani neodvážím testnout.
Jěště zítra vyzkouším u klienta test ze serveru na pc přes tyto 2 skoky.
0 x
to jo ale skuz tcp. UDP projde vždy. Vsadim se že NV2 na tom bude nejlíp.
0 x
hapi píše:to jo ale skuz tcp. UDP projde vždy. Vsadim se že NV2 na tom bude nejlíp.
Nv2 je na tom super když je vytiženej spoj. Latence super, ale když tam skoro nic neteče tak to strašně lítá.
Teď jsem zjistil, že na singl spoji dam na nsteme v tcp vic nez na duplex- nstreme.
Už toho raději pro dnešek nechám nebo tu síť celou přeházím

0 x
Hl. router-switch-rb1a----------rb1b-rb2a-----------rb2b-switch-rb3a---------------rb3b-rb4a-------------rb4b-rb5a
Test na 1 spojeni z hl. routeru na rb5a (trasa dlouha 3,5 km) je 26 Mbit v TCP. Vic to asi nezvladne, jedna se ciste o Acko, single za mensiho provozu. U vsech RB zaple nstreme - exact size 4000. Verze MK vsude 5.14, krome spoje rb1a a rb1b kde je 5.21rc1.
Test na 1 spojeni z hl. routeru na rb5a (trasa dlouha 3,5 km) je 26 Mbit v TCP. Vic to asi nezvladne, jedna se ciste o Acko, single za mensiho provozu. U vsech RB zaple nstreme - exact size 4000. Verze MK vsude 5.14, krome spoje rb1a a rb1b kde je 5.21rc1.
0 x
jsem to ze zvědavosti zkoušel z GW na nejvzdálenější místo sítě, v cestě je siklu, AirBQ s NV2, Asura a 6x 5g spoje v A s Nstreme na CM9, v UDP to dává stabilních 28M při 8ms průměru, 12ms max, v TCP to dává 12 - 18M při 16ms, max 39ms. Vzdálenost cca 22km.
Pak jsem to zkusil jinam, cesta je siklu, AirBQ s NV2, Asura a 5g skok v N s NV2, použité Groove, v UDP stabilních 28M při 4ms, max 9ms, v TCP ubohých 6 - 8M při 22ms, max 139ms! Vzdálenost je 14km.
Pak jsem to zkusil jinam, cesta je siklu, AirBQ s NV2, Asura a 5g skok v N s NV2, použité Groove, v UDP stabilních 28M při 4ms, max 9ms, v TCP ubohých 6 - 8M při 22ms, max 139ms! Vzdálenost je 14km.
0 x
no a pak že neroustou 
síla co? co s tim budeme dělat? Dá se něco dělat? Mám takovej pocit že to opravdu dělají halfduplexní spoje jak správně poznamenal Zdeněk. Jo jo, všichni jsme věděli co děláme. Wifi patří na stul pro poslední skok do PC v bytě.
Má někdo možnost to otestovat na nstreme dualech? to by byla jediná možnost jak to obejít. Neříkám nasazovat to všude ale jenom na důležitý spoje.

síla co? co s tim budeme dělat? Dá se něco dělat? Mám takovej pocit že to opravdu dělají halfduplexní spoje jak správně poznamenal Zdeněk. Jo jo, všichni jsme věděli co děláme. Wifi patří na stul pro poslední skok do PC v bytě.
Má někdo možnost to otestovat na nstreme dualech? to by byla jediná možnost jak to obejít. Neříkám nasazovat to všude ale jenom na důležitý spoje.
0 x
Pro srovnani by mne zajimal test nekoho kdo ma za sebou 2 PtP spoje na UBNT (rada M). A to testy se zapnutym AirMAXem a vypnutym AirMAXem.
Co kdyz se ukaze, ze jim to funguje dobre?
K
Co kdyz se ukaze, ze jim to funguje dobre?
K
0 x
NS Dual turbo mi dava pres 50-55 Mbps TCP na jedno spojeni, soucasne tim leze jeste cca 20 Mbps real provoz, za tim mam jeste jeden spoj NV2 1x40 = 150M rate, pri testu pres celou trasu to da 40-42 Mbps TCP na jedno spojeni, takze za NV2 cca 10 Mbps pokles. Dal to nemam moznost moc testovat, jsou tam slabsi procaky.
Pokud to zvednu na 20 TCP spojeni tak za NS Dual zadna zmena v propustnosti, avsak za NV2 se rychlost srovna na stejno s NS Dual = 50-55 Mbps TCP + real provoz.
Pokud to zvednu na 20 TCP spojeni tak za NS Dual zadna zmena v propustnosti, avsak za NV2 se rychlost srovna na stejno s NS Dual = 50-55 Mbps TCP + real provoz.
0 x
jojo, nstreme dual turbo, nepřekonatelná stará škola. Mám takovej pocit že nebude jiná možnost než se k tomu vrátit. Na jakym HW to máš?
0 x
klasika dual jirousky, 2x 433AH, 4x CM9, ROS 5.8, - RB450G - NV2 spoj s 2x411AH - RB450G a ten to pak rozhodi do sektoru. NSDual nejede na plny rate, pac mi do toho prazi nas oblibeny konkurent.
NSD je v provozu pres 3 roky na stavajicim HW.
NSD je v provozu pres 3 roky na stavajicim HW.
0 x
Nojo TURBO.
Jak se na to tvari CTU?
Nebo mate nekdo oficialni stanovisko CTU, ze je 40MHz TURBO legalni pouzivat?
Pokud by tomu tak bylo je to idealni zalezitost.
Jeste jen k antenam. Provozujete nekdo NSTDual na MIMO antenach?
Je to oddeleni polarizaci 30dB dostacujici? A nebo jsou nutne 2 samostatne anteny nebo DUPLEX antena Jirouse s odelenim polarizaci 53dB?
K.
Jak se na to tvari CTU?
Nebo mate nekdo oficialni stanovisko CTU, ze je 40MHz TURBO legalni pouzivat?
Pokud by tomu tak bylo je to idealni zalezitost.
Jeste jen k antenam. Provozujete nekdo NSTDual na MIMO antenach?
Je to oddeleni polarizaci 30dB dostacujici? A nebo jsou nutne 2 samostatne anteny nebo DUPLEX antena Jirouse s odelenim polarizaci 53dB?
K.
0 x
hapi píše:co s tim budeme dělat? Dá se něco dělat?

0 x
SO ZAPNUTYM AIRMAXOM:
Uz som tu o tych spojoch pisal:
ale este raz ted cesta testovania:
1. SPOJ: rb433ah - rb2011-nanobridge m5 -nanobridge m5 - rb750g - nanobridge m5 - nanobridge m5 - rb2011(2)
z rb2011(2) do rb433ah, tcp receive: 20 spojeni: 45mbit/s, 1 spojenie 33mbit/s
2. SPOJ a druhy spoj(tu su jednopolarizacne, ktore sa idu coskoro menit za rockety...tak potom tu hodim vysledok).
rb433ah - bullet - bullet - rb450g - bullet - bullet -rb450g - nanobridge-nanobridge-rb750up
Zapnuty airmax: test z rb433ah, receive, tcp, 20spojeni: 37mbit/s, 1 spojenie: 13mbit/s
vypnuty airmax: test z rb433ah, receive, tcp, 20spojeni: 33mbit/s, 1 spojenie: 18mbit/s(pingy az do 200ms..)
Takze to vyzera na problem aj ubnt aj mikrotiku.....
Uz som tu o tych spojoch pisal:
ale este raz ted cesta testovania:
1. SPOJ: rb433ah - rb2011-nanobridge m5 -nanobridge m5 - rb750g - nanobridge m5 - nanobridge m5 - rb2011(2)
z rb2011(2) do rb433ah, tcp receive: 20 spojeni: 45mbit/s, 1 spojenie 33mbit/s
2. SPOJ a druhy spoj(tu su jednopolarizacne, ktore sa idu coskoro menit za rockety...tak potom tu hodim vysledok).
rb433ah - bullet - bullet - rb450g - bullet - bullet -rb450g - nanobridge-nanobridge-rb750up
Zapnuty airmax: test z rb433ah, receive, tcp, 20spojeni: 37mbit/s, 1 spojenie: 13mbit/s
vypnuty airmax: test z rb433ah, receive, tcp, 20spojeni: 33mbit/s, 1 spojenie: 18mbit/s(pingy az do 200ms..)
Takze to vyzera na problem aj ubnt aj mikrotiku.....
0 x
Podla toho co som testol, to vyzera na problem ak je link tvoreny 3 a viacerymi 5ghz spojmi....hodil som to na ubnt forum....som zvedavy ako sa k tomu vyjadria, na mk nereaguju...
0 x