Zdravím,
dost času trávím při správě sítě a práci s WINBOX - em. Považuji WINBOX za velmi povedený a propracovaný nápad. Pár drobností bych však změnil, popř. dal na rozhodnutí uživateli. Jedna z nich je např. v listu klientů připojených na AP. Implicitně je zde nastavena volny NO inline, což vypíše jednoho klienta na dva řádky. Výsledkem je značný nepřehled a zmatek. Při volbě "Inline Comments" je výpis již srozumitelný.
Rád bych věděl, proč není volba "Inline Comments" jako implicitní, když je tato volba alespoň dle mého názoru určitě praktičtější. Zavírání EXITem nevede ke kýženému výsledku, vyžaduje abnormální pozornost, v praxi jsem pozoroval přes rameno mnohokrát operátory a je jasné, že uložení konfigurace nebo změna implicitního nastavení je mnohem lepší, nehledě na to, že podobných kritických míst je mnohem více.
Tento dotaz je samozřejmě směrován na uživatele, kteří spravují více AP s více klienty a to často. Problémů tohoto druhu je ve WINBOX - u více. Výsledek diskuze bych rád přeposlal Sergejsovi do Mikrotiku.
Dík za názory.
mpcz, 25/03/2012
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Mikrotik WINBOX - uložení konfigurace - váš názor
Mikrotik WINBOX - uložení konfigurace - váš názor
Naposledy upravil(a) mpcz dne 25 Mar 2012 21:45, celkem upraveno 1 x.
0 x
tak s timhle tě pošle do háje. Uložit konfigurace jde. Používej poslední winbox a zavírej tlačítkem exit, ne křížkem.
0 x
Ano, o EXITu vím, ale pro mě je důležitý výsledek: technik (a já taky) si zapíná "Inline" volbu několikrát denně znovu a znovu, ať si o tom myslím, co chci. To nemluvím o volbě sloupců, které je nutno znovu a znovu zapínat.
To, že volba "Inline" ve WINBOXu nebyla a nyní je, znamená, že i Sergejs pochopil, že je lepší. Proč ji tedy nezapnout jako implicitní, když je úprava tak jednoduchá, že?
Dík za další názory.
mpcz, 25/03/2012
To, že volba "Inline" ve WINBOXu nebyla a nyní je, znamená, že i Sergejs pochopil, že je lepší. Proč ji tedy nezapnout jako implicitní, když je úprava tak jednoduchá, že?
Dík za další názory.
mpcz, 25/03/2012
0 x
nepamatuju si že by volba inline někdy nebyla. To snad bylo někdy ve v2.9 nebo co a to je hodně let zpět. Pokud něco chceš, piš mikrotiků, ne sem.
0 x
jestli si taky můžu trošku poplakat, kromě inline comments mě sere, že na jednom routeru si zapnu v queues sloupce TX a RX (proč vlastně jsou defaultně skryté?? Hlavně že tam je packet mark, že) a jsou tam i po příštím startu, ale jen do doby, kdy se připojím na jiný router, kde jsou vypnuté, jiná verze mk, nebo nedej bože se připojím ke svému účtu z jiného pc (teda jak kdy, tohle všechno snad nemá žádnou zákonitost).
A je úplně jedno, jestli mám poslední verzi winboxu, nebo jestli končím exitem.
A je úplně jedno, jestli mám poslední verzi winboxu, nebo jestli končím exitem.
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
in-line komentáře určitě defaultně.
Pak ještě taková lehce nepraktická věc, nic zásadního. Pokud ve Winboxu spustím CLI, tak Winbox provede nový login proces. To by ani tak samotné nevadilo, a u zabudovaného syslogu, který za chvilku odroluje, už vůbec. Ale pokud používáme remote syslog nebo logování přes RADIUS, tak je u každého operátora, který přes Winbox pustí terminál, víc zaznamenaných loginů, než ke kterým prakticky došlo.
Pak ještě taková lehce nepraktická věc, nic zásadního. Pokud ve Winboxu spustím CLI, tak Winbox provede nový login proces. To by ani tak samotné nevadilo, a u zabudovaného syslogu, který za chvilku odroluje, už vůbec. Ale pokud používáme remote syslog nebo logování přes RADIUS, tak je u každého operátora, který přes Winbox pustí terminál, víc zaznamenaných loginů, než ke kterým prakticky došlo.
0 x