V úvodu se omlouvám, že budou mé dotazy znít někdy laicky. Doposud jsem takto rozsáhlý projekt nedělal. Budu rád za každou sebemenší nápovědu a pomoc. Rozhodl jsem síť vytvořit na platformě Mikrotik, protože mám s ním dobrou zkušenost, jako vlastní router doma. Zkušenosti s routováním mám na Cisco zařízeních v škol. laboratořích. Jsou mi jasné dynamické směrovací protokoly RIP, OSPF, BGP.
Mám vytvořit návrh(simulaci) pro lokálního ISP. Mám přiděleny IP rozsahu: 98.144.127.0/25
Konektivitu beru z města z optiky a potřebuji ji dovést do více samostatných části obce přes PtP spoje, kde nasadím samotné AP pro klienty.
a) pro Point-to-Point spoje mám vybrat jaky mod (bridge, wds), nebo mám zůstat u klasického modu AP-client?
b) jak s IP adresováním při WDS, nebo bridge? PtP spoji potřebuji vytvořit "bezdrátové switche". Bridge pracuje na 2.vrsvtě. Takže pro všechny PtP zařízení budu mít stejný rozsah síťe IP adres, které nastavím na wifiny.
c) nebo mám celou síť routovat bez bridge. Na každý páteřní spoj použít vlastní síť s maskou /30 a pustit do cele sítě OSPF? Např. "vysílač" s RB435G bude mít 4x wifi na 4 PtP. Lze si to představit jako křížek s vysílačem uprostřed a 4 trasy "+". Co spoj, to každá vlastní sít.
d) při použití bridge by se směrování mohlo provádět až na poslednim posledním PtP spoji, kde začínají AP pro klienty. V tomto případě by mohlo stačit i statické směrování s default route.
e) síťování prvků bych prováděl v rozsahu veřejných IP adres a NAT bych zapnul až u routeru s AP pro klienty.
Schema:
Označení budov = B1,B2....
1) Optika -> R1+PtP1(B1) -> PtP2(B2) -> PtP3(B3) ->PtP4 +R2 -> AP(B4)
2) Optika -> R1 + R2(B1) -> R3 + R4(B2) -> R5 + R6(B3) -> R7 -> AP(B4)
Spousty dotazů, ale potřeboval bych v tom najit systém, který má hlavu a patu. Díky za každou radu.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Školní projekt - rozsáhlá síť 5GHz a/n
No..ja nevím..dá se udělat vše,ale ne tak rozsáhla vec bez zkušenosti a krom toho podle rozsahu už to je spíš na ISP činnost než na školní sít
0 x
Než z nás tady dělat blbce, tak si to nechej raději postavit na klíč. Respektive, ten co ti to zadal, tak se neobrátil na správnou osobu.
Navíc, ikdyž by ti možná někdo tady chtěl poradit, tak jak píše Janus, je to tak velký projekt, že by byla hloupost, aby ti někdo obětoval tolik času a zároveň zadarmo prozradil do detailu svoje know-how
A nebo jestli se snažíš postavit si vlastní síťku, nezbyde ti nic jiného, než pročíst celé fórum a ze střípků si ty informace poskládat, v podstatě to tady všechno je.
Navíc, ikdyž by ti možná někdo tady chtěl poradit, tak jak píše Janus, je to tak velký projekt, že by byla hloupost, aby ti někdo obětoval tolik času a zároveň zadarmo prozradil do detailu svoje know-how

A nebo jestli se snažíš postavit si vlastní síťku, nezbyde ti nic jiného, než pročíst celé fórum a ze střípků si ty informace poskládat, v podstatě to tady všechno je.
0 x
Wispho píše:V úvodu se omlouvám, že budou mé dotazy znít někdy laicky. Doposud jsem takto rozsáhlý projekt nedělal. Budu rád za každou sebemenší nápovědu a pomoc. Rozhodl jsem síť vytvořit na platformě Mikrotik, protože mám s ním dobrou zkušenost, jako vlastní router doma. Zkušenosti s routováním mám na Cisco zařízeních v škol. laboratořích. Jsou mi jasné dynamické směrovací protokoly RIP, OSPF, BGP.
Mám vytvořit návrh(simulaci) pro lokálního ISP. Mám přiděleny IP rozsahu: 98.144.127.0/25
Konektivitu beru z města z optiky a potřebuji ji dovést do více samostatných části obce přes PtP spoje, kde nasadím samotné AP pro klienty.
a) pro Point-to-Point spoje mám vybrat jaky mod (bridge, wds), nebo mám zůstat u klasického modu AP-client?
b) jak s IP adresováním při WDS, nebo bridge? PtP spoji potřebuji vytvořit "bezdrátové switche". Bridge pracuje na 2.vrsvtě. Takže pro všechny PtP zařízení budu mít stejný rozsah síťe IP adres, které nastavím na wifiny.
c) nebo mám celou síť routovat bez bridge. Na každý páteřní spoj použít vlastní síť s maskou /30 a pustit do cele sítě OSPF? Např. "vysílač" s RB435G bude mít 4x wifi na 4 PtP. Lze si to představit jako křížek s vysílačem uprostřed a 4 trasy "+". Co spoj, to každá vlastní sít.
d) při použití bridge by se směrování mohlo provádět až na poslednim posledním PtP spoji, kde začínají AP pro klienty. V tomto případě by mohlo stačit i statické směrování s default route.
e) síťování prvků bych prováděl v rozsahu veřejných IP adres a NAT bych zapnul až u routeru s AP pro klienty.
Schema:
Označení budov = B1,B2....
1) Optika -> R1+PtP1(B1) -> PtP2(B2) -> PtP3(B3) ->PtP4 +R2 -> AP(B4)
2) Optika -> R1 + R2(B1) -> R3 + R4(B2) -> R5 + R6(B3) -> R7 -> AP(B4)
Spousty dotazů, ale potřeboval bych v tom najit systém, který má hlavu a patu. Díky za každou radu.
Ja len aby rec nestala"
a.) AP-klient
b.)odpoved je a.)
c.) routovat
d.) odpoved je c.)
e.) co pises je blbost na entu. To NAT treba robit na hranicnom routri a cela siet je potom na neverejnych IP. No a potom podla potreby public IP bud preroutovat ci v drvivej vetsine pripadov premapovat public IP podla potreby kde chces.
Kedze pises, ze "Zkušenosti s routováním mám na Cisco zařízeních v škol. laboratořích. Jsou mi jasné dynamické směrovací protokoly RIP, OSPF, BGP." tak zbytok uz bude pre teba hracka.
Naposledy upravil(a) keksik dne 18 Feb 2012 17:50, celkem upraveno 1 x.
0 x
Asi se na ten školní projekt raději vyser a najdi si něco co Ti je bližší...né vařit z vody kurník!
0 x
diky za postrehy a informace. Je mi jasne, ze know how mi tu nikdo neda a ani jsem to cilene po nikom nechtel. Odpoved od "keksika" me nasmerovala spravnym smerem. S projektem prastit nehodlam, protoze ho musim odevzdat a obhajit u statnic. Jsem si vedom, ze z hovna bic neupletu. Takze sbiram stripky a sestavuji z nich celek. I kritika mi pomuze k tomu, abych na svych vedomostech zapracoval.
0 x
mě to vrátilo vzpomínkama do dob, kdy my jsme sbírali střípky a gw-routeru jsme říkali "hlavní server" 

0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Pokud nemáte žádné zkušenosti, tak pustit se do takového projektu je sebevražda. Jednak je tu velmi vysoká pravděpodobnost vysoké nespolehlivosti a poruch, které časem bude stejně někdo řešit a bude to něco stát. To že víte jak vypadá cihla a jak se dělá malta, neznamená, že postavíte funkční dům. S troškou štěstí Vám nespadnou zdi, ale dovnitř Vám bude stejně pršet.
Nicméně asi není problém udělat nějaký rozumný návrh, připravit podklady a rozpočet. Každopádně každá práce něco stojí a nikdo tomu nebude věnovat větší množství času za poděkování.
Nicméně asi není problém udělat nějaký rozumný návrh, připravit podklady a rozpočet. Každopádně každá práce něco stojí a nikdo tomu nebude věnovat větší množství času za poděkování.
0 x