❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MK - dizajn siete / otazky

Návody a problémy s konfigurací.
lukas-svk

MK - dizajn siete / otazky

Příspěvekod lukas-svk » 13 years ago

Zdravim,
stravil som nejaky ten cas hranim sa s MK. Doteraz som mal skusenosti len s inymi zariadeniami, ;-) nie tymito lowcostami. MK su celkom zaujimave zariadenia, aj ked trosku nedotiahnute - holt ale co by clovek chcel za tie prachy :)

Teraz k teme: riesim dizajn jednej siete, 2 nezavisle uplinky, 2 routre mam vsak nejasno ako vyriesit dizajn

Vec sa ma takto, 2 user vlany, jedna pre privatnych klientov, 1 pre verejnych klientov. U verejnych klientov mam riesenie nasledovne, 2 uplinky 1. do routra1, 2. do routra 2, ospf, ku klientom vrrp vypnuty conntrack
Tu mam otazku: vypinate conntrack na routri kde routujete verejne ip adresy? nestretli ste sa s tym ze vam router so zapnutym conntrackom kazil (mozno helpery) / nieco prepisoval v spojeniach u verejnych klientov a ti sa nasledne stazovali? Mate conntrack zapnuty aj na hlavnych routroch? (Ake to ma nevyhody? okrem funkcnosti/nefunlcnosti stavoveho fw?)
>>> Takuto vec som napr. na ciscu este riesit nemusel. Pokial viem, MK nevie robit nat bez zapnute conntracku, zaroven som mal problemy s conntrackom prave pri prerutovani trasy a spat so spojeniami ktore este nestihli timeoutnut. Pri vypnutom conntracku ten problem nebol, atd.

Privatni klienti: tu je to uz horsie zhladom na prvy bod teda NAT musi vykonavat nieco dalsie nez tie 2 routre, otazka je: pouzivate na natovanie ROS alebo pouzivate nieco ine (linux)?. Kde mate NAT Box umiestneny? Robite centralne nat, alebo len niekde pred klientom?? Tolko zatial otazky.

>>> Tato otazka navazuje na tu prvu ak bude vypnuty conntrack tak musim mat dalsie 2 NATboxy, zaroven je problem aj s tym ako sa sprava. Toto este doplnim ked to cele poriadne otestujem.

Zatial dik za odpovede
0 x

lukas-svk

Příspěvekod lukas-svk » 13 years ago

Doplnenie k druhej otazke:

pri vypadku 1. nat boxu 2 krat po sebe musim cakat kym na 2. boxe timeoutnu beziace spojenia.

Reply from 173.194.69.106: bytes=32 time=43ms TTL=44
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Reply from 173.194.69.106: bytes=32 time=43ms TTL=44

timeout pre icmp by mal byt 10 sec, tj na 10 sec vyhodi nat2 z conntrack tabulky zaznam a pak sa ihned vytvori novy. Pripadne sa niekedy nechyti vobec.

Toto by mohol byt problem :). Je pravda ze pouzivatelia vytvaraju nove spojenia prakticky neustale (pri browsovani atd) ale moze to vadit u nejakych spojeni napr bez stavu (udp ) kde po prepnuti to spojenie nespadne akurat pouzivateovi ta dana app nepojde. Riesenie by bolo keby bola moznost tie spojenia medzi nat1 a nat2 synchronizovat (conntrackd).

Existuje nejake riesenie ako obist tento prob na mikrotikoch? (upratat conntrack tabulku po prepnuti vrrp - on backup .. ?) Toto zasa zabrani moznemu loadbalancingu - clear tabuliek zhodi zasa aj druhu skupinu pouzivatelov
0 x