❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MIMO klienti a 1 polarizační klienti na 1 MIMO sektor

Návody a problémy s konfigurací.
pfadmin
antispam: Ano

MIMO klienti a 1 polarizační klienti na 1 MIMO sektor

Příspěvekod pfadmin » 13 years ago

Ahoj, chci se zeptat, jestli někdo prakticky vyzkoušel 2 polarizační sektor a 1 i 2 polarizační klienty A/N souběžně, zda mu to fungovalo korektně, jako např. u UBNT, kde to funguje bez ztráty kytičky. Vím, že teoreticky asi žádný problém, lite-N a mimo-N se snese, ale praxe bývá u mikrotiku věc druhá, a nějak jsem to tady nenašel.
Primárně mi jde o to, abych vzdálenějším klientům dával silnou a drahou 1 polarizační anténu, náročnějším 2 polarizační levnou na kratší dosah a nevylučuji, že někde to bude tak daleko, že to bude JRC29 + XR5 (áčková :( , ale neznám nic jiného, co chodí s -78, jako by tam bylo -68). Klientů nebude moc, defacto jsou to spíš subpáteře, ale vzhledem k drahému umístění vysílače nelze dělat čisté PtP spoje, nebo čisté sektory pro 1 typ klientů). Rušení je +- 0.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

To ze strelis na sektoru par 29tkou s XR5 je jedna vec, dalsia je ci sektora dovidi k tej parke. Mám 4ks spojov s PAR29/24/extrem a RB411+XR5. Chodia na výbornú, jedine u XR5 je troška problem s reguláciou výkonu. Sú oveľa stabilnejšie v zarušenom meste ako Nkovy groove.
0 x

pfadmin

No ta sektora je parabola... Je to jedním směrem :)
0 x

pfadmin

Teď čtu v sekci o verzích, že hapimu to na 1 polarizaci z dvou chodilo podivně, ale dvě polarizace fachaly, a že jde o sw chybu.... Tak nevím teda :( Defacto mi jde o to, kdo zkoušel 2 polarizační a 1 polarizační klienty na sektoru, signály nějak uvařím, úhel pokrytí je spíše v minutách než ve stupních.
0 x

loopie

Příspěvekod loopie » 13 years ago

Mám to vyzkoušené na UBNT, kde to funguje bez problému a minulý týden jsem z nouze musel připojit klienta s Groove na dvoupolarizační sektor na MT a samotného mě až překvapilo, jak to jede dobře. Vůbec bych se toho nebál. Je ale pravda, že je to vertikalni klient a na AP je vertikalni polarizace na HT chain 0. Chain 1 nemám kde ověřit, ale když jsem to teď zkoušel a vypnul jsem chain 0, tak se dualpol klienti s SXT ani nepripojili.
0 x