❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Queues, začátečnický dotaz

Návody a problémy s konfigurací.
radek1

Queues, začátečnický dotaz

Příspěvekod radek1 » 13 years ago

Prosbičku, trochu se v tom plácám:
ether1 vytáčí ADSL modem (adsl-tmobile)
ether2 je LAN 192.168.1.0/24

Potřebuji nastavit frontu tak, aby
a) všichni měli rovné podmínky, tzn, když někdo pustí vícevláknový download, aby to nebylo na úkor jiných
b) aby konkrétní adresy z LAN směly stahovat maximálně 2MB/s

Řeší se to přes Simple q nebo přes QT?
Trochu jsem si s tím hrál, ale buď mi to omezí celej rozsah najednou, nebo nikoho.
Je třeba nastavit novej queue types (např. pcq), nebo použít některej z přednastavených?

Díky za pomoc
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

pokud nemáš garantovaný DSL tak smůla.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

radek1

Je tam myslím běžná DSL linka, cca 7-8M download.
A kde je tedy z principu problém a jaké by byly možnosti řešení?
0 x

hapi

neni možný shapovat rovnoměrně něco co nevíš jak je rychlý. Pokud chceš omezit max rychlost na usera na cca 2Mbit tak by to šlo ale jakmile by stahovaly 4 useři, tak někoho to bude shapovat dobře a někoho ne ale v žádnym případě to nebude držet latence v klidu atd..
0 x

radek1

Jedná se mi o řešení provozu v kavárně, žádné speciální požadavky na přesnost, garanci kvality atd.
Prostě mi jde jen o to, jak omezit určité hosty, kteří si z toho dělají downloadovací centrum.
Pokud bych z předchozího požadavku odstranil ten limit 2MB a chtěl jen dát všem co nejrovnější podmínky, to by šlo?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

down by ještě asi zvládnul. Odhadnout běžnou rychlost a nastavit to podle toho. Holt se musí smířit s tím, že to nebude úplně dokonalý. Ale upload je horší - je ho děsně málo.

V podstatě ti to vyřeší PCQ na rozhraní, nepotřebuješ tree ani simple queue. Vytvoříš si dva typy, jedno navěsíš na LAN a druhý na WAN. Ale jak jednoduše tvrdí Hapi - díky negarantované rychlosti nevíš, co řídíš. A co je horší neví to ani ten mikrotik. Takže si může myslet že má volnou kapacitu, ale ona tam prostě nebude - a veškeré fairplay jde do kytek, tak jako latence.

Ale možná vzhledem k vlastnostem DSL bych to moc neřešil - na rozhraní nahoď SFQ, myslím že to je předdefinovaná wireless-default. Sice je to dle konexe, ne na IP, ale moct by ti to mělo.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

ne nešlo. Vem PCQ, nastav tam rate což bude horní hranice pro každý IPčko a rate nastav třeba na 2M. Tim se sice nevyužije max ale taky jeden nevysosá všechno.

Nahození SFQ na rozhraní nehraje roly dokud se nezačne vytvářet fronta paketů což bude jenom směrem do netu a to ještě možná ale na down to fungovat určitě nebude.
0 x

radek1

Díky, už je to trochu jasnější.
Takže v Queue Types založím nový, jako Kind vyberu PCQ, jako rate dám 2M. Ostatní parametry, jako Limit nebo Classifier mám měnit?
Pak ten nově vytvořenej typ mám nastavit pod Interface Queues? Na Lan nebo Wan rozhraní?

Dík
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

interface queue je vždy output z toho rozhraní.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.