❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB 493AH a R52n-M nejede

Návody a problémy s konfigurací.
czatlantis

Re: RB 493AH a R52n-M nejede

Příspěvekod czatlantis » 14 years ago

Tak já hlásím stejný problémy, zkopírováo z jinýho příspěvku, tohoto jsem is nevšiml :oops:

Mám notebook s wifi kartou Intel 1000BGN a tak jsem se rozhodl povýšit svou wifi na Nko. Mám RB433 a koupil jsem kartu R52Hn. Ale ať dělám co dělám, tak rychlost kterou z toho dostanu je úplně strašná.
Zkoušel jsem měnit různě HT chainy, zkoušet jen 20Mhz režim, různý verze MK, ale jede to strašně. Přitom s Contrendem od O2 dostanu při kopírování 10-11MB/s, což limituje jen stovková síť(a jede to stabilně) Pokud MK použiju jako klienta pro Contrend, tak to jede o chlup pomaleji ale taky dobře.

S tímhle MK to jede tak 4MB/s a chová se to strašně - pingy vyletí, při přehrávání filmu se to seká atd. Pokud kartu zapnu jen jako B/G, tak mám signál po celým baráku a při kopírování mi to valí maximální rychlostí (23mbit) a je to v pohodě. Ale s tím Nkem to jede naprosto strašně. Někdy se to při kopírování dostane třeba na 6MB/s, ale hned to zase padá...a klidně až na 0 pak chvilu nic, pak se to zase rozjede a třeba windowsí kopírování tahá 70mbit po nějakou dobu. Ale to je v praxi nanic. Máte nějakej nápad co s tím, nebo spíš proč se to děje (v pondělí kupuju obyčejnej Linksys s Nkovým wifi kterej snad pojede dobře.)? Doteď jsem myslel že MK je špičkovej HW, ale tohle se chová jak nějaká Tenda.... Díky

PS: výkony té karty jsem samozřejmě zreguloval, na default plnej výkon to nejelo prakticky vůbec ale i tak to funguje blbě

Jak to tady čtu tak si říkám KUR.. TO SI DĚLAJÍ LITEVCI SRANDU NE? Když je to Nko, tak to má být sakra kompatibilní se vším co je taky Nko. Klidně ať si MK udělá svůj proprietální protokol pro rychlý data, ale pak ať se to kur.. nejmenuje wifi 802.11n ale třeba "MK Turbo" Normálně mám několik APček s mikrotikem, B/G funguje bez problému, ale to Nko nějak podělali

PS: Pro Nko musí být např WPA2 PSK a aes ccm (normálně používám jen WPA tkip) Ideální testovat bez zabezpečení
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 14 years ago

Asi si budu muset najít číslo tý wifi karty a zjistit jaký standarty podporuje,pač si myslím,že linková rychlost 65/65 mě přijde málo,nenapadá mě proč by ji tam vůbec dávaly,oproti G,to není žádný rozdíl.Skusit to s nějakým obyč N ap mě ještě nenapadlo.
0 x

czatlantis

a jede ti to stabilně? nebo to lítá? mně se to občas slinkuje na 300/150 ale jak jsem psal - při kopírování to strašně kolísá, až k 0 atd atd... Někdy tam mám taky těch 65/65
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Právě že to těch 65/65 nepřesahuje a ani to nekolísá,prostě se slinkne a zůstane tak pořád.Tx mám staženej,spíš bych to viděl v nějaký nekompatibilitě toho 40mhz kanálu.
0 x

czatlantis

To je možný...a možná ta karta v notebooku je natolik "chytrá", že než aby dělala to co ta moje (slinkne na 300 ale pak to spadne a rozpojí se), tak zůstane na 65 a funguje..
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

A teď jak zjistím kterou kartu tam mám bez kuchání noťasu kterej je v záruce :-D Podle driveru je tam Broadcom BGN/Bluetooth ale nikde více žádné označení.Ovládanej je windousem,jeho soft k tomu není,je to driver od hp.Nejspíš budu muset nainstalovat nějakou Sisoft Sandru,bo něco podobného pro výcuc infa.
0 x

kiklhorn

Příspěvekod kiklhorn » 13 years ago

Ve správci zařízení, podrobnosti, ID hardwaru
Je v tom zakódován PCI/VEN_8086&DEV_100E&.... = PCI ID 8086:100E a to už se dá vygooglit
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 13 years ago

Tak je tam broadcom 4313 combo s bluetooth a měl by umět v 20mhz oněch 65Mbit a v 40ti mhz 150Mbit pač podporuje jen N 1X1.V N se neumí spojit šifrovaně,bez wpa/wep se to slinkne.To ale nemění nic na tom že se na 40ti mhz vůbec nespojí...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

a mělo by to ject vůbec někdy na 40MHz? Můj mobil Nko 1x1 má ale nikdy se na 40MHz nespojil což se ani nedivim. Dost pochybuju že to někdy pude.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

czatlantis

Příspěvekod czatlantis » 13 years ago

Tak se musím Mikrotiku omluvit - dnes mi přišla nová wifi karta do notebooku (původně Intel 1000 - takovej malej šmejd jen na 2,4GHZ což mi přišlo mít v notebooku jaksi neakceptovatelné, když pořád něco dělám se sítěma) a dal jsem tam Intel 6205. Teď to frčí kolem 80megabitů, CCQ kolem 90% a to jsem v jiným patře.A na 40mhz a 2,4ghz. Ikdyž to taky nejede úplně 100% jak by se mi líbilo (kolísá to), tak je to o několik řádů lepší než s tou starou wifi
Teď mám pocit, že mě spíš limituje rychlost ethernetu v RB433

PS - však ono neznamená že N musí být automaticky 40mhz ne? Nijak podrobně jsem to nestudoval ale co sjem tak pochopil, tak Nko může jet v 20 nebo 40mhz a 1/2/3 souběžný kanály (ty 3 dají až papírových 450megabit).

Když to nejede 40mhz (a mělo by), tak se to chce podívat na nastavení HT above/below - když dáš první kanál a HT below, tak to nemá kam ten druhej kanál dát

EDIT:
hm, tak beru zpět. Ve škole to na Nku jede mnohem stabilněji. Tak já fakt už nevím....
0 x

czatlantis

Příspěvekod czatlantis » 13 years ago

Další update: teď mám dost času, tak jsme se znova podíval na tenhle problém. Sice v pokoji už mám jako AP Linksyse, ale tohle taky přijde vhod.

Teď jsem testoval ten stejnej RB s verzí 5.11 a 5.18. V té 5.11 to jede blbě jak jsem psal - max rychlost kopírování co z toho dostanu je 6MB/s, celý to kolísá a podobně. Když jsem tam hodil 5.18 (nebo i 6.0beta2) tak už z toho vytáhnu 10MB/s a vyloženě to limitujou jen 100mbit síťovky. Nastavení naprosto stejný, poloha zařízení (jak RB tak notebook) naprosto stejná, vyzkoušeno dvakrát. Pořád to teda jede hůř než když kopíruju přes toho linksyse, kterej má teda výhodu gbit síťovky, (hlavně je to vidět třeba po průchudu zdí, protože tam to už nelimituje 100mb/s síťovka ale vyloženě "vzduch").

Fakt nechápu co tam mohli změnit že to najednou funguje, ale kdyby náhodou někdo tápal, tak update ROS je řešení
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 12 years ago

S druhým notebookem,kterej má wifi kartu inel ABGN se mi to na stejném ap slinkne až na 300/300 a btestem protáhnu max 180 UDP,TCP stabilně lehce nad 120mbit,kolísavě až 150.Zlobí upload,ten je max 60,nevím proč,zkoušeno jak linuxem (ubuntu 12.04) tak win7 (v notasu mám dualboot),v obou systémech stejné hodnoty,předpokládám že je to už jen v kompatibilitě obou chipsetů a použitých antén.Výkonem ntb,ani ap to určitě není,AP je RB 493G a ntb je core i7 quadcore,oba dva systémy měli v době měření výkonu navíc dost.
0 x