Dobrý den,
prosím o pomoc.
Situace: Klient připojený RB411 (v3.7) je tam zapnuta maškaráda, nat který všechny počítače klienta staví za jednu ip adresu, které isp přiřazuje nějakou rychlost. Klient používá asi osm počítačů, zatížení jeho linky není zdaleka pořád maximální. Je tam zapnut DHCP, některé PC mají přiděleny statické adresy. Nejsou používány žádné queue.
Nyní si klient koupil zařízení SPA2102 (hw voip bránu) viz. http://www.802.cz/index.php?sec=telefon&sub=8&dev=74.
S tím, že chce využívat služby společnosti 802.cz Ta voip brána samozřejmě má nějaký QoS a zkrátka když je v režimu router, tak priorizuje ty datové toky telefonů, které jsou k ní připojeny. Nicméně, toto řešení nechci. Voip bránu chci mít v režimu bridge.
Mám tedy za tím klientovým RB411 voip bránu, jež má přidělenou nějakou IP adresu a já chci priorizovat datový tok od této voip brány. Dle vyjádření 802.cz tohle zařízení využívá pro datový tok hovorů porty viz citace: "pro přenos hlasu to je protokol UDP a porty 16384 - 16482. Pro signalizaci bývá defaultně 5060."
Otázka zní, jak to udělat, aby byl datový tok pro tel. hovory upřednostněn (jak priorizovat dané porty, případně tu ip adresu té voip brány)?
/Samozřejmě to funguje i bez toho, zvlášť, když ty klientovy počítače nejsou moc často používány, nicméně já bych to rád vylepšil (např. pro případ, že někdo začne na jednom z PC něco stahovat). A to už jenom proto, že mne to prostě zajímá a rád bych viděl, co všechno mohu ovlivnit konfigurací/.
Nejsem v Mikrotiku moc zběhlý, mohl byste mi někdo prosím poradit, jaké základní konfigurační úpravy v tom klientovým RB411 provést? Mám takovou představu, že bych jednak nějak upřednostnil ty porty, které voip brána užívá a potom ještě nějak zvlášť upřednostnil tu ip adresu voip brány.
Moc děkuji za vaše rady, náměty, tipy i další informace.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Priorizace voip brány
Můžeš použít simple quee a prioritizovat jenom podle IP, nebo quee tree a rozdělit si provoz podle portů. Nejdřív musíš omanglovat (IP/Firewall/Mangle). Doporučuju quee tree, šlape to dobře. Mrkni ke mě: IP 92.43.24.11, Login: demo, bez hesla. Mám to podle Maxíka plus přidaný VoIp a trochu jinak udělaný p2p.
0 x
v mikrotiku je na to přímo funkce která označí sip protokol. Jestli na bráně máš od ISPčka garantovaný připojení pude to v pohodě, jestli ne, neuděláš pomocí QoS nic.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
to hapi: Mohu se zeptat, co je to za funkci?
Naposledy upravil(a) marekjanu dne 29 May 2009 11:17, celkem upraveno 2 x.
0 x
easy píše:Můžeš použít simple quee a prioritizovat jenom podle IP, nebo quee tree a rozdělit si provoz podle portů. Nejdřív musíš omanglovat (IP/Firewall/Mangle). Doporučuju quee tree, šlape to dobře. Mrkni ke mě: IP 92.43.24.11, Login: demo, bez hesla. Mám to podle Maxíka plus přidaný VoIp a trochu jinak udělaný p2p.
Děkuji za odpověď. To demo je pěkné. Nemůže při tom simple queue nastat problém s tím, že neznám všechny IP, které jsou v té siti používány (jelikož jsou přidělovány DHCP). Je tam někde třeba možnost zadat adresní rozsah namísto vyjmenovávání adres? (Např. 192.168.100-192.168.0.160) Přesně nechápu jak to funguje. Lze v tom simple queues jakoby garantovat pro nějakou ip určitou rychlost, přestože tam ostatní ip nebudu nijak vypisovat?
Jakože bych si prostě řekl: voip brána má ip xxx, tak této ip vytvořím vyhrazenou konektivitu a ostatním dám to, co na ně zbyde.
0 x
marekjanu píše:Mohu se zeptat, co je ta za funkci?
neni to přímo funkce ale je to v mangle u pravidla. V záložce general je connection type a tam je SIP. On to pozná ať to běží na jakym koliv portu.
0 x
hapi píše:marekjanu píše:Mohu se zeptat, co je ta za funkci?
neni to přímo funkce ale je to v mangle u pravidla. V záložce general je connection type a tam je SIP. On to pozná ať to běží na jakym koliv portu.
Oka, takže místo uvádění portů (16384-16482) v políčku "Dst. Port:" tam mám dát sip v Connection Type?
0 x
jasně
0 x
marekjanu píše:easy píše:Můžeš použít simple quee a prioritizovat jenom podle IP, nebo quee tree a rozdělit si provoz podle portů. Nejdřív musíš omanglovat (IP/Firewall/Mangle). Doporučuju quee tree, šlape to dobře. Mrkni ke mě: IP 92.43.24.11, Login: demo, bez hesla. Mám to podle Maxíka plus přidaný VoIp a trochu jinak udělaný p2p.
Děkuji za odpověď. To demo je pěkné. Nemůže při tom simple queue nastat problém s tím, že neznám všechny IP, které jsou v té siti používány (jelikož jsou přidělovány DHCP). Je tam někde třeba možnost zadat adresní rozsah namísto vyjmenovávání adres? (Např. 192.168.100-192.168.0.160) Přesně nechápu jak to funguje. Lze v tom simple queues jakoby garantovat pro nějakou ip určitou rychlost, přestože tam ostatní ip nebudu nijak vypisovat?
Jakože bych si prostě řekl: voip brána má ip xxx, tak této ip vytvořím vyhrazenou konektivitu a ostatním dám to, co na ně zbyde.
V simple quee můžeš dát více IP pro jedno quee, stačí rozkliknout políčko target adress (šipky napravo). Můžeš použít "limit at" to by měla být garantovaná rychlost. Pak taky nastavit priority, 1-8, čím nižší číslo tím vyšší priorita.
A ještě k tomu connection type, řek bych že záleží co máš nastavený jako SIP. Mrkni se do IP/Firewall/Service port, řek bych že to bere odtamtuď a záleží jaký porty máš uvedený u SIP. Já tam mám jen 5060 a 5061, což ti při hovoru moc nepomůže. Ale třeba se pletu, tak mě opravte.
0 x
pokud to nepude, použij layer7, tam si ho dopíš.
0 x
easy píše:marekjanu píše:easy píše:Mrkni se do IP/Firewall/Service port, řek bych že to bere odtamtuď a záleží jaký porty máš uvedený u SIP. Já tam mám jen 5060 a 5061, což ti při hovoru moc nepomůže. Ale třeba se pletu, tak mě opravte.
Já tam dokonce nemám žádné porty, ale mohu si tam dát jaké chci.
0 x
Taky bych rád nastavil prioritu na voip a díval jsem se na nastavení 92.43.24.11, nejsou mi však jasné nějaké věci:
1.Když budu nastavovat Mangle,tak stačí nastavit voip, nebo je nutné další (web,webshare,p2p,ostatní)?
2.Co znamená zkratka ms a kl1 v advanced?
3.Proč je voip v "Chain" a ne "Connection Type"?
4.Při nastavení Queue Tree-Queue Type-nemohu najít "pcq download", kde se dá nastavit?
Díky za radu
1.Když budu nastavovat Mangle,tak stačí nastavit voip, nebo je nutné další (web,webshare,p2p,ostatní)?
2.Co znamená zkratka ms a kl1 v advanced?
3.Proč je voip v "Chain" a ne "Connection Type"?
4.Při nastavení Queue Tree-Queue Type-nemohu najít "pcq download", kde se dá nastavit?
Díky za radu
0 x