❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

PCQ fronty - parametry pcq-limit a pcq-total-limit

Návody a problémy s konfigurací.
Zuhan

PCQ fronty - parametry pcq-limit a pcq-total-limit

Příspěvekod Zuhan » 14 years ago

Má prosím někdo zkušenost s následujícím:
Hodlám provádět brždění provozu klientů stromem PCQ front, kdy mám Queue types nadefinováno tolik různých PCQ front, kolik různých linek (rychlostí) prodáváme. Pomocí adress-listu a manglování ve firewallu mám pořešeno, že se mi toky od jednotlivých klientů správně řádí do front.

TOP (parent: global-in)
-> Linky 10/10 download (parent: TOP)
-> Linky 10/10 upload (parent: TOP)
-> Linky 5/5 download (parent: TOP)
-> Linky 5/5 upload (parent: TOP)
..... atd.

Takto mi to "na stole" správně chodí pro download i upload. Mám pouze jednu obavu a dotaz - když to nasadím do ostrého provozu, zda se to nezbortí vlivem špatného nastavení konstant pcq-limit a pcq-total-limit ? Resp. existuje nějaký doporučený vztah těchto hodnot k celkovému předpokládanému datovému toku, který projede danou frontou ?
Pro představu: celková konektivita je 150Mbps, rozdělena podle typů linek do 8 - 10 PCQ front. Vím, že dřív byl takový velký tok pro PCQ fronty problém, ale byl jsem opakovaně ujištěn, že MikroTik ve verzích 5.xx by to měl bez problémů zvládat.
Běží mi to na DELL PowerEdge 1950 - 2x Xeon QuadCore 2,8 GHz, 8 GB RAM - to by snad mělo stačit.
Dokážete mi to prosím také někdo potvrdit nebo vyvrátit, než to nasadím "naostro" ?
Směřuji k tomu, že bych se rád vyhnul řešení, které jsem viděl v minulosti na několika demoúčtech: kolik klientů, tolik simple queue ( = kolik třešní, tolik višní, vím .... )
Předem díky za každý postřeh.
0 x