❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Funkčnost RB14

Návody a problémy s konfigurací.
Mio

Funkčnost RB14

Příspěvekod Mio » 19 years ago

Zdravím,
mam taky malý problém:
Na jednom PC s MK mám RB14 a 4 x CM9 všechny v AP Bridge na 5GHz. Chování těchto karet je ale hodně divné. Wlan1 a 2 fungují v pohodě ale odezvy každého klienta na 3 jsou v průměru 20ms. Tyto odezvy se nesníží ani v případě, že se připojím přímo s notebookem u antény. Vyloučil sem chybu ve vedení a anténě/..1x všechno vyměněno../ a divné je že když vypnu Wlan2 tak se odpojí i všichni klienti z 3 a stačí jenom aktivovat wlan4 a odezvy na wlan3 se zvýší na 100ms na klienta. na wlan1 a 2 funguje všechno ok. Routování je ok - každá wlan má samostatnou sí a nejsou v bridži.
Zkuste hodit typ co s tím :)
Dík.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

Možná vadná redukce, možná PCI slot, stará deska a problém s IRQ, těžko říct. Jinak pokud jste někdo zkoušel CM9 v RB14, použijete na 5Ghz sousední kanály a na jedné uděláte provoz co to dá tak druhá karta která je na sousední frekvenci de jaksi do kytek. Už se mi to stalo u 2 routerů, buï nejsou ty pásma tak "uplně" nepřekrývající a nebo CM9 vyzařuje kmitočtově tam kam nemá, jinak si to nedovedu vysvětlit
0 x

doktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod doktor » 19 years ago

na strankach maj psany todle:
OS Mikrotik na RB14 v současné době podporuje jen 3ks miniPCI karet WNC CM10
Vim ze tam mas CM9 ale zkusil bych jednu vyndat a testnout to jen se trema
0 x

Leeonek

doktor píše:na strankach maj psany todle:

Pokud použiju jen 3 tak mi nevyjdou karty, mám na routeru jen 3PCI pozice :) když hodím karty ob kanál tak to jede ;)
0 x

Mio

Leeonek píše:
doktor píše:na strankach maj psany todle:

Pokud použiju jen 3 tak mi nevyjdou karty, mám na routeru jen 3PCI pozice :) když hodím karty ob kanál tak to jede ;)

No tak sem dnes zkoušel snad všecko co bylo možné. Pravděpodobně půjde o problém s IRQ. Funguje to jenom když jsou zaplé maximálně 3 CM9 a je jedno jestli zvl᚝ každá v samostatném PCI slotu nebo na jedné RB14. Nevíte jestli by ty IRQ šli nějak nastavit neboje to problém desky jako takové?
0 x

Mio

tak ještě zajímavé zjištění:
Na RB14 mi vlastně i samostatně funguje jenom Wlan2 a jinak žádný. Jestli nemám ve wlan2 ZAPLOU kartu, tak nefunguje ani wlan1 sice ji najde ale klienti se neustále připojují a odpojují. Snad jste se s tím někdo setkal...
0 x

Mio

...ještě jestli by jste nikdo nevěděli co s tím, tak bych Vás chtěl požádat o tip jaká deska Vám funguje s RB14 s plným obsazením popřípadě s více RB14 dik.
0 x

Leeonek

Mio píše:...ještě jestli by jste nikdo nevěděli co s tím, tak bych Vás chtěl požádat o tip jaká deska Vám funguje s RB14 s plným obsazením popřípadě s více RB14 dik.

Co máš za verzi mokrotiku? já osobně jsem se setkal asi se třema verzema 2.9.xxx kde mě bezdráty moc dobře nechodili, odpojování klientů apod.
0 x

Mio

Leeonek píše:
Mio píše:...ještě jestli by jste nikdo nevěděli co s tím, tak bych Vás chtěl požádat o tip jaká deska Vám funguje s RB14 s plným obsazením popřípadě s více RB14 dik.

Co máš za verzi mokrotiku? já osobně jsem se setkal asi se třema verzema 2.9.xxx kde mě bezdráty moc dobře nechodili, odpojování klientů apod.

Mam tam ted 30 ale měl sem tam i 28. Mam tam ale jeste socket 478 tak nevim jestli nebude skutecne problem v te desce.
0 x

Leeonek

Mio píše:Mam tam ted 30 ale měl sem tam i 28. Mam tam ale jeste socket 478 tak nevim jestli nebude skutecne problem v te desce.

Socket 478 by neměl být problém, mě to jede i na starých vykopávkách P3.
0 x