❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Permanentní propojení LAN

Návody a problémy s konfigurací.
RockD

Permanentní propojení LAN

Příspěvekod RockD » 14 years ago

Čus, předem bych chtěl nastínit co je vlastně mým cílem a jak by to mělo fungovat.

Se známým děláme na projektech a shodou okolností bydlíme v jedné ulici. Internet máme od stejného poskytovatele, tudíž máme venkovní adresy z jednoho rozsahu. Rozhodli jsme se, že vytvoříme nějaký VPN permanentní tunel přes Mikrotiky, jsou to nějaké Routebordy. Uplně by mně stačilo kdyby jsme mohli sdílet složky a celé se to tvářilo jako jedna síť. Plus bych potřeboval aby komunikace vycházela ven jen přes jeden Mikrotik.

Něco jsem na netu hleda,zkoušel, ale bohužel bezvýsledně :-) Nějak se vtom trošku ztrácim. Zkoušel jsem tento postup http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:BC ... ridging%29 , ale zde jsem narazil na problém že jsem se ztrácel co je Ethernet Public apod. Mám to zapojené následovně , Port1 = Internet (kde mám danou adresu na pevno) , Port2 = vnitřní síť (DHCP 192.168.7.50-192.168.7.100). U druhého Mik podobně jenom vnitřní síť je 192.168.6.1. Možná to celé nastavuju špatně, nevim.

Pokuď by mi mohl někdo po lopatě vysvětlit jak to udělat byl bych moc rád.

S pozdravem DRock
Přílohy
Mikrotik.jpg
Mikrotik.jpg (42.25 KiB) Zobrazeno 2841 x
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

heh, bejt váš dodavatel netu, tak vám spřerážim všechny kosti v těle :-)

co takhle použít hamachi vy "projektanti"
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

RockD

No jelikož ty Mikrotiky už mám, tak bych to rád udělal přes ně :-D a náš provider je kamarád také z ulice takže to je v pohodě :D
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 14 years ago

Předpokládám,že jste na vifině,takže i když vytvoříte vpn,tak to stejně pojede jen max rychlostí co to jde do netu a bejt provider tak zuřím,páč zalagování wifiny 30ti lidem kvůli nějakýmu kopírováním filmů mezi sebou...
Další věc je,že do toho routeru od providera co máte doma beztak nemáte přístup a pokud na něm dělá NAT,tak vám ip ze stejného segmentu nepomůže a bude potřeba alespoň u jednoho veřejná ip,nebo jak píše hapi hamachi.

Pokud je ten providerův router co máte doma v bridge a dává dál na WAN vašeho RB adresu z rozsahu 100.0/24 pak by to bylo možné a šlo by to použitím PPTP nebo L2TP,nebo OVPN,nebo EOIP tunelem.Vše je rozepsané zde včetně routování http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/PPTP

Hlavně nečekejte že uvidíte windous složky kamaráda v místech v síti,nato byste potřeboval wins server,lze to pouze přes ručně zadání ip adresy nebo názvu počítače do adresního řádku \\xxx.xxx.xxx.xxx.Ostatní služby jako ftp a jiné servery fungují.
0 x

radek1

Příspěvekod radek1 » 14 years ago

Proč na něj tak přísně? To by to tak hrálo, aby klienti využívali zaplacený rozsah dle libosti :)
Pokud ty adresy 192.168.100.x jsou přidělené od ISP a jsou "veřejné", tak bych začal experimenty u EoIP tunelu.
Nebo se pro začátek vykašlat na bridge a spojit to přes PPTP
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

radek1 píše:Proč na něj tak přísně? To by to tak hrálo, aby klienti využívali zaplacený rozsah dle libosti :)
Pokud ty adresy 192.168.100.x jsou přidělené od ISP a jsou "veřejné", tak bych začal experimenty u EoIP tunelu.
Nebo se pro začátek vykašlat na bridge a spojit to přes PPTP

Já to tipuju tak,že ten router od providera s tou stovkovou sítí má na sobě NAT a veřejnou namapovanou nemá,takže vytvořit nic nemůžou.
Leda žeby ten router od providera měl wlan a lan v bridge,nebo si jeden z nich nechal udělat veřejku,pak by se dal nějaký tunel vytvořit,buď na té vnitřní síti přímo,nebo přes net.
0 x

RockD

Čau, ta "stovková síť byl pouze příklad", každopádně máme oba veřejnou IP adresu, jak řikáte nějak pro NATovanou. Jestli tomu dobře rozumím tak k mé adrese je přidělena adresa veřejná. Zkusím se podívat na manuály o EoIP.

Ještě bych se chtěl zeptat, tento postup neni použitelný v mém případě? " http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:BC ... ridging%29 " a ještě blbá otázka co znamená adresa 1.1.1.1 ? To je nějaký loopback nebo co?

Dík
0 x

radek1

1.1.1.1 je normální platná adresa (myslím že má ale vyjímku z veřejného rozsahu). Loopback by byl 127.0.0.1
Začni spíš tady http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/EoIP, pak bych zkusil EoIP+bridge a nakonec nějakou šifrovanou VPN
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

Co si poridit ucet na rapidshare s dilet veci tam ? Pripadne sugarsync.com ? :roll:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

hapi

maji si instalnout hamachi a klid, nějaký jiný řešení je jenom kopání do mrtvoly.
0 x

radek1

Že by VPN a tunelování poboček byla mrtvola?
A my víme, na co přesně to potřebujou?
0 x

hapi

víme na co to potřebujou, na sdílení složek na pcčkách.
0 x

RockD

Tak já se na něco ptám a místo toho mi tady každej trvdí jak to udělat jinak. účet na rapidshare byl opravdu geniální, děkuju. Začni rovnou studovat protože to dotáhneš daleko s timdle mozkem. Když už ty Mikrotiky mám tak bych to rád udělal přes ně, ale to asi nechápete nebo nečtete co píšu.

Díky za normální přispěvky k tématu.

Ahoj
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Pokud máš u providera namapovaný veřejný ip adresy k wan tvému rb,tak na jednom RB vytvoř PPTP sevrer a na druhém vytvoříš klienta a tím se budeš připojovat na tu skutečnou veřejnou IP toho serveru.Nastavení všeho je v tomhle linku co jsem ti již dávno poslal v předchozí odpovědi, http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/PPTP tak nevím co si stěžuješ že sme všichni mimo téma,až napíšeš co jsi skusil a co to udělalo tak ti třeba někdo pomůže dál.Jestli čekáš že ti někdo dá v exportu hotový konfig který jen naimportuješ tak už vidím jak se každému chce.Pokud chceš,tak mě vytvoř účet na obou RB,pošli mi ho s IP adresama do SZ,já ti to na dálku nastavím,ale takhle to nemá smysl,nehodlám vysvětlovat základy a vše,co je obsažené v manuálu v tom linku,co jsem poslal.Zajímavý,každý nový majitel RBčka má obrovský plány,ale manualy nečte nikdo.BTW v tom manualu jsou i exporty nastavení ukázkové konfigurace,stačí v ní změnit hesla za své a ip a jede to.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 14 years ago

Asi primární je, zda ty RBčka jsou jejich a můžou si v nich měnit konfiguraci, pokud ano, tak se s nima dá něco udělat.
Druhá ěc je, že říkáte, že máte oba veřejné IPčka, ale NATované, takže někde v centru u ISPíka je NAT 1:1. Veřejky bych do toho netahal. Pokud do těch MKček vidím, tak se podívejte jaké neveřejné IPčka mají na WAN straně a zkusil bych, zda na sebe ty dva MKčka na těch neveřejných adresách vidí, když jsou v síti jednoho ISP. Pokud ano, tak dělat tunel mezi těma dvěmi neveřejnými adresami, bude to určitě kratší cesta a i míň problémová.
Pokud je síť tak primitivní a chci propojit jen ty dvě LANky, tak já bych na to šel s IPsec tunelem mezi těma dvěma MKčky. EoIP a bridge do LAN bych tam netahal, zbytečně by šel po WAN sítí multicast/broadcat bordel, co chodí po LAN.
Bude přes to samozřejmě fungovat i mapování normálně složek v síti mezi PC. S trocohu násilí jde zařídit, aby se i přímo viděly ty počítače v síťovém okolí, ale asi není nutné, stačí si dát do sítě zástupce na druhý kompl a bude klid.
0 x