Zdravím všechny nadšence DualNS spojů
Mám na síti jeden dualNS spoj. Aktuálně přez něj tlačím 37,5Mbit/2Mbit +/-. latence na 10ms průměr s CPU do 40%, což je krásný a bezestrát. je to na 2,5km s 38cm jirousama duálníma s boxem a RB433+R52+minipigtail. Podle testů hranice na nějakých 40Mbps fullduplex, takže už jedu na stop +/-.
Dá se nějak zvýšit propustnost tohoto spoje, bez použití turba?
Hledal sem ale nic jsem tady na foru nenašel. Snad jsem nepřehlédl
Předem díky za odpovědi
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
DualNS - zvýšení propustnosti
nedá. Leda vyměnit karty za Nkový a nebo nasadit N 2x2.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
No tak obyčejný Nko jsem zkoušel ve spoji na 2km s JRC-24extreme a RB711 a nic moc teda. Horší než Ačko s NSTREME. A N 2x2 sem nezkoušel, tam bych mohl počítat s jakou propustností?
0 x
Star_Gate píše:No tak obyčejný Nko jsem zkoušel ve spoji na 2km s JRC-24extreme a RB711 a nic moc teda. Horší než Ačko s NSTREME. A N 2x2 sem nezkoušel, tam bych mohl počítat s jakou propustností?
Musíš mít nejnovější FW, jinak n pořádně nerozjedeš. Zkus NV2.
V Nku zhruba 50M při 20 a 100M při 40Mhz kanále. Pro 2x2 vynásob dvěma.
Ostatně hledej už to tu někde je, myslím že u nějakého UBNT vlákna se to řešilo.
0 x
hmm asi takhle. Měl jsem Nko v dual NS ale nechodilo. Nevim proč. Doma chodilo. Doma v anténách o zeď chodilo. Venku ne. Neřešil jsem, nebyl čas. Použíl jsem jenom jednu kartu na mimo 2x2 + nv2 na v5.2. Pokud potřebuješ o něco víc jak 40/10Mbit tak ti doporučim nko 2x2 ve 20MHz ale s NV2. Dostaneš latenci v klidu cca 5ms tušim a v zátěži do 10ms. Pokud chceš o polovinu s latencí dolu tak změň TDMA period size na 1ms čim latence pujde dolu. S tim ale pujde i propustnost ale ta bude na úrovni nstreme ve nku 2x2 což bude někde u 70Mbit reálnýho provozu což by ti mohlo stačit. Jinak tam nech TDMA na 2ms a čistě teoreticky by tam reálně mohlo týct něco ke 100Mbit.
Hlavně se na NV2 nelekni nízkýho CCQ a rate když tam nic neteče. Ono to pracuje jak s velikostí přenášenýho bloku tak i rate takže když neni potřeba tak velký rate, tak si klidně ubere a v zátěži zase přidá a podle toho lítá i ccq kdy defakto ukazuje efektivitu z maxima a když ti rate spadne bez zátěže na minimální rychlost tak ccq bude stabilně třeba na 7% ale po zatížení vyleze nahoru.
Hlavně se na NV2 nelekni nízkýho CCQ a rate když tam nic neteče. Ono to pracuje jak s velikostí přenášenýho bloku tak i rate takže když neni potřeba tak velký rate, tak si klidně ubere a v zátěži zase přidá a podle toho lítá i ccq kdy defakto ukazuje efektivitu z maxima a když ti rate spadne bez zátěže na minimální rychlost tak ccq bude stabilně třeba na 7% ale po zatížení vyleze nahoru.
0 x
hapi píše:hmm asi takhle. Měl jsem Nko v dual NS ale nechodilo. Nevim proč. Doma chodilo. Doma v anténách o zeď chodilo. Venku ne. Neřešil jsem, nebyl čas. Použíl jsem jenom jednu kartu na mimo 2x2 + nv2 na v5.2. Pokud potřebuješ o něco víc jak 40/10Mbit tak ti doporučim nko 2x2 ve 20MHz ale s NV2. Dostaneš latenci v klidu cca 5ms tušim a v zátěži do 10ms. Pokud chceš o polovinu s latencí dolu tak změň TDMA period size na 1ms čim latence pujde dolu. S tim ale pujde i propustnost ale ta bude na úrovni nstreme ve nku 2x2 což bude někde u 70Mbit reálnýho provozu což by ti mohlo stačit. Jinak tam nech TDMA na 2ms a čistě teoreticky by tam reálně mohlo týct něco ke 100Mbit.
a anteny na to N 2x2 pouzivas 2polarizacni jirouse, nebo sou lepsi panely, kde se obe polarizace lepe slysi?
0 x
Jan Ptáček
hmm nevim, já to mám na šťouračkách, tento týden se bude nasazovat druhej měnší šťourač nicméně to jede stejně dobře i na SXTčkách kde teda oddělení polarizací neni zase tak velký i když datasheet tušim říká 35dB... hmm nějak se mi tomu nechce věřit. No ale na jirouskách by to mělo ject ok.
0 x
Star_Gate píše:No tak obyčejný Nko jsem zkoušel ve spoji na 2km s JRC-24extreme a RB711 a nic moc teda. Horší než Ačko s NSTREME. A N 2x2 sem nezkoušel, tam bych mohl počítat s jakou propustností?
V prvom rade by som vyhodil RB433 a dal tam 411AH Nko na 433 s viac kartami je nepoužiteľné.
Moja konfigurácia na 1.5Km RB411AH JRC-24 DuplEX a R52n je 100Mega TCP
Treba sa s nastavením trochu pohrať nie hneť pri prvom nezdare to vzdať.
Tuje foto testu priepustnosti.
- Přílohy
-
- Bez názvu2.jpg (238.71 KiB) Zobrazeno 2725 x
0 x
to je velmi pekne... ale ako sa to sprava v extremne zarusenom prostredi? a ako na trasy cca 14-15km?
0 x
říkej si co chceš ale prostě spoje na 14-15 km nejsou pro wifi (pro kvalitní wifi)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun píše:říkej si co chceš ale prostě spoje na 14-15 km nejsou pro wifi (pro kvalitní wifi)
prosim ta... prestan trepat hluposti. kazdy z nas tu ma minimalne jeden, dva take spoje. necakam zazraky, ale potrebujem nieco normalne a vo free pasme
0 x
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
mato1 píše:okoun píše:říkej si co chceš ale prostě spoje na 14-15 km nejsou pro wifi (pro kvalitní wifi)
prosim ta... prestan trepat hluposti. kazdy z nas tu ma minimalne jeden, dva take spoje. necakam zazraky, ale potrebujem nieco normalne a vo free pasme
šmajra, já bych taky mohl dělat takové spoje, ale proč, když to můžu vyřešit pospojováním kratšíma a všechno v limitech s plným rate...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...