Zdravím Vás,
mám tu v síti kupu RB a nedaří se mi vyřešit problém s propustností v queue tree při použití PCQ queue.
Maximální propustnost skrs queue tree s PCQ se pohybuje kolem 35-40Mbps.
Tento problém je stejný jak ve v3.30, v4.16 a ť to jede na RB1000 nebo SuperMicru s xeonem.
Jakmile vypnu queue tree, rychlost vylítne klidně 2x, 3x nahoru.
Dle Address listu si v manglu nejdříve v preroutingu označkuju pakety dle služeb a poté na forwardu dle tarifu. V Queue tree použiju tyto značky v global-in (shaping dle služeb) a v global-out (shaping dle rychlostí)
Kde může být zakopaný pes?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Queue tree - propustnost
Kde je zakopaný pes vám konkrétně neodpovím, ale vím, že PCQ queue disc nebyl navržený a napsaný pro shaping tarifů s vysokou rychlostí v řádu Mb/s, ale pro rychlosti kleintů typicky 128,256,512 kb/s.
Ve v5 je PCQ kompletně přepsané, takže bych zkusil v5.0.
viz wiki: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Queues_-_PCQ#New_PCQ_implementation_.28v5.0RC5.29
Ve v5 je PCQ kompletně přepsané, takže bych zkusil v5.0.
viz wiki: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Queues_-_PCQ#New_PCQ_implementation_.28v5.0RC5.29
0 x
Nevsiml jsem si ze by pcq melo problem s vyssi rychlosti, mam nastaveno v PCQ 0/100/1000 verze 3.30 a nyni 4.15 no problem. S tim ze pcq je pouzije jen na konce stromu, ostatni qtree musi byt pfifo.
0 x
queue types je aktivní pouze na koncích stromu, ve vnitř stromu se queue types neuplatňuje. Stačí si to lehce ověřit tak, že pcq se nastaví na QT uvnitř stromu a je vidět že PCQ queue nenačítá žádný queue (musí se nechat zobrazit další sloupec v QT přehledu). Uvnitř stromu se řeší pouze čistý QT bez front paketů. To se obstarává pouze na koncích stromu.
Jinak si nemůžu nevšimnou hrubý chyby v nespecifikování rychlosti u QT TOP. To je podle mě totální chyba.
Jinak si nemůžu nevšimnou hrubý chyby v nespecifikování rychlosti u QT TOP. To je podle mě totální chyba.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Asi to tak bude, ale to ze to neukazuje pcq sub. queue u vyssich pater jeste neznamena ze to tak nedela, co my vime jak je to napsane. V kazdem pripade je to jen muj navrh jak zkusit resit problem.
0 x
no je to HTB a u HTB se fronty aplikujou pouze na konce. Tedy na koncích vstupují do hry. V průběhu stromu ne. Ale jak říkám, shaper co nemá stanovený limity na hlavní QT nebo prostě i někde stanovení rychlosti chybý je chyba. Ono to na oko bude fungovat ale právě v nějakých chvílí to začne dělat paseku.
0 x
u cca 7 QT to tam nemá, to bude podle mě ta chyba, možná tam bude chyb víc, nezkoumal jsem to.
0 x
Neměly by jste přístup na nějaký váš QT, který zaručeně funguje?
Máte na mysli, že musí být Max Limit všude (respektive u všech PFIFO a PCQ)???
A přitom vše řešit co není na konci pomocí ethernet-default - PFIFO?
Petr
Máte na mysli, že musí být Max Limit všude (respektive u všech PFIFO a PCQ)???
A přitom vše řešit co není na konci pomocí ethernet-default - PFIFO?
Petr
0 x
hapi píše:Jinak si nemůžu nevšimnou hrubý chyby v nespecifikování rychlosti u QT TOP. To je podle mě totální chyba.
No, ja tiez na top nemam specifikovanu rychlost a chodi to normalne. Neviem ani aku rychlst by som tam mal dat, ked konekt je dodavany systemom 90 precentile, cize strop prakticky nemam. Co by som si v tomto pripade mal dat aku hodnotu> a co by to prinieslo?
0 x