❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Mikrotik WDS multicast

Návody a problémy s konfigurací.
joziff

Mikrotik WDS multicast

Příspěvekod joziff » 14 years ago

Ahoj,
mám takový problém ohledně multicast adres na routru. Mám 2 mikrotiky RB433 a na metarouteru mi běží openwrt na obou z nich. Přístroje jsou v režimu ap-bridge a spojené přes WDS. Na openwrt mám klasiky vytvořený program, který pomocí socketů vysílá a přijímá na multicastouvou adresu např. 239.255.255.1.
Klasicky posílání na broadcast nebo na ip adresu mi pohodlně funguje, ale pokud něco pošlu na multicast adresu nic se nestane. Toto musí fungovat, protože jsem zkoušel vytvořit 2 metaroutery na jednom AP a při poslání na multicast adresu došla bez problémů k přijetí zprávy.
Nevíte někdo jestli je potřeba učinit nějaké kroky k tomu, aby bylo možno odeslat na multicast adresu a toto přenést na druhé AP?

Obrázek
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 14 years ago

Na tomhle by ti multicasting normáljně měl jet. Baví se ti proti sobě přes neadresný broadcasting? Pokud ano, tak by měl jet i multicast.
Ty metaroutery mají opravdu jen jedno rozhranní? Pokud víc, kam míří default routa? Nebo ta apliakce je napsaná slušně a řáká si natvrdo na jaký interface má multicastingový provoz napojit. Pokud ne, tak se jde na základě routovací tabulky, čemu vyhoví směrování pro 224.0.0.0/4.
Předpokládám, že nikde zapomenutý firewall po cestě není. Nešahal jsi na konfiguraic přípustných rychlostí na té lince? Multicast se chová tak, že ho APčko vysílá na nejnižšší rychlosti, kterou má v seznamu rádio povolenu. Zkontroluj si, zda to máš na obou stranách stejně.
0 x

joziff

Příspěvekod joziff » 14 years ago

Děkuji za odpověď.
Věc se má tak, že na obou AP šlape vše v pořádku. Nevím jestli náhodou není problém v tom programu, i když je pravda, že při odeslání paketu na IP adresu toho zařízení nebo na broadcast adresu to funguje v pohodě. Musím se ještě zítra podívat pomocí snifferu jestli tam vůbec dorazí ten paket. Jediné co mám nastavené je bridge na něm mám daný wlan, wds a vif. WDS je tam dané automaticky páč je dynamické a připojené na tento bridge. Spojení šlape to není problém pingy fungujou, ale z nějakého záhadného důvodu mi to nedojde na multicast. Zítra se na to ještě podívám pomocí snifferu a pisnu podrobnosti co jsem zjistil.
Co se týká interface tak je tam pouze jeden na tom OpenWRT a to z toho důvodu, že výsledný směr určuje RouterOS a jiné stejně nepotřebuji, proto mám ostatní vypnuté.
Pravda je že když jsem si rozjel sniffer tak tam ta multicast adresa byla vidět že přišla. Kdyžtak to vyfotím a hodím jsem výsledky.
Program je určen k odeslání a přijímání ICMP paketů s mnou definovanými daty, které pak čtu a podle toho na routeru pomocí API nastavuji a získávám data.

Děkuji moc za odpověď.
0 x