❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Mikrotik 411AH a problem s bridgom

Návody a problémy s konfigurací.
asdfg
antispam: Ano

Mikrotik 411AH a problem s bridgom

Příspěvekod asdfg » 15 years ago

Ahojte,

mam Mikrotik 411AH a mam problem s pridelovanim IP.
Predpokladam ze je problem v bridgi.
Do ether1 mam pichnut WAN stranu a ja sa pripajam cez wifi na wifi kartu.
Prideluje mi to ale IP adresu zo strany WAN na ktorej mi bezi DHCP. Ako sa da ovplyvnit aby som dostaval na WiFi IP adresy z vnutornej siete?
NAT, vsetko mam nastavene, DHCP spustene na bridgi tiez. DHCP na WiFi mi spustit ist nechce.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

asi budes muset nastavit dhcp na bridge hm ?
0 x

asdfg

Na bridgi mam nastavene DHCP ale po pripojeny dostanes IP z WAN strany a nie z mikrotiku.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

Co to je kristepane za kombinaci, bridge přes wan a eth, dhcp server na bridge a ještě nat? Jestli je to tak jak píšu, poskytovatel z Tebe musím mít radost, protože mu pouštíš do wan dhcp server.
0 x

asdfg

Prideluje mi to len IP adresu ktora je za mojim prvym routrom. Cize nezasahujem do siete ISP ale pohybujem sa len vo vlastnej - verejnej.

Neviete ako by sa to dalo spravit aby mi pridelovalo DHCP ipcky z mojho rozsahu, dhcp server mam nastaveny len ak ho dam na wireless tak nejde. Na bridgi ide, len prideluje IP o siet vyssie, teda zo siete z ktorej je ten mikrotik napajany.

Internet mi ide bezproblemov, len skoda tych IP :( .
0 x

Leeonek

no pokud máš bridge tak je to pochopitelné, co čekáš? Vyhaž bridge ze sítě a máš po statostech. Nevím co znamená poznámka "škoda ip adres" jako vnitřních? No to je problém ;)
0 x

asdfg

Bez bridgu mi tam nechce ist internet na wlan z ether.
0 x

Leeonek

jistě, ono to "jen tak samo" neprojde, pokud máš na vlan nějaký rozsah, předchozí router musí vědět že tam ten rozsah je, pak to fungovat bude. Tzn co potřebuješ, je nastavit statickou routu na ředchozím routeru, že rozsah xx (vlan) je na routeru xy.
Pokud máš všude bridge, tak holt budeš mít na síti jen jeden dhcp server a je to...
0 x

asdfg

Dakujem za rady, podarilo sa mi to vsetko korektne rozbehat.
Mam este jednu otazku, daju sa na jeden WiFi karte s jednou antenou rozbehat 2 SSID? Robi sa to cez VirtualAP?
0 x

level

Příspěvekod level » 15 years ago

treba 10 ale CPU te bude limitovat
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 15 years ago

Ano,daji se udělat virtual ap,ale nevím na co to chceš?Aby klienti na wlan neměli stejnou síť s tebou,tak stačí přidat další subnet na wlan a ve firewalu jim mezi sebou zakazat forward,ušetříš CPU.
0 x