❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nefunguje DNS na routeru

Návody a problémy s konfigurací.
tafik
Kontaktovat uživatele:

Nefunguje DNS na routeru

Příspěvekod tafik » 15 years ago

Prenastavoval jsem sit a prestalo mi fungovat DNS.
Kdyz mam v pc adresu na pevno s DNS nastavenym jako ip routeru, tak se na net nedostanu.
Pokud dam jako dns nejake venkovni dns-ko, tak mi net jede.

Na routeru mam nastavene v IP-DNS-Settings spravne IP. NAT a routy mam snad take spravne.

Pokud dam v routeru ping http://www.seznam.cz, tak mi to po chvili vyhodi hlasku, ze ocekava ip adresu...

Tusite nekdo co s tim?
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

alow remote requests povoleno ?
0 x

tafik
Kontaktovat uživatele:

Maxik píše:alow remote requests povoleno ?

ano, povoleno
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 15 years ago

Prekontroluj nastaveni ip adres a jejich masek.
0 x

tafik
Kontaktovat uživatele:

Hallo píše:Prekontroluj nastaveni ip adres a jejich masek.

Podle mě je vše ok. Už jsem z toho trochu zoufalej.

Přidal jsem před původně hlavní MK router, ještě jeden MK router. Ten původní už nemá NAT a Nat má nový router.
Na původním routeru je vysílač s IP: 192.168.2.1/24, DNS Servery mám nastaveny dva a oba fungují. V NAT překládám rozsah 192.168.2.0/24 přes src-nat (zkoušel jsem i maškarádu) na venkovní IP. V routes mám nastavený klasický routing 0.0.0.0 kde je jako gateway ip adresa noveho routeru a dal je v routes dynamicky vygenerovany 192.168.2.0/24 s pref. source 192.168.2.1.
Problém je akorát v tom, že pokud nastavim DNS v připojeném pc na 192.168.2.1, tak net nejede, pokud nastavim origo DNS nebo třeba ip nového routeru, tak to jede.

:?: co s tím :cry:
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 15 years ago

tafik píše:
Hallo píše:Prekontroluj nastaveni ip adres a jejich masek.

Podle mě je vše ok. Už jsem z toho trochu zoufalej.

Přidal jsem před původně hlavní MK router, ještě jeden MK router. Ten původní už nemá NAT a Nat má nový router.
Na původním routeru je vysílač s IP: 192.168.2.1/24, DNS Servery mám nastaveny dva a oba fungují. V NAT překládám rozsah 192.168.2.0/24 přes src-nat (zkoušel jsem i maškarádu) na venkovní IP. V routes mám nastavený klasický routing 0.0.0.0 kde je jako gateway ip adresa noveho routeru a dal je v routes dynamicky vygenerovany 192.168.2.0/24 s pref. source 192.168.2.1.
Problém je akorát v tom, že pokud nastavim DNS v připojeném pc na 192.168.2.1, tak net nejede, pokud nastavim origo DNS nebo třeba ip nového routeru, tak to jede.

:?: co s tím :cry:

Říkáš to dost zmateně,router MK1(nový) je gateway do netu který je zároveň DNS server a NAT pro celou síť.Ten má teda nějakou WAN IP do netu a ip 192.168.2.1/24,takže ten druhý MK2 musí mýt WAN IP třeba 192.168.2.2/24,lan třeba 192.168.3.1/24 a v routeru MK1 musí být krom dynamicky vytvořených rout ještě statická routa s Destination:192.168.3.0/24 Gateway 192.168.2.2.Pak by ti měl stačit centrální NAT na MK1.
0 x