zdravim
mam problem, ktory sa mi zacal prejavova na sieti cca pred 2-3 tyzdnami. rychlost je na tom bode zrezana na 160 mbit a napriek tomu tam tecie 165 az 170 mbit. proste akoby to MK nevedel oshapovat spravne...
mate nejake rady ze kde mam hladat chybu?
prikladam scrren...
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
prekrocenie rychlosti v hlavnom parente
Ja si myslim, že je to tím, že součet podparentů máš větší než nadřazený parent - setkal jsem se s tím už před několika lety a ne jenom já a vždy pomohlo upravit podparenty = jejich max rychlosti, popř. hlavní parent tak, aby byl o něco větší než součet podparentů.
0 x
ano, přesně tak. Ovšem taky se dá předpokládat, že při 160Mbit a malích paketech jaksi stoupá režie tedy je víc hlaviček paketu který se do shapingu tušim vůbec nepočítaji zato průtok na iface s nima počítá. I z tohodle důvodu se rychlosti dimenzujou vždy o 10% větší než potřebuješ a nebo opačně, nastavuješ rychlost vždy o 10% než máš maximálku. Ono to neni jenom kvůli tomuhle ale i proto, aby jsi nikdy nevyšahnul na strop a to třeba i z důvodu toho, než shaping zareaguje, protože dělá špičky při nárazových zátěží a v tu chvíly ti to roseká celí QoS a třeba voipy škobrtnou, hra lehce lagne a podobně věci.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
pepulis píše:Ja si myslim, že je to tím, že součet podparentů máš větší než nadřazený parent - setkal jsem se s tím už před několika lety a ne jenom já a vždy pomohlo upravit podparenty = jejich max rychlosti, popř. hlavní parent tak, aby byl o něco větší než součet podparentů.
doteraz som bol v tom, ze je dolezite mat hlavne mensi sucet dvoch "Limit At" podradenych parentov. proste jeden parent si pozicia rychlost od druheho ak ho prave nevyuziva a riadi sa to cele hlavne podla minimalnej rychlosti, ktory by mal parrent dostat a tiez podla priorit. prvy parent ma minimalny rychlost 100 mbit, co by mal urcite dostat a ma aj vyssiu priority ako druhy parent.
prvy parent vyuziva svoju rychlost len malokedy a preto chcem aby si v pripade potreby vedel druhy parent pozicat rychlost a v pripade potreby si ho prvy parent zoberie. ako to teda nastavit spravne?
doteraz to fungovalo ok, aspon som si nevsimol taketo anomalie. az teraz to nejako blbo a rychlosti ludia nedosahovali take ako mali a preto som to sledoval...
ten najspodnejsi parent ma limit at nastaveny na 40 mbit a limit max na 80 mbit. pod nim su nahadzany koncovy uzivatelia, ktorych sucet limit at je podstatne vacsi ako limit at nadradeneho parentu (40 mbit). tipujem ze toto rozbilo cely shaping a teda aj nadradene parenty, ktore su v poriadku... mam pravdu?
0 x
už sem to tu psal snad 10x a funkci QT jsem tu vysvatloval X krát velmi podrobně. Max limit nikoho nezajímá. Limit at zajímá všechny. Limit at dostanež z fronty vždy ať se děje co se děje, i když by linka měla ject na doraz. Je to minimální rychlost. Součet limit at všech podtříd na jedný urovni nesmí přesahnout limit at třídy nad. Pak to prostě přeteče když je součet větší. Limit max neřeš, ten do ničeho nezasahuje a právě na limit max reaguje priorita. Priorita tedy nereaguje na limit at protože limit at dostane třída vždy.
0 x
hapi píše:už sem to tu psal snad 10x a funkci QT jsem tu vysvatloval X krát velmi podrobně. Max limit nikoho nezajímá. Limit at zajímá všechny. Limit at dostanež z fronty vždy ať se děje co se děje, i když by linka měla ject na doraz. Je to minimální rychlost. Součet limit at všech podtříd na jedný urovni nesmí přesahnout limit at třídy nad. Pak to prostě přeteče když je součet větší. Limit max neřeš, ten do ničeho nezasahuje a právě na limit max reaguje priorita. Priorita tedy nereaguje na limit at protože limit at dostane třída vždy.
vsak takto to viem aj ja... ale dosiel som na iny problem. robi mi to na 99 percent ten posledny parent. problem je, ze si neviem rady ako to spravit tak aby to fungovalo. vysvetlim:
je tam parent, ktory ma limit at 40 mbit a limit max 80 mbit.
pod nim je niekolko stoviek ludi, ktory maju 3 mbit linku.
zatial je vsetko ok... problem je vsak v tom, ze siet mi ovlada ispadmin a ten pri FD linkach s agregaciou 1:1 (aby som mohol sam urcit do ktoreho parentu dam klienta) mi zapise klienta tak, ze limit at mu da 300 kbit a limit max 3 mbit, t.j. zapise klientovi do limit at jednu desatinu maximalnej rychlosti.
pri takomto zapise velmi rychlo prekroci sucet minimalnych rychlosti minimalnu rychlosti nadradeneho parentu.
takze nova otazka znie, ze ako prinutit ispadmin, aby zapisoval inu hodnotu do limit at pri FD linkach s agregaciou 1:1 (tuto agregaciu musim volit, aby som mohol urcit do ktoreho parenta umiestnit klienta).
0 x
jak? nepoužívat ispadmina. Směroval bych další otázky do vlákna o isp adminovy.
0 x
hapi píše:jak? nepoužívat ispadmina. Směroval bych další otázky do vlákna o isp adminovy.
stalo sa... hned jak som napisal posledny predchadzajuci prispevok
zatial dakujem za pomoct v tomto topicu
0 x