❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj 10km

Návody a problémy s konfigurací.
Maxik
Kontaktovat uživatele:

Re: Spoj 10km

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

u cm9 je 54m nekde pod -74 -80 to uz je tragedie bez rezervy.
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 15 years ago

Maxik píše:u cm9 je 54m nekde pod -74 -80 to uz je tragedie bez rezervy.

-80 je citlivost uvadena v datasheetu u R52Hn pri datarate 54Mbps,dle wifi kalkulacky, ti to ukaze signal s antenami 29db a vykonemna 1db -70, pokud vim,tak CM9 ma v datasheetu -67 u 54Mbps
Nez zacnete zase srset blesky z klavesnice, tak si to sami nejdriv spocitejte a prectete.
R52Hn: http://www.i4wifi.cz/img.asp?attid=203714
CM9(strana 17): http://www.i4wifi.cz/img.asp?attid=9332
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

přesně tak jak Ajfel píše. Ovšem zajímaví že při výpočtech spojů nad 10GHz se používá rezerva a nepočítá se s rušením tak tady právě potřebujeme počítat s rušením a ještě větší rezervou takže jako 4dB nad citlivost asi moc dobře ten spoj nepojede a to nepočítám odrazy po cestě a podobný věci který na spoj budou mít negativní vliv a bude potřeba ještě lepšího signálu. Kdyby jsme počítaly s rezervou 20dB, pak by to jelo super ale to neni možný dosahnout s 60cm antenou.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

imation

Příspěvekod imation » 15 years ago

Díky za reakce, vím že teorericky by to mělo jít postavit, zajímali mě spíš vaše skušenosti pokud něco podobného máte realizováno.
Já mám spoje na max. 4 km s prowaxi 24 dBi kde dosahuji, pokud zapnu Nstreme a turbo cca 50 mbps tcp half samozdřejmě na PC architektuře.
Zajímalo by mě jestli lze na takovou vzdálenost přenést realně 15-20 mbs
0 x

hapi

přesně tohle jsem čekal, jenom jsem počítal minuty kdy s tim někdo přijde. 5-6km je docela v pohodě pokud je všechno ok ale turbo bych teda nezapínal. Koukni se na utlum trasy mezi 6 a 10km a zjistíš že to moc neni ovšem to co nevypočítáš je debilnost half duplexních spojů kdy všechno trvá o něco delší dobu a snižuje se přenosová rychlost. Možná bych použil 29dB anténu na jedný straně a 24dB antenu na druhý straně ovšem tak či tak, s dlouhými spoji to je na prd i tak. Zisk ničim nenahradíš a uvidíš že ti bude chybět.

Už z tebe leze 50Mbit na 6km takže předpokládám že seš zase jeden z těch extremistů kteří nevědí kde je hranice a kdy by měly už přemejšlet o jiný technologii.

20mbit by to možná dalo ale nikdy neni dobrý šponovat spoje na max protože to bude už jenom starnout a spomalovat.
0 x

imation

Příspěvekod imation » 15 years ago

V žádném případě to nechci hnát do extrémů 50 mbs není to co na spoji teče jen říkám že se to dá na 5 km v pohodě postavit.
Jde o novou lokalitu a nechci tam dávat desítku když ještě nevím jestli je reálná šance že se někdy zaplatí.
Zkusím asi tu variantu 29 a 24 dBi. Otestuji a dám vědět díky.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

víte, já tady píšu návrh stabilního spoje na 6 / 6Mb s REZERVOU já prostě nevěřím že to pojede STABILNĚ na větší rychlosti....

možná při lepším počasí ale to je potom spoj na dvě věci
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

typuju že na 36Mbit mu to pojede, ale nevytahne plnou rychlost co by 36Mbit dalo. Myslim rate 36Mbit, rychlost spojení ne datovýho toku.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

Tak 10M HD to mozna udela, takhle dlouhy spoje jsou malokdy v limitech. Vic nez tech 10m bych od 5ky na 10km necekal.
0 x

Tornado101

Příspěvekod Tornado101 » 15 years ago

Já mám jeden spoj testovací na 17,5 Km , signál na obou stranách -73, ccq 80%/89% da se na tom v každém směru udělat 20 MB se zapnutým Nstreme protokolem. Bohužel jsem zatím neladil do norem mám to na default výkon Tx power 19dBm, ale myslím si že by se to vyladit do norem dalo, schválně otestuji jestli potom bude spoj funkční :)
Ale každopadně vzdálenost je to uctyhodná, hlavně vidím výhodu ,že jsou to v podstatě dva kopce proti sobě.
0 x

Kaja

Příspěvekod Kaja » 15 years ago

To Tornado:
Tak takovehle vysledky miluju.
Rikat: "peru do anteny 19dBm a jede mi to na 17km 20Mbps"
Pri predpokladu, ze uzivas 24dB anteny peres do vzduchu 43dBm. To je fakt super (jen cca 18xprekracujes povoleny vykon).
Doufam, ze toto byl jen test a nepouzivas ten spoj trvale.

Podle vypoctu utlumu na 17,5km by jsi vsak v teto konfiguraci mel mit idealne signal -65dB. Takze tech tvych namerenych -73dB lze vysvetlit bud tim, ze pouzivas mensi anteny nez 24dB, nebo pouzivas delsi ci nekvalitni kabely, nebo mas nejaky problem na trase.

Obecne si myslim, ze nelze udelat spoj na 17,5km tak aby byl v limitu a mel pritom slusne prenosove parametry. Jako jedinou vyjjimku uznam jen NSDual s obrovskou parabolou pro prijem.

K.
0 x

berkoff
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod berkoff » 15 years ago

okoun píše:no já bych řekl, že z mé zkušenosti na takovou dálku žádná kalkulačka neplatí protože na 10km prostě bordel je a nemusí ho dělat wifi zařízení

-80 ani náhodou 54Mb kde to žiješ??

asi myslel spojenou rychlost, nikoli realnou :)
0 x
Berkoff

Tornado101

Příspěvekod Tornado101 » 15 years ago

Kaja píše:To Tornado:
Pri predpokladu, ze uzivas 24dB anteny peres do vzduchu 43dBm. To je fakt super (jen cca 18xprekracujes povoleny vykon).

Podle vypoctu utlumu na 17,5km by jsi vsak v teto konfiguraci mel mit idealne signal -65dB. Takze tech tvych namerenych -73dB lze vysvetlit bud tim, ze pouzivas mensi anteny nez 24dB, nebo pouzivas delsi ci nekvalitni kabely, nebo mas nejaky problem na trase.

Obecne si myslim, ze nelze udelat spoj na 17,5km tak aby byl v limitu a mel pritom slusne prenosove parametry. Jako jedinou vyjjimku uznam jen NSDual s obrovskou parabolou pro prijem.

K.

Jasně že testiček, u té 5ky mne hlavně zajímalo co se z toho da vyždímat a jak se to bude chovat při různých nastaveních , jak jsem se zmínil mám na tento testik celkem dobrý teren ,ale asi mám opravdu nekvalitní antény.
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 15 years ago

Kaja píše:To Tornado:

K.

Mas recht vykon prekracuje, akorat me vytaci jak vsichni pisou ze to je x-krat coz neni to by bylo v tomto pripade 18x27=486dB coz neni, takze to prekracuje o 18dB jen pro upresneni.

Ahoj Lada
0 x

hapi

to je nějvětší joke kteker sem slyšel.

Norma je na výkon ve watech a ty uvádíš dB takže to je poravdu Xx tolik protože vzrust o 3dB je 2x víc no ale nic, spy dál.
0 x