❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

pomoc s nastavením mk veřejné ip

Návody a problémy s konfigurací.
H3lMuT
Kontaktovat uživatele:

pomoc s nastavením mk veřejné ip

Příspěvekod H3lMuT » 15 years ago

zdravím, potřeboval bych pomoc s nastavením veřejných IP. Jde o to, že nám poskytovatel netu nasměroval rozsah ip adres na veřejnou ip co máme na wanu. pokud je sít bridgovana tak staci mit nastavenou jednu verejnou z toho rozsahu jako branu a na koncovych zarizeni mit ip z rozsahu a jako branu tu nasi vybranou ip co mame jako branu verejnych ip..to jde vpohode. Ale co kdyz mam jeste dalsi routr defakto nejaky mikrotik..pak tam udelam jen funkcnost neverejnych a to prenatovanim...potrebuju dat do koncoveho zarizeni verejnou ip. takze vlastne udelat to nasmerovani co mi dela poskytovatel netu z meho hlavniho serveru kam mi to on smeruje na ten dany router..docetl sem se neco ze musi byt VPN..projel sem cele forum ale porad nechapu jak to ma byt a jestli to musi byt vpn nebo to jde jinak..(cele forum sem prolitl takže sem članky četl pro ty co rikaj nauc se hledat). Pomuze nekdo?diky predem

PS: je mi jasne ze ztratim dalsi verejnou protoze ju musim dat na ten router jako branu pro verejne a pak soubezne jeste dalsi ip pro privatni ip.
0 x

ef

Příspěvekod ef » 15 years ago

Možnosti jsou dvě.
1. Na hlavním mikrotiku nastavíš že klient se má tvářit jako jiná veřejná
2. Musíš naroutrovat veřejný rozsah až na poslední mikrotik

Rozdíly.
1. Ušetříš veřejné IP, protože klientovi dáš vnitří ip adresy a na konci sítě jen přeložíš jeho IP na jinou veřejnou IP. Nevýhoda některé alikace se s tímto natem neumí poradit.
2. Utratíš pro jednoho klienta minimálně 4 veřejné IP adresy, veřejnou IP má přímo nastavenou na PC.

Kterou z možností chceš nastavit? Obě možnosti se tady na fóru probíraly, ale konktérní ukázka nastavení tu asi není.
0 x

H3lMuT
Kontaktovat uživatele:

první řadě dík že si napsal
viz v mém příspěvku píšu že potřebuju dat veřejnou ip přimo na koncové zařízení = výběr možnosti č. 2
proč 4 veřejné na jednoho klienta?
0 x

ef

4 IP protože potřebuješ IP klienta(1) pro něj bránu (2) tzn dvě použitelné IP což je maska 30, kterou tvoří network(3) a broadcast(4).
Nastavíš na mikrotiku kde je klient připojený ip/30. Nastavené IP na mikrotiku je pro klienta brána, klient má o IP více.
Na hraničním mikrotiku musíš do ip routes zadat položky destination kde zadáš rozsah který dáš klientovi a gateway vyplníš IP mikrotiku který je další vřadě (IP které máž zadané na interface kterým je připojený k hraničnímu mikrotiku).
0 x

H3lMuT
Kontaktovat uživatele:

j mě to pak taky došlo..pomohl by si mi s nastavením?trošku podrobnějším..mám nastavenou na serveru na branu jednu ip z rozsahu co sem dostal..další ip mám na koncovem mikrotiku(budu říkat koncovy router) jako branu pro koncove zarizeni co budou na ten koncovy router fungovat..dalsi ip uz mam v koncovem zarizeni..

v serveru mam nastavenou ip 62.84.xxx.222 jako branu..tuto ip sem mel jako branu v pc kdyz sem mel sit bridgovanou..
dale na branu koncoveho routeru mam nastaveny 62.84.xxx.254 na wifi interfaces na lan interfaces mam danou privatni ip..prichozi data sou z lan.
v pc mam nastevnou ip 62.84.xxx.253 na wifi

vše zatím mám doma na stole abych to zkusil a pak dal kdyžtak naostro
dal uz nevim jak na to asi jak rikas neco v routes..muzes pomoct jeste prosim?
0 x

ef

Jestli jsem správně pochopil tvou konfiguraci tak:
1. 62.84.xxx.254 musíš mít na interface mikrotiku ke kterému si připojen PC na kterém máš nastavené 62.84.xxx.253.
2. U IP adresy musíš mít masku - na mikrotiku /30 na PC 255.255.255.252
3. Jakou IP máš na MK který je připojen k hraničnímu mikrotiku.
0 x

H3lMuT
Kontaktovat uživatele:

proc masku 255.255.255.252 mel sem vzdy nastaveno 255.255.255.128 kdyz sem to mel v bridgi..

3. co je pro objasneni hranicni mikrotik..jako ten ktery ma od poskytovatele netu nasmerovany ty verejne ip?
0 x

ef

Když jsi to měl v bridgy to je možné, ale pokud to máš síť routrovanou je nutné více plánovat, a snad nechceš všechny veřejné IP co máš přidělené mít jen na jednom Mikrotiku.
Hraniční mikrotik je ten který je poslední ve tvé síti připojený na tvého dodavatele internetu.
Na vstupním portu tohoto routeru máš IP 62.84.xxx.222 s nějakou maskou (Jakou?) a v IP routes máš 0.0.0.0/0 na gateway IP brány tvého poskytovatele.
Na jiném interace máš jiné IP (může být i 192.168.×.×) ke kterému máš připojená jiný mikrotik ke kterému jsi připojen ty se svým PC.
0 x

H3lMuT
Kontaktovat uživatele:

takze ten hranicni mikrotik je vlastne ten ktery je pripojeny na poskytovatele internetu..ano?
nemas prosimte icq ci skype..tady to je zdlouhave a nesrozumitelne..
0 x

ef

SZ
0 x