❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

SIP ALG problem

Návody a problémy s konfigurací.
Ladik
antispam: Ano

SIP ALG problem

Příspěvekod Ladik » 15 years ago

Chlapi, nesetkali jste se s nasledujicim problemem?
U jednoho zakaznika jsem vymenil VOIP ustrednu LinkSys PA2PT (byla KO) za SPA2102 a po kompletnim nastaveni pres provisioning od 802.cz to proste ne a ne chytit ton a predtim to fungovalo normalne. Na 802 maji jenom zpoplatnenou podporu, ale i tak jsem tam zavolal a rekl mi ze musim na vsech Mikroticich v ceste zakazat SIP-ALG, ale to se mi moc nechce, proc taky kdyz to doted jelo. Presto jsem to zkusil a stejne se to nechyta.
Jenom dodatek MK na strese u zakaznika dela NAT a i ten LinkSys, v tom by problem byt nemel net jede normalne. U jineho zakaznika to jede normalne sice ma SPA9002 nebo tak nejak, ale vypada stejne.
Jeste chybova hlaska z 802.cz: SIP ALG expected :: IP in Call-ID and Via differs - pry ustredna nevidi ip toho VOIPu, ale moji verejnou.
Nejaka rada panove? :-)

Diky Lada
0 x

pepop
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepop » 15 years ago

No vzhledem k tomu, že Ti dělá nat MT u klienta a ještě NAT na SPA a k tomu předpokládám, že máš NAT i někde dál v síti:)), tak zredukuj počet NATů na minimum, a povol v konfiguraci položky NAT Traversal na yes.
Nevím jak to má provizioning od 802 nastavené, ale předpokládám, že právě výcenásobné natování nedělá SIPu vůbec dobře.
0 x
pepop

Pintero

Příspěvekod Pintero » 15 years ago

Me se zda, ze problem je v cele 802.cz. A to zejmena v kompatibilite s koncovymi zarizenimi. Tak nejak dobre to funguje s Linksysem, ale kdyz si nekdo koupi neco jinyho byva problem.
Problem je take s Mikrotikem v ruznych verzich od verze 3. Pokud jsem mel na brane verzi 2.9.51 a niz, bylo to ok, verze 3.0x blbly, verze 3.10 ok, vyssi problem.
Zajimave bylo, ze nekteri zakaznici fungovali a nekteri ne. Nevypozoroval jsem spojitost s druhem konc. zar., nebo natem u zakaznika.
Po deaktivaci pravidla v IP/Firewall/Service-Ports/sip to zaclo fungovat vsem.....
0 x

Ladik

To pravidlo service port SIP mam samozrejme vyple jak u zakaznika tak po ceste.
Pouzivam NAT pouze na konci u zakaznika. Jinak vse vyhradne routuju.
NAT Traversal najdu na MK nebo na tom LinkSysu? Asi jsem blby protoze to nepouzivam :-)

Diky Lada
0 x

Ladik

Tak uz ji to jede. Zahadne se to rozjelo holt 802.cz :-(
Nechal jsem ji tam to SIP ALG vypnute vsude jinde to mam zaple do defaultu, mozna to potrebovalo x hodin aby se to znovu registrovalo.

Ahoj Lada
0 x