❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB433AH s ROS v4.5 + DUDE 3.5

Návody a problémy s konfigurací.
wachler

RB433AH s ROS v4.5 + DUDE 3.5

Příspěvekod wachler » 15 years ago

Zdravim, podarilo se mi do RB433AH přidat microSD kartu Kingston 1GB a nainstalovat DUDE a dokonce ho "zaktivnit na té kartě".
Tím ovšem mé úspěchy končí. Přestože ve Winboxu se to tváří jakože OK, tak se mi nepodařilo do DUDE dostat.

Nikde ve Winboxu nic v menu nepřibilo (nevím, zda by vůbec mělo, jen jsem to někde četl...)
Pokud si otevřu webové rozhraní, tak pouze způsobím zatížení CPU na 100%, otevře se mi bílá stránka a toť vše.
CPU se podaří vrátit na normální úroveň jen restartem.

Připojení klientem DUDE z MS WXP taktéž bez úspěchu a ani to CPU se tak nezatíží.

Nesetkal se s tímto někdo třebas i na jiném HW než RB433AH?
Budu vděčný za jakékoliv postřehy řešení DUDE na RB.
0 x

level

Příspěvekod level » 15 years ago

pisu to uz naposledy Dude na RBxxx nema co delat
0 x

Besito

Příspěvekod Besito » 15 years ago

Nemá co dělat - pravda, ale každý ať si na to přijde sám (pak si alespoň bude pamatovat proč :-)

do PC si nainstaluj taky Dude (pro Win), pusť a pak se dude z Win připoj remotem na dude co máš na MK....
0 x

wachler

level píše:pisu to uz naposledy Dude na RBxxx nema co delat

Besito píše:Nemá co dělat - pravda, ale každý ať si na to přijde sám (pak si alespoň bude pamatovat proč

k čemu by tedy na webu mikrotiku byl DUDE ke stažení jakožto "Optional RouterOS package for MIPS-BE (RB400)" :?:
jaký je tedy důvod podle vás DUDE na MK neinstalovat - výkon RB :?:

level píše:do PC si nainstaluj taky Dude (pro Win), pusť a pak se dude z Win připoj remotem na dude co máš na MK....

to jsem také zkoušel a nic, v logu žádná hláška, jako by vůbec na těch portech 2210 a 2211 neposlouchal... :evil:
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 15 years ago

presne tak. Jde o výkon. Máme to na docela slabém PC a prijde me ze to jede dost pomalu. Chtelo by to silnejsi
0 x

wachler

Tak Dude v3.6 se mi podařilo rozchodit na výše uvedeném RB (433AH) a ROS v4.5 - jde všechno, jak má: vzdálené připojení (i zabezpečeně), tak i webový interface a zatím jsem nezaznamenal nějakou přehnanou zátěž RB... :wink:

Samozřejmě to provozuji na zařízení, které je klientem ve sledované sítí - ne na žádném AP, routeru ani jiném důležitém bodu sítě... to rozhodně nedoporučuji.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

a kolik s tim sleduješ zařízeních? Loguješ pingy, zátěže cpu a tak?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

wachler

sleduji jen 50 zařízení (je to jen část sítě, kterou mám na starost)
u všech sleduji (a loguje si to) ping, u hlavních bodů i všechny ostatní služby, které jde a které si dude detekoval (cpu, disk, ....)
každou minutu to proskenuje zadaný rozsah adres a při nějaké změně to posílá email
dále to hlídá odpovědi na ping a při změně posílá email

jediné, co mi nejde je, že si to nenačte názvy zařízení z DNS, přitom jsem ho nastavil ještě před tím, než jsem mu zadal rozsah ke skenování a když si stejně ten Dude server nastavím na NB a spustím, tak si to ty názvy načte bez problému :-E
0 x