❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Více AP a předávání klienta?

Návody a problémy s konfigurací.
czatlantis

Více AP a předávání klienta?

Příspěvekod czatlantis » 15 years ago

Ahoj, chtěl bych si tu pokrýt budovu wifi signálem, ale 1AP nestačí. Chtěl bych to tak, že těch AP je víc, jedou na různých kanálech, ale mají stejný SSID a client se připojí na tu s nejsilnějším signálem. To by snad nebyl problém, ale o co jde- potřeboval bych, aby se v případě, že se klient začne pohybovat, ten notebook přehlásil na silnější AP pokudmožno bez ztráty spojení. Něco takovýho máme ve škole, kde nepozoruju ztrátu spojení při procházení po celé budově (linksys/cisco zařízení). Je na to nějaká funkce v mikrotiku? Nebo jak byste nejlíp řešili pokrytí většího místa wifi signálem, aby se dalo pohybovat s notebookem?
Díky za rady
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

MESH
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

czatlantis

ten mesh je nějaká novinka že? že jsem to nenašel v dokumentaci....
Není k tomu nějaký podrobnější info, jak to nastavit? Něco jsem k tomu našel, ale jsem z toho jelen :oops:

Jen podotýkám, že ty APčka budou zapojený normálně ethernetem do switche.

Díky
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

detaily nevim, nezkoušel jsem, ale defakto tak jak píšeš, propojíš ethernety APčka a pak by to mělo mezi sebou fungovat. Defakto by to mělo fungovat i když bude jednom jedno APčko v ethernetu a ostatní si to přepošlou mezi sebou. Dokumentace neni no, co vyšla v3.0 tak dokemntace nových věcí vázne.

Taky mě napadá skusit použít ad-hoc režimy ale to zase MKčko asi neumí a některý zařízení taky ne.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

http://wh.cs.vsb.cz/sps/images/b/b3/Mesh-Mikrotik.pdf

neco je i na mikrotik wiki ... hledat a hledat a hledat a zkouset a zkouset. myslim ze i tady ve foru uz se to taky zminovalo a existuje na to vlakno ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

karsoft

Příspěvekod karsoft » 15 years ago

ahoj,
mám vyzkoušený, že pokud na mikortiku nastavíš stejné SSID, kanál a šifování, tak roaming funguje. Zkoušel jsem to i na VoIP a bylo to funkční v rámci dvou kanceláří.
0 x

Zbojnik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zbojnik » 15 years ago

karsoft píše:ahoj,
mám vyzkoušený, že pokud na mikortiku nastavíš stejné SSID, kanál a šifování, tak roaming funguje. Zkoušel jsem to i na VoIP a bylo to funkční v rámci dvou kanceláří.

presne tak,
a nie len na mk...

zapasil som so zariadeniami motorola wifi switch ws2000 + 6x ap300
rovnake ssid kazdy acces port na inom kanale, fungovalo to tak ze klient sa prehlasil na novy vysielac az ked stratil signal z povodneho... co robilo problem pre aplikacie - dlhe odozvy....

akonahle som manualne nastavil accesporty na rovnaky kanal nedoslo k vzajomnemu ruseniu ako som predpokladal, ale krasne sa klient prepina akonahle najde silnejsi signal...
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 15 years ago

to je jasný, nemusí skenovat přelaďovat, takhle jsem ti ovoipovali celou fabriku, 42AP
0 x

knedlik
antispam: Ano

Příspěvekod knedlik » 15 years ago

Předpokládám, že to musí být všechno v bridgi ?? Nevznikají tam kolize?
0 x

czatlantis

na stejný frekvenci? To mi přijde teda nějaký divný...jako chápu, že to bude fungovat, pokud budu mít jedno zařízení, ale jakmile by začalo jich vysílat (něco intenzivně přenášet) víc, tak se to musí rušit ne?
0 x

Zbojnik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zbojnik » 15 years ago

no asi sa to bude rusit, tie AP samotne s podstate nevedia ze maju vytvorit jednotne AP pokial je to len donutene nastavenim rovnakeho ssid a kanalu...

na tom motorolackom switchi je vytvorene AP priradene k access portom ktore nemaju samotnu logiku a su riadene zo switchu takze ono je to v podstate jedno ap, co si to riesi takze mne to funguje bez problemov a nerusi sa to...
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 15 years ago

Jeden mk jako hlavni prideluje dhcp ostatni bridge , stejnej ssid a bezi mi na to stredni hotylek . Muzes behat po celym hotylku a nerozpadnes se.
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 15 years ago

Super, jsem rad, ze slysim, ze to takto lehce funguje. Diky.

Ahoj Lada
0 x

madd_cz

Příspěvekod madd_cz » 15 years ago

ppp76 píše:Jeden mk jako hlavni prideluje dhcp ostatni bridge , stejnej ssid a bezi mi na to stredni hotylek . Muzes behat po celym hotylku a nerozpadnes se.

A ty mk mas pripojeny vsechny ethernetem nebo si signal predavaji mezi sebou? Jde mi o to, ze kdyz jsem tohle naposled resil na nejakych obycejnych AP, tak muselo byt ethernetem pripojeny jen jedno a ostatni jely pres bezdrat. Jinak to na switchi udelalo kolecko a shodilo to celou sit.
Diky
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 15 years ago

Do mk co dela dhcp sou ostatni tiky pripojeny kabelem , nevim proc by to melo delat kolecko je to normalne hvezda jen ten notas preskakuje z paprsku na paprsek podle toho an kterej bezdrat se chyta lepsim signalem
0 x