❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

špatné ccq ale dobrý signál

Návody a problémy s konfigurací.
erotel
antispam: Ano

Re: špatné ccq ale dobrý signál

Příspěvekod erotel » 15 years ago

okoun píše:možná to souvisí, ale když spustím test zátěže tak to dává na každé straně kolem 23 Mb/s (ccq od 90 do 100), ale když pustím both tak slítne ccq na 12 z jedné strany a zdruhé na 30 a pouze mi graf ukáže přenos z jedné strany a ten je tak kolem 7 Mb/s. může to být problém RB 433 ?

Měl jsem stejný problém(spoj 7km,D-COM 60cm,RB 433 + 411,R52n)signál -59db,ccq 90-100%,ale při zatížení šlo ccq do kytek a rychlost do 6Mbit.Snížil jsem výkon na obou stranách na -69db a jede to 20Mbit FD.No jo rušil jsem sám sebe.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 15 years ago

já mám na každé straně výkon 3 dB...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

qidoRV

Příspěvekod qidoRV » 15 years ago

jak máš nastavený "adaptive noise immunity" na obou stranách ?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

qidoRV píše:jak máš nastavený "adaptive noise immunity" na obou stranách ?

adaptive noise immunity? co by tahle funkce dělala na kartách co používáme? Pokud se nepletu tak tahle funkce sice byla na kartách v týhle řadě ale na jiných chipsetech ve smyslu jiný serie který se nedávaly do karet jaký známe.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun

na každé straně je none, na každé straně je R52

ještě je zajímavé to, že když tam spustim ten test FD a dám tam že chci maximální rychlost do 10Mb/10Mb tak to funguje, ale když tam dám neomezenou rychlost tak se to začne mlátit a z každé strany to začne klesat třeba až na 3Mb/4Mb

když zapn Nstreme tak to vytáhne max 15/15 FD ale když to dám bez té regulace tak to zase jde do háje

testik.jpg
toto je nstreme FD výkon v normě
(94.9 KiB) Staženo 907 x
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

okoun

testik2.jpg
bez Nstreme FD v normě
(91.39 KiB) Staženo 923 x
0 x

qidoRV

Příspěvekod qidoRV » 15 years ago

to hapi: zrovna jsem se s tím setkal, na AP nastaveno "ap and client", u klienta nastaveno "none" - CCQ 10-30% -v okolí je silné rušení,
pak jsem to nastavil i u klienta a hnedka to vyskočilo na 60-80%,
karty R52, STA- RB433, AP- pc
0 x

hapi

prozkoumám to. V manualu mikrotika je někde napsaná u jakých chipsetů to funguje a co jsem kdysi koukal, tak to neměla ani jedna na trhu a R52 už venku byla. Ale zkouknu to znova.
0 x

okoun

nastavil jsem tedy na každé straně ap and client ale je to úplně stejné, mě se stejnak zdá že je něco s tou kartou protože když tam dám ten FD test tak to ukáše na jedné straně třeba 20Mb 5 sec. a těch 5 sec. se vůbec neposílá ta druhá strana, prostě jako by ta karta nemohla rychle střídat Rx,Tx,Rx,Tx... divné
možná zkusit cm9
0 x

Trubka88

Příspěvekod Trubka88 » 15 years ago

sice je to už starší příspěvek, ale zajimalo by mně jak to dopadlo. Mám totiž stejný problém. Zkoušel jsem jak tu někdo psal nastavit adaptive noise immunity na obou strannách na "ap and client", ale připadá mi, že se nic nezměnilo. Někdo tu psal, že by to mohlo být rušením, ale když mám S/N na 36dB tak to zarušené není ne? Něco jiného je když naskenuju na stejnym kmitočtu někoho jinýho, to mi je jasny, že se mi to ruší a nebo když tam bude S/N 26dB. Signál je relativně dobrý, S/N taky, CCQ je 90%, ale při vitěžování klesne na 20% - 40%. Za každou radu děkuji.
0 x
Jsem nováček u MK tak mně nekamenujte :-)

jnovak

Příspěvekod jnovak » 15 years ago

adaptive noise immunity by mělo fungovat kartách s atheros čipsetem. To jsem se dočetl na internetu v nějaké dokumentaci.
0 x

hapi

a já zase čet, že noise immunity neni na běžně dostupných kartách dostupný. Všechny ty chipsety co se tu prodávaji jsou určený do notebooku a jsou osekaný. Někde bylo že s +kem na konci v označení chipsetu, jsou dostupný právě tyhle funkce.

edit: adaptive-noise-immunity (yes | no; default: yes) - adjust various receiver parameters dynamically to minimize interference and noise effect on the signal quality. Only AR6001XL and AR6001GL and newer atheros chips support this feature.

takže AR5xxx (R52, CM9 .....) ani náhodou.
0 x

okoun

Trubka88 píše:sice je to už starší příspěvek, ale zajimalo by mně jak to dopadlo. Mám totiž stejný problém. Zkoušel jsem jak tu někdo psal nastavit adaptive noise immunity na obou strannách na "ap and client", ale připadá mi, že se nic nezměnilo. Někdo tu psal, že by to mohlo být rušením, ale když mám S/N na 36dB tak to zarušené není ne? Něco jiného je když naskenuju na stejnym kmitočtu někoho jinýho, to mi je jasny, že se mi to ruší a nebo když tam bude S/N 26dB. Signál je relativně dobrý, S/N taky, CCQ je 90%, ale při vitěžování klesne na 20% - 40%. Za každou radu děkuji.

no já jsem zjistil že to dělají ty 5G antény s děrovanym sejtem dal jsem tam na zkoušku waveant a jelo to na max.
0 x

Trubka88

Příspěvekod Trubka88 » 15 years ago

okoun píše:no já jsem zjistil že to dělají ty 5G antény s děrovanym sejtem dal jsem tam na zkoušku waveant a jelo to na max.

No na tom jednom spoju mám děrovany sito od pacific wireless, ale na dalšim kde mi to taky dělá jsou klasicky paraboli. Ale s těma pacifikama nikdy nebyl problém.

hapi píše:takže AR5xxx (R52, CM9 .....) ani náhodou.

Právě že použivám R52, takže u nich nemá cenu nastavovat adaptive noise immunity
0 x
Jsem nováček u MK tak mně nekamenujte :-)

okoun

tak už mě to začalo dělat také na spoji v takzvané hapiho režii, tedy 2x jiruska a za ní hned v krabce RB s jedním slotem pro WiFi

každá strana dá 30 Mb/s a jak mile dám test full duplexu tak to při určité hodnotě úplně sletí třeba na 11/13 CCQ, no hrůza... ale když to omezí třeba na 15Mb/s / 4 Mb/s tak to jede pěkně
0 x