Dobrý den, chtěl bych jsem se zeptat zdali by bylo možné nějak vyřešit aby se Mikrotik v případě spadnutí jednoho připojení automaticky přepnul na druhý připojení.
Zde na fóru jsem našel způsob nastevení dvou GW v route listu. Ovšem tento způsob funguje pouze v případě že úplně vypadne GW ale kdyz vypadne dejme tomu AP o dva skoky dal tak se neprepne.
Poradi prosim nekdo ?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Zalozni pripojeni do internetu
použij hledání. Tohle téma tady nováčci otvíraji každej měsíc.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi: Pokud to tady teda již je tak proč jsi mi sem ten odkaz nedal?
Maš pravdu že jsem našel témata na toto téma, ale řešení které se u těchto
příspěvků objevuje je funkční jenom tehdy když vypadne výchozí brána, pokud
vypadne třeba router od dva skoky dále tak už se připojení nepřepne...
Potřebuju řešení které reaguje na dostupnost určité IP adresy pokud ta není
dostupná skrze normální cestu musí se přepnout výchozí brána a pokud
hlavní připojení naběhne aby se zase použila hlavní brána.
Maš pravdu že jsem našel témata na toto téma, ale řešení které se u těchto
0 x
peckma píše:Maš pravdu že jsem našel témata na toto téma, ale řešení které se u těchto
nejak nerozumim co tim mysli, pokud se to rozpadne cesta, tak je jedno kde se to prerusi ne ? vypaked mas na svete, a pokud se ti to neprepne, tak to mas nekde nedo spatne
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
jestli jsi to četl, tak jistě jsi tam narazil na moje poznámky o tom, že to neřeší problém kterej si popsal ty a tedy ne uplně funkční. Jediný co mě napadá, je testovat ping z hlavní konektivity na BGP router v nixu kterej by vypadnout snad nikdy neměl a tedy tak poznat že to jede a po přepnutí na zálohu testovat zase ip adresu co nejblíž k hlavní konektivitě a tak poznat že už jede ale i to bude mít mouchy.
0 x
reset píše:
nejak nerozumim co tim mysli, pokud se to rozpadne cesta, tak je jedno kde se to prerusi ne ? vypaked mas na svete, a pokud se ti to neprepne, tak to mas nekde nedo spatne
já ho chápu. když ti vypadne cesta za tim na co pingáš, tak je pro tebe všechno v pořádku a nazálohu se nepřepne. Opačně se zase nemusí přepnout ze zálohy na zpátek. Ovšem v roce 2010 bych očekával výpadky minimální o který se nemusim ani starat.
0 x
hapi píše:Ovšem v roce 2010 bych očekával výpadky minimální o který se nemusim ani starat.
To je v některých oblastech jen teorie. U mého poskytovatele tuhnul z přetížení router, pak tuto závadu vystřídal problém s ip adresami u nadřazeného poskytovatele. Pak týden klid, načež po výměně přetíženého routeru za výkonnější ten tunhul 5x denně. Celý víkend tedy s výpadky, po víkendu vypadl i smtp server. Pokud net vypadne v noci, je to smolík, s přenosem ze ZOH se mohu rozloučit, net naběhne až ráno. Už dříve se vyskytovaly různé výpadky s různými příčinami. Úpravy na přípojce se dělají zásadně ad-hoc, bez předchozího ohlášení, firma závislá na netu je tak najednou ve všední den v 9 dopoledne bez připojení a bez informace, jestli je to krátkodobý výpadek, nebo práce na routeru, která bude trvat delší dobu. Až se podaří vyměnit přetížený router, jsem zvědavý, kde bude problém příště. Proto zcela reálně uvažuji o záložním připojení. Otočit anténu jinam a jednoduše změnit poskytovatele bohužel není možné. Dovedu si představit, že podobné problémy má více lidí a proto asi i vzniklo toto vlákno.
0 x
Je mi jasny ze servery v nixu jen tak nepadnou, jedna se spis o to ze na optiku do nixu je to asi 3 skoky prez wifi a obcas se muze stat ze nejaky AP zamrzne nebo je problem na serverovne ISP,
Proto bych v mem pripade potreboval zkouset IP: 77.95.40.1 pokud ta je nedostupna tak potrebuju prepnout na druhou branu
Pridavam demo ucet na muj MK - 77.95.41.24 user: "demo" pass: "demo"
Proto bych v mem pripade potreboval zkouset IP: 77.95.40.1 pokud ta je nedostupna tak potrebuju prepnout na druhou branu
Pridavam demo ucet na muj MK - 77.95.41.24 user: "demo" pass: "demo"
0 x
Nick_xx: máš uvažovat o lepší smlouvě a nebo o jinym dodavately, dneska je tolik možností.
peckma: no právě, protože v nixu router jenom tak nespade tak se dá použít na testování ať už to vypadne kdekoliv čim předejdeš jakýmkoliv čachrům u tvýho ISP nebo jinde. V nixu se IP adresy nemění.
peckma: no právě, protože v nixu router jenom tak nespade tak se dá použít na testování ať už to vypadne kdekoliv čim předejdeš jakýmkoliv čachrům u tvýho ISP nebo jinde. V nixu se IP adresy nemění.
0 x
[quote="hapi"]Nick_xx: máš uvažovat o lepší smlouvě a nebo o jinym dodavately, dneska je tolik možností.
Jak kde Hapi když jsem poptával nějakou garantovanou rychlost tak u nás na malém městě pouze ČEZ a radiokomunikace za nehorázné peníze a jen do 8MB.Sloan by taky dotáhl, ale bylo by to moc skoků a jeden Mb vycházel na 1800, což si myslím, že je velký ranec. Za mě říkám, na větším městě není problém, ale na menších městech je problém vůbec někoho sehnat, aby nabízel něco přijatelného. Ale nic ve zlým Hapi,píšu to jen pro info. Zdraví Trandák
Jak kde Hapi když jsem poptával nějakou garantovanou rychlost tak u nás na malém městě pouze ČEZ a radiokomunikace za nehorázné peníze a jen do 8MB.Sloan by taky dotáhl, ale bylo by to moc skoků a jeden Mb vycházel na 1800, což si myslím, že je velký ranec. Za mě říkám, na větším městě není problém, ale na menších městech je problém vůbec někoho sehnat, aby nabízel něco přijatelného. Ale nic ve zlým Hapi,píšu to jen pro info. Zdraví Trandák
0 x
hapi píše:Nick_xx: máš uvažovat o lepší smlouvě a nebo o jinym dodavately, dneska je tolik možností.
Asi tě překvapím, ale naše země se neskládá jen z velkých měst

0 x
napiš do sloane nebo havlovy, ten chtěl kvůli nám tahat 4 skoky Gbitový spoje protože tu nic nemaji. Vždycky je nějaká možnost, v jižních čechách máme řídký osídlení a optik je tu pár a velký města tu zrovna okolo sebe nemám.
0 x
Třeba ti to bude vyhovovat : dej to do scriptu a v scheduleru to volej třeba každých 5 min. IP XXX.XXX.XXX.XXX nahraď IP kterou checkuješ.
/ interface ethernet
:if ([get [find name=ether1_in_canopy] disabled] = no) do {
set [find name=ether1_in_canopy] disabled=yes
set [find name=ether3_in_rb411] disabled=no
}
:delay 10s
:if ([/ ping XXX.XXX.XXX.XXX size=1024 interval=100ms count=10] < 4) do {
:log info "GW_via_RB_DOWN"
set [find name=ether3_in_rb411] disabled=yes
set [find name=ether1_in_canopy] disabled=no
}
/ interface ethernet
:if ([get [find name=ether1_in_canopy] disabled] = no) do {
set [find name=ether1_in_canopy] disabled=yes
set [find name=ether3_in_rb411] disabled=no
}
:delay 10s
:if ([/ ping XXX.XXX.XXX.XXX size=1024 interval=100ms count=10] < 4) do {
:log info "GW_via_RB_DOWN"
set [find name=ether3_in_rb411] disabled=yes
set [find name=ether1_in_canopy] disabled=no
}
0 x
Zdeněk Kudrnáč - KudrnacNET - http://www.kudrnac.net
A moje řešení na které jsem tady dřív narazil a poupravil:
:if ([/ping 90.181.183.169 count=10] = 0) do={
:if ([/ip route get [find comment=default_gw1] disabled] = no ) do={
:log info "gw1 je nedostupna vypinam routu na gw1"
/ip route {
disable [find comment=default_gw1]
}
}
} else={
:if ([/ip route get [find comment=default_gw1] disabled] = yes ) do={
:log info "gw1 je dostupna zapinam routu gw1"
/ip route {
enable [find comment=default_gw1]
}
}
}
Defaultní gw dej popisek default_gw1
Toto vlož do system/scripts,shedulerem si to pouštěj každou minutu.Místo ip 90.181.183.169 si dej nějakou ip,která si myslíš že je nejvhodnější na hlídání dostupnosti a přidej do IP/Routes statickou routu:
Destination:90.181.183.169 -sem dej tu ip co jsi si vložil do skriptu
Gateway : XXX.XXX.XXX.XXX -sem dej svoji výchozí gateway
tímhle docílíme toho že tato ip bude přístupná jen přes výchozí bránu default_gw1 aby nám to přepínalo jen až bude opravdu spojení na default_gw1 vpořádku.
Pak si napiš statickou routu
Dst: 0.0.0.0/0
Gateway:XXX.XXX.XXX.XXX -sem dej ip druhe gatewy
Distance:3
tímhle docílíš toho že defaultně to bude routovat vše přes GW 1.A při výpadku hlavní gw nám skript disabluje gw1 a přebírá to druhá gw,po nahození gw1 se automaticky vše směruje na gw1 protože má menší distance.
Ještě bych doporučil,pokud to máš zalohovaný třeba DSLkem vytáčeným MK,nebo něčím co dostává dynamicky ip,dns atd vypnout add default route,a tu routu tam nechat jen manualně napsanou podle výše popsanýho návodu,protože pak dostaneš na tu záložní gw distance 1 a bude se to o trafic dělit a to neďelá dobrotu.Samozřejmostí beru že do MK máš napojené oba konekty a máš přiďelené správně ip a brány a DNS nastavené od každého konektu jedno.
Tak,tohle než jsem doladil,tak mi to dalo dosti práce,doufám že to aspoň oceníš
:if ([/ping 90.181.183.169 count=10] = 0) do={
:if ([/ip route get [find comment=default_gw1] disabled] = no ) do={
:log info "gw1 je nedostupna vypinam routu na gw1"
/ip route {
disable [find comment=default_gw1]
}
}
} else={
:if ([/ip route get [find comment=default_gw1] disabled] = yes ) do={
:log info "gw1 je dostupna zapinam routu gw1"
/ip route {
enable [find comment=default_gw1]
}
}
}
Defaultní gw dej popisek default_gw1
Toto vlož do system/scripts,shedulerem si to pouštěj každou minutu.Místo ip 90.181.183.169 si dej nějakou ip,která si myslíš že je nejvhodnější na hlídání dostupnosti a přidej do IP/Routes statickou routu:
Destination:90.181.183.169 -sem dej tu ip co jsi si vložil do skriptu
Gateway : XXX.XXX.XXX.XXX -sem dej svoji výchozí gateway
tímhle docílíme toho že tato ip bude přístupná jen přes výchozí bránu default_gw1 aby nám to přepínalo jen až bude opravdu spojení na default_gw1 vpořádku.
Pak si napiš statickou routu
Dst: 0.0.0.0/0
Gateway:XXX.XXX.XXX.XXX -sem dej ip druhe gatewy
Distance:3
tímhle docílíš toho že defaultně to bude routovat vše přes GW 1.A při výpadku hlavní gw nám skript disabluje gw1 a přebírá to druhá gw,po nahození gw1 se automaticky vše směruje na gw1 protože má menší distance.
Ještě bych doporučil,pokud to máš zalohovaný třeba DSLkem vytáčeným MK,nebo něčím co dostává dynamicky ip,dns atd vypnout add default route,a tu routu tam nechat jen manualně napsanou podle výše popsanýho návodu,protože pak dostaneš na tu záložní gw distance 1 a bude se to o trafic dělit a to neďelá dobrotu.Samozřejmostí beru že do MK máš napojené oba konekty a máš přiďelené správně ip a brány a DNS nastavené od každého konektu jedno.
Tak,tohle než jsem doladil,tak mi to dalo dosti práce,doufám že to aspoň oceníš

0 x
Jo a ten script pojmenuj třeba gatwey a do sheduleru vlož do On event gatwey a nezapomeň nastavit správně policy,nebo ti to nebude spouštět.pak to jednoduše nasimuluješ třeba tím,že třeba na hlavním konektu odpojíš bezdrát,maximálně do minuty se ti to přepne na zálohu a zas když spojíš bezdrát,tak se do do další max minuty zas připojí.
0 x