❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak optimálně vyladím WIFI spoj?

Návody a problémy s konfigurací.
Pintero
antispam: Ano

Re: Jak optimálně vyladím WIFI spoj?

Příspěvekod Pintero » 15 years ago

hapi píše:hmm, zajímavý, já můžu dávat eap na obě strany, kabel k tomu nedostávám. Nastavení elevace v pořádku. Stejně jako u nanostationů se neřeší že nejde vyměnit karta nebo střeva celí, tak to neřešim u eapů. Prostě namontuju a jdu pryč. Mám 5 let záruky...

Hapi oni jsou dve verze, jednu prodava ASPA (s kabelem) a druhou I4WIFI (bez kabelu)
eap_bez_kabelu.jpg

eap_s_kabelem.jpg
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

ten spodní držák (verze s kabelem) je teda uplně k ničemu, to je fakt. Pokud budu potřebovat instalaci jako na obrázku a bude nutno sklonit anténu níř, tak su někde. Pokud je místo tak by se jen otočila na druhou stranu ale někdy to holt nejde protože místo prostě není.

hapi: NS5 neřešíme, sou to šmejdy a oproti mk má mimo jiné nevýhodu i v tom, že na reklamaci je potřeba poslat právě celé zeřízení a ne jenom kartu.
Taky po odpálení eth portu a neuznané reklamaci je potřeba koupit celý eapbox za 2100 a ne jen vymněnit rbčko uvnitř za litr, což je dost podstatná nevýhoda.
Navíc třeba NS5 se rozdělat dá, takže v případě problému je možno se tam připojit přes com port a nastavit co je třeba, když přístup přes web rozhraní selže.

Už minule jsem se ptal jak se řeší reset mikrotiku? Pokud to nemá ani možnost resetu, tak to je uplně totálně na draka :)
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 15 years ago

Leeonek píše:Už minule jsem se ptal jak se řeší reset mikrotiku? Pokud to nemá ani možnost resetu, tak to je uplně totálně na draka :)

Pro restart je na boxu nejaka znacka, plast by v tom miste mel jit promacknout az na reset tlacitko. Ale jestli to funguje nevim :roll:
eap_restart.jpg
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 15 years ago

Myslím, že se diskuse ubírá jiným směrem. K EAPu jen toto. Používám ty s RB411 bez kabelu a nemam s tím problém, podle mě lepší než Gentlebox ( už se mi stalo, že jsem mi ten modry pazmek nepodařil povolit). Pravou nebo levou instalaci neřeším. Nejsem pako abych si nějak neporadil. Jeden kus mít v záloze při té ceně taky není asi problém. A jestli někde u klienta vyměňuji kartu nebo celé zařízení je snad jedno. Spíš to vidím jako výhodu a nelezu tam 3x (karta, pigtail, RB).
Zdravim vsechny
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

neverhappy: víš, ono nejde o to, jestli si pako nebo ne, ono to prostě někdy nejde a neuděláš s tím vůbec nic. Nebo to prostě necháš tak, aby to vypadalo jako po praseti, nevadí ti že půlku antény zakrývá tv anténa apod. Ano, v takovém případě můžeš říct "poradil jsem si". Už jsem viděl spoustu instalací od konkurenčních techniků, a to se fakt jeden nestačí divit :)

Kdo ty eapy vůbec vyrábí?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

nějak to nechápu, eapy používáme už nějakej ten měsíc, vemu konzolku, a eap si na ní otáčim jak chci. Jasně, nekupuju konzolky 10cm od zní ale 25cm a tam se eap dá i standartně smontovanej protože se mezi zeď a konzolku vejde.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

mam tu jeden EapBoard, ale na default adrese se nenachazi. Co s nim ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

winbox mac search?
0 x

reset

hapi píše:winbox mac search?

coco, winbox mac search ?
0 x

hapi

no já do eapů nelezu přes ip adresu ale přes mac. Takže votevřu winbox a máčknu 3 tečky a ono se to vyhledá. Jak jinak najdeš nový RBčko?
0 x

reset

i kdyz jsem tento eapboard objednaval uz na podzim, zatim jsem nemel potrebu do neho lest. Az ted.
Nekde jsem se docetl, ze default ip je u MK 192.168.88.1 , ale do MK pred instalaci lezu pres com kabel. Tady jsem se trochu zaseknul.

Vyzkousim tvoj radu , zatim dik
0 x

reset

hapi píše:no já do eapů nelezu přes ip adresu ale přes mac. Takže votevřu winbox a máčknu 3 tečky a ono se to vyhledá. Jak jinak najdeš nový RBčko?

tak dekuji za radu , funguje to spolehlive.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 15 years ago

Leeonek píše:Pravou instalaci a anténu nahoru neuděláš ani kdyby ses rozkrájel, a ta byla u jedné z 7mi instalací potřeba. Vybavuju si ještě jednu asi před měsícem kterou jsem sám dělal. Televizní antény byli tak blbě rozmístěné, že to tam prostě jinak dát nešlo a přešroubovávat někomu 10 let starou televizní anténu na jiné místo? Nikdy, z toho už sem vyrostl.
Téměř se stoprocentní jistotou si klient u antény do které se drbalo, začne všímat že má nějaký horší příjem, že občas sou přes obraz nějaké pruhy a vymýšlet si podobné kokotinky.

a prave proto sou nejlepsi schiboxy, sou cely v kovovy bedne takze super odstinena elektronika a vsecko co je venku a tim padem nikdo nemuze rikat ze ta elektronika neco rusi bo je to cely v plechu , pripojenim na stozar se to uzemni . Ty obyc plastovy sragory strikaj kolem sebe vsecko mozny . Podle me je nejlepsi zarizeni na trhu ted schibox. Jedinej opruz co me u nej stve je tech osm sroubku an zavreni :D ale odmerim si kabel namontuju jeste na pude a na strese uz jen pridelam takze v tom problem nemam a kolikrat do nej asi tak jete polezu za zivot? pokud tam je rbcko tak je sance 00 prd ze to nekdy budu otvirat . Parametrove tomu nesaha zadny zarizeni ani po kotniky . Oproti jinejm zarizenim ktery padaj primo z vyrobni linky rovnou do krabice to tam ty lidi zmerej odzkousej a pak teprva balej . Kdyz to porovnam os ostatnima zarizenimna podobnejch paramteru tak ty mi ted lezej ve skrini ladem a prasi se na ne bo sem ej radeji sundal . Postupne sundavam i na spojich stary dobry jirouse a davam prowaxy paraboly limcovky + merenej kalbel od tej samej firmy . V pocatku dam sice o trosku vic za anteny ale vrati se to velice rychle tim ze nemam zadnej opruz se zelezem na stozarech .
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 15 years ago

Maxik píše:Ja pouzivam jen gentleboxy s 411+cm9 a jsem za tu cenu velmi spokojen jak s antenou tak s variabilitou, takze nic jineho zatim nemam nutnost zkouset a jak tady ctu zadny zazrak ty ostatni boxy.

Tak nekdy zkus stejnou konfiguraci gentlebox a schibox v hodne zarusenym prostredi . Moje zkusenost je o 1/3 az 1/2 lepsi propustnost se schiboxem .

A nekamenujte me tu ze ze protezuju jen schiboxy ale realnejma parametrama ne tema papirovejma se jim rovnaj max anteny od Dcomu .
0 x